»

Neptun ni temno moder

Znamenita fotografija Neptuna, ki jo je posnel Voyager 2 leta 1989

Slo-Tech - Pravzaprav nikoli ni bil razen v naših učbenikih. Velika večina fotografij, ki jih dobimo iz vesolja, se obdela, da na njih sploh vidimo podrobnosti, ki znanstvenike zanimajo. V strokovnih krogih zato ni nobena skrivnost, da so barve Urana in Neptuna, dveh najbolj oddaljenih planetov Osončja, na večini fotografij daleč do resničnosti. Neptun je bistveno bolj popravljen, tako da je videti preveč moder. A v ljudski zavesti je ostala zlasti fotografija Neptuna, ki jo je leta 1989 posnel Voyager 2. Na njej je Neptun videti temno moder. V resnici je precej bolj podoben Uranu.

Raziskovalci z Oxforda so objavili študijo, v kateri so raziskali spreminjanje barve in svetlosti Urana tekom leta in ga primerjali z Neptunom. Med drugim so tudi ponovno obdelali fotografije z Voyagerja 2 in uporabili podatke s Hubblovega teleskopa in velikega teleskopa v Atacami. Potrdili so, da je Neptun v resnici zelo podoben Uranu - oba sta svetlo zelenomodra. To niti ni bil glavni namen študij, je le...

23 komentarjev

Največ lun v našem osončju ima po novem Saturn

vir: Carnegie Institution for Science

vir: Space
Space - Potem, ko so znanstveniki z novimi opazovanji našteli dvajset novih naravnih satelitov okoli Saturna, je ta v njihovem skupnem številu z 82 proti 79 premagal do sedaj vodeči Jupiter. Novoodkrite lune so precej oddaljene od površine Saturna - ena med njimi je celo njegov najoddaljenejši satelit - in imajo okoli 5 km premera. Po ocenah znanstvenikov so nastale približno štiri milijarde let nazaj, ko so se mimoleteči asteroidi in kometi ujeli v gravitacijsko polje našega drugega največjega planeta.

Odkritje je posledica ponovne obdelave fotografij, ki jih je že pred kakim desetletjem zajel teleskop Subaru na Havajih. Z algoritmi so vnovič primerjali posnetke napravljene v različnih časovnih obdobjih in na novo razločili med zvezdami in galaksijami v ozadju ter Saturnovimi sateliti. Zanimivo je, da imajo samo tri nove lune t. i. napredno oz. progradno orbito, pomeni, da okoli planeta krožijo v isti smeri kot se vrti sam, preostalih 17 pa retrogradno.

Omenjena sedemnajsterica sodi v

3 komentarji

Neptun dobil novo luno

Slo-Tech - Najnovejša opazovanja kažejo, da ima Neptun 14 naravnih satelitov. Doslej smo jih poznali 13, štirinajstega pa so odkrili ta mesec na posnetkih, ki jih je Hubblov teleskop zbral v letih 2004-2009. Gre za najmanjšo izmed Neptunovih lun, ki ima polmer okoli 8 kilometrov, zato je tudi Voyager 2 ni opazil ob svojem letu mimo Neptuna leta 1989.

Opazil pa jo je Mark Showalter z Inštituta SETI, ko je preučeval Neptunov sistem obročev. Opazil je nepojasnjeno belo piko med orbitama lun Larissa in Proteus, ki se je ponovila na 150 posnetkih. Čeprav odbija približno stomilijonkrat premalo svetlobe, da bi jo bilo mogoče opaziti s prostim očesom, pa to seveda ni predstavljalo...

2 komentarja

Voyager 1 v zrelih letih zapušča Osončje

Novi model roba Sončevega sistema na podlagi Voyagerjevih podatkov.

Wikipedia - Pred natančno 35 leti na današnji dan, daljnega 5. 9. 1977 ob 14.56 uri po slovenskem času, je NASA z izstrelišča Cape Canaveral na Floridi v vesolje poslala plovilo Voyager 1. Mesec je bil takrat že osvojen, in to ne samo enkrat, ampak šestkrat, tako da je po njem hodilo dvanajst ljudi. Program Apollo se je iztekel leta 1972 in od tedaj po Mesecu Zemljani niso več hodili. Iti je bilo treba dlje, biti je bilo treba drznejši.

NASA je iskala druge velike programe in predlagali so izvedbo Grand Toura. V tistem času so se namreč zunanji planeti (Jupiter, Saturn, Uran, Neptun in danes v pritlikavi planet degradirani Pluton) poravnali v izjemno ugodno formacijo, ki bi omogočila enostaven oblet (flyby). To bi uspelo z...

76 komentarjev

NASA odkrila prvi Zemlji podoben planet

NASA - NASA je s teleskopom Kepler odkrila prvi planet v vesolju, ki je dovolj podoben Zemlji, da bi se na njem moglo razviti življenje. Da bi se to lahko zgodilo po trenutnem razumevanju zgradbe in ustroja življenja, mora biti planet trden, imeti ugodno temperaturo na površju, pri kateri je voda tekoča, ne sme imeti agresivnih spojin v atmosferi, imeti mora primerno težnost, stabilno orbito okoli Soncu podobne zvezde itd. Seveda to velja ob predpostavki, da se mora razviti življenje, ki je podobno zemeljskemu.

Novoodkriti planet se imenuje Kepler-22b in je najmanjši odkriti Zemlji podoben planet. Gre za zgolj najugodnejšega med 29 potrjenimi planeti in 2326 kandidati, ki jih je odkril...

45 komentarjev

Voyager 2 govori klingonščino

NASA - Voyager 2 je vesoljska sonda, ki so jo s Floride v vesolje izstrelili leta 1977. Sprva zamišljen kot nadaljevanje programa Mariner je Voyager 2 letel proti zunanjim planetom Sončevega sistema. Izkoristil je gravitacijsko energijo Urana in Neptuna ter po nekaj fantastičnih posnetkih Saturna, Urana in Neptuna odletel proti medzvezdnemu prostoru.

Podatki s senzorjev na plovilu kažejo, da je 30. avgusta 2007 na oddaljenosti 76 astronomskih enot preletel terminacijski udar (zaradi fluktuacij Sončeve aktivnosti se je to zgodilo petkrat). To je meja, kjer se sončni veter zaradi interakcije z medijem v medzvezdnem prostoru toliko upočasni, da ne potuje več z nadzvočno hitrostjo (ta znaša v tistem delu vesolja okrog 100...

33 komentarjev

Plutonovi luni dobili ime

Slo-Tech - Meseca maja leta 2005 odkriti mali plutonovi luni sta dobili ime. Ob odkritju so ju katalogizirali kot S/2005 P 2 in S/2005 P 1, prejšnji teden pa je Mednarodno astronomsko združenje (IAU - The International Astronomical Union) potrdilo imena kot Nix in Hydra.

Nix je v mitološkem smislu boginja teme in noči, Hydra pa mitološka pošast v obliki kače z devetimi glavami. Obe luni sta 5000-krat temnejši kot Pluton, a vseeno dovolj svetli, da jih Hubblov vesoljski teleskop jasno razloči.

Luni sta res mali, saj merita 40 in 160...

24 komentarjev