»

Izšli Celeroni D

X-Bit Labs -

Intel je danes uradno predstavil svoje prve Celerone, ki so grajeni v 0,09-mikronski tehnologiji -- Celerone D. Ti prihajajo s četrt megabajta drugonivojskega predpomnilnika (kar je dvakrat več, kot ga je imela prejšnja geracija), 533 MHz FSB (prej 400 MHz) in ukazi SSE3, ki jih je premierno predstavil Prescott. V nasprotju z dražjimi Pentiumi, Celeroni ne podpirajo tehnologije HyperThreading.

Intel bo ponudil Celerone D 335, 330, 325 in 320, ki tiktakajo pri 2,8, 2,66, 2,53 in 2,4 GHz, stanejo pa 117, 89, 79 in 69 dolarjev v pošiljkah po tisoč. S podnožjem PGA478 lahko sedejo na plošče s čipovji serij i845, i865 in i875.

Zanimiva je tudi črka D v imenu, saj je to prvikrat, da se katerikoli Celeron imenuje kako drugače kot preprosto Celeron. Spomnimo se, prvi Klamathi s 266 MHz so bili Celeroni in tako je ostalo do Northwoodov z 2,8 GHz. Zakaj se je Intel odločil nove Celerone poimenovati še z D, ni znano. Klik!

12 komentarjev

Kateri Intelovi procesorji se nam obetajo v prihodnosti?

The inquirer - Intel je s svojimi 0.13 mikronskimi Pentiumi4 obetal veliko, vendar pa se je izkazalo da še vedno ne more občutno preseči AMD-jeve ponudbe, ki skuša ponuditi še zadnje procesorje na 0.18 mikronski tehnologiji. Kljub vsemu pa so Pentiumi4 še vedno procesorji z največjim frekvenčnim potencialom, saj jih lahko Intel navije do onemoglosti. Tako se je pred kratkim izvedelo, da se nam iz dneva v dan vse bolj bliža predstavitev 3 GHz različice. Na žalost bo le-ta na voljo šele v začetku prihodnjega leta, vendar pa bomo do tedaj že lahko brali teste vmesnih različic. Vse vmesne različice bodo delovale s pomočjo 533 MHz vodila, pojavljati pa se bodo pričele predvidoma že v drugi četrtini, ko bosta na voljo primerka, ki bosta tekla na frekvencah 2.26 in 2.4 GHz. Predstavljanje novih različic bo prisotno tudi v četrti četrtini, ko bodo izšli procesorji s frekvencami 2.80, 2.66 in 2.60 GHz. Za dodatno razburjenje pa bo gotovo poskrbela tudi tretja četrtina.
Za vse tiste, ki si ne morete...

3 komentarji

Power Leap PL-iP3 pretvornik

Aware Magazine - Da, prav ste prebrali. Že kar dolgo časa je od tega, odkar je Power Leap napovedal svoj pretvornik, s pomočjo katerega bodo delovali tudi Tualatini v starejših ploščah. Podjetje pa ni ostalo samo pri napovedih, ampak je svoje napovedi tudi uresničilo tako smo bili pred kratkim priča izidu pretvornik PL-iP3, ki je narejen za režo Slot 1. DA bi Power Leap naredil pretvornik bolj privlačen, mu je dodal še procesor Celeron, ki deluje s frekvenco 1.2 GHz. Naslednja dobrota, ki jo je ponudil Power Leap pa je še podpora SMP, kar pomeni, da lahko v stare plošče BX, ki imajo dve reži Slot 1 vtaknemo dva pretvornika s procesorjema, ki podpirata večprocesorsko delovanje in že imamo dokaj poceni SMP sistem. Vendar pa je to samo delček dobrot, ki jih ponuja PL-iP3. Ostale funkcije je opisal Awaremag v opisu, ki obsega 6 strani.
Dočakali smo pretvornik za režo Slot 1, počakajmo še pretvornik za Socket370 . ...

5 komentarjev

Trije novi Celeroni v januarju

X-Bit Labs - Kot smo že omenili prej, bo Intel v januarju izdal Celerona s hitrostim 1GHz in 1.1GHz. Oba procesorja bosta zasnovana na najnovejšem Tualatin/256 jedru in bosta zamenjala stare primerke na jedru Coppermine/128. Novi procesorji bodo ob nespremenjeni ceni v primerjavi s starejšimi bratci vsebovali kar dvakrat večji predpomnilnik, vodilo pa bo še vedno delovalo le s 100 MHz. Poleg prvih dveh, pa nas v januarju čaka še 1.3 GHz različica, ki se bo ponašala z enakimi lastnostmi, kot prva dva primerka. Poleg večje zmogljivosti, pa jedro Tualatin prinaša še 0.13 mikronsko tehnologijo izdelave, kar pomeni, da se bodo novi Celeroni zapet navijali do nezavesti. Še cene: Celeron 1.0AGHz $74, Celeron 1.1AGHz $89, Celeron 1.2GHz $104 in Celeron 1.3GHz $125. Vse cene veljajo za naročila po 1000 kosov.

4 komentarji

Celeroni pri 1.1 GHz

Tweak3D - Ja, tudi to se nam obeta... Na IDF-u (kje pa drugje) je Intel predstavil 1GHz in 1.1GHz Celerone, ki naj bi bili kmalu dobavljivi! Govora je bilo tudi o podpori SMP (sinhronem delovanju dvah ali več procesorjev); Intel ni zanikal, da bodo Celeroni in Tualatini lahko delovali v SMP-u (ne med sabo ampak dva Celerona ali dva Tualatina). Rekel je celo, da bodo lahko delovali v SMP-u, le da oni tega ne bodo podpirali. Kaj to pomeni ne vem, ker si ne znam razložiti, da bodo lahko delovali, le da tega ne bodo podpirali... Če se AMD-jeve MP rešitve ne bodo obnesle (dvomim), bo še vedno možnost iti na Intel, ki očitno stavi kar veliko na majhne strežnike, v katere bi vgrejeval po dva Celerona... Konkurenca je vedno dobra stvar; pa naj prihaja s strani AMD-ja ali Intela.

6 komentarjev

Novi Celeroni

Slo-Tech - Še ena novica od Žige Dolharja.

Intel bo v petek javnosti predstavil nova Celerona, delujoča pri 1 in 1.1 GHz. Predstavljata zadnja člana družine Celeron narejenih v 0.18 mikronski tehnologiji ter nekakšen vezni člen med dosedanjimi Celeroni ter P III, ki pa naj bi šli po Intelovih ocenah z novim letom iz prodaje. Zanimivo je tudi, da je med najnovejšim P 4 ter Celeronom kar za 1GHz razlike!

1 komentar