»

Konec veselja

The inquirer - Sodeč po tej novici na TheInquirer-ju bodo cene Rambusovega RDRAM-a, ki ga za svoje delovanje uporabljajo Intel Pentium 4 procesorji, spet narasle.
Razlog za to pa je Samsung, največji proizvajalec RDRAM-a, ki mu zmankuje zalog. Intel je namreč prejšnji teden spustil cene P4 procesorjem in raja je seveda navalila. Pokupili so ogromno P4-k in, seveda, RDRAM-a. Samsung ga nak trenuten porast prodaje ni bil pripravljen. Zato je zalog malo in... cene visoke.

3 komentarji

Rambus kot razvijalec tehnologije

GamePC - Podjetje Rambus, ki je krivo za nastanek istoimenskega pomnilnika Rambus DRAM (RDRAM) poznamo večinoma po raznih tožbah, ki jih podjetje izgublja eno za drugo. Vendar kadar se podjetje ne valja po sodišču, razvija tehnologijo. Prvi primerki RDRAM-a smo videli v navezi z naborom i820 in i840, ki pa se nista obnesla. RDRAM je doživel uspeh šele s Pentium4 procesorji, saj so le-ti zasnovani tako, da znajo izkoristiti vse prednosti tega pomnilnika. Trenutno je najbolj razširjen RDRAM PC800 (400 MHz), že dalj časa pa je v pripravi PC1066 RDRAM, ki naj bi enkrat v kratkem prišel na prodajne police. Najverjetneje takrat, ko bodo P4 procesorji delovali z zunanjo frekvenco 533 MHz. Vendar da ne boste mislili, da se je razvoj RDRAM pomnilnika ustavil, sem vam poiskal ta članek, kjer je avtor opisal Rambusove načrte za prihodnja leta. Leta 2002 naj bi ugledali prve 32-bitne primerke, leta 2005 pa še 64-bitne module (prototipi so že nared). Rambus pa se je odločil še za en pomemben korak, ki...

0 komentarjev

Nov RDRAM

X-Bit Labs - Čeprav je danes tržišče zelo počasi požira DDR SDRAM in skorajda sploh ne kupuje RDRAM-a, je Samsung izdal novo generacjo tega pomnilnika.
Prva generacija Samsungovega RDRAM-a je bila izdelana v 0.19 mikronski tehnologiji, druga v 0.17 mikronski in današnja, najnovejša v 0.15 mikronski tehnologiji izdelave. Ste že opazili, da na tržišču ni 256MB RDRAM modulov? To pa zato, ker dosedanja tehnologija izdelava tega ni dopuščala. Čipi so bili namreč preveliki, da bi na njih lahko spravili 256MB. Z 0.15 mikronsko tehnologijo se to spremeni. Samsung bo nareč do konca leta začel s prodajo 256MB RDRAM modulov.
S tem, ko je prešel na 0.15 mikronsko tehnologijo se je zmanjšalo še nekaj, ne samo velikost čipa, ampak tudi cena proizvodnje. Cena proizvodnje treje generacije RDRAM-a bo za 30% cenejša kot cena proizvodnje druge generacije RDRAM-a. In tu se še ne konča! Ob koncu leta bo Samsung prešel na 0.13 mikronsko tehnologijo izdelave, kar bo pocenilo stroške izdelave za dodatnih 20% - 30%....

0 komentarjev

Lepi časi

X-Bit Labs - Obetajo se nam lepi časi. Odkar so se P4 procesorji tako občutno pocenili, je edina ovira, da ljudje ne začnejo z množičnim kupovanjem teh procesorjev to, da pomnilnik (RDRAM) še vedno stane ogromno denarja. To se bo spremenilo.
Januarja letos je Samsung, največji proizvajalec RDRAM-a, izdelal 5 milijonov "čokoladic" na mesec. Ob koncu marca je ta številka bila že 10 milijonov. Junija bo, ob izdatni pomoči Intela, Samsung izdelal po 20 milijonov "čokoladic" na mesec. To znaša 30% celotne Samsungove proizvodnje. Toshiba bo septembra izdelala po 8 milijonov "čokoladic" na mesec, kar znaša 60% njene proizvodnje moči. Tudi drugi proizvajalci povečujejo število izdelanih RDRAM čokoladic. Cena modulov je zato vsak dan nižja...

5 komentarjev

P4 na SDRAM-u že junija

X-Bit Labs - Govoril sem vam že o Intelovem čipovju za P4 procesorje, ki bo podpiralo SDRAM namesto RDRAM-a. Čipovju je ime Intel 845 in bo, neuradno, izšlo že junija. Prva verzija čipovja, Intel 845A, bo imela podporo standardu ATA100 in do 3GB pomnilnika.
Smisel poganjanja P4 na SDRAM-u je še vedno zelo vprašljiv. Po testih sodeč (in tudi po zdravi logiki) je P4 načrtovan samo za hiter pomnilnik. Če le-tega ni, potem deluje slabše kot P3, ki je optimiziran za SDRAM. Intel je priznal, da je Intel 845 čipovje le začasna rešitev preden se RDRAM ne poceni. Koliko škode bo podjetje med tem utrpelo zaradi čakanja na pocenitev RDRAM-a in pojav programske opreme, ki bi znala izkoristiti P4, ni znano. Jasno pa je, da dokler Intel čaka in čaka, AMD služi. Pa čeprav na počasnejšem SDRAM in DDR SDRAM pomnilniku.

3 komentarji

Povečuje se proizvodnja Rambusa

X-Bit Labs - Potem, kot je Intel končno začel prodajati Pentium4, ki zaenkrat podpirajo samo RDRAM, se je proizvodnja tega pomnilnika povečala. Samo Samsung, največji proizvajalec RDRAMa je ta mesec izdelal 2.9 milijona čipov, kar je več, kot mesec poprej. Svojo proizvodnjo sta povečala tudi NEC in Toshiba. Samsung celo načrtuje, da bo proizvodnja v decembru dosegla 4 milijone čipov! Upajmo, da bo to končno spustilo ceno Rambusovega pomnilnika na razumne nivoje. Druga večja pomnilniška podjetja pa so tačas zaposlena s pravnimi bitkami proti Rambusu, tako da le stežka lahko pričakujemo, da bodo začela proizvajati RDRAM.

0 komentarjev