»

ECS v svetu grafičnih kartic

X-Bit Labs - Izgleda, da se ECS ni zadovoljil samo s prvim mestom med proizvajalci matičnih plošč, ampak si hoče zagotoviti čim večji tržni delež tudi na področju grafičnih kartic. Tako je izdal dve grafični kartici, ki bosta namenjeni predvsem low-cost tržišču.
Prva grafična kartica se imenuje AG305-32 in bazira na čipu SiS305, ki deluje s frekvenco 125 MHz. Opremljena je z 32 MB sinhronega (125 MHz) SDRAM pomnilnika in podpira AGP 4x. Kartica naj bi delovala tudi z i845 in i850 matičnimi ploščami, ki podpirajo 1.5V AGP 2.0, vendar zgolj teoretično, saj gotovo nobeden izmed lastnikov Pentium4 procesorjev ni tako nor, da bi v svojo ploščo vtaknil kartico s takimi zmogljivostmi (SIS-ovi grafični čipi so že od nekdaj "sloveli" po zelo slabi računski moči).
Druga grafična kartica bo bazirala na bolj modernem SiS315, ki deluje s frekvenco 166 MHz in se lahko kosa s šibkejšimi GeForce 2 MX grafičnimi čipi. Kartica bo opremljena s 64MB sinhronega SDRAM pomnilnika, kot opcijo pa ECS ponuja tudi...

0 komentarjev

Tudi Soltek z grafičnimi karticami

X-Bit Labs - Vedno več proizvajalcev matičnih plošč se odloča tudi za izdelavo grafičnih kartic, v času, ko pa se za proizvajalce borita Nvidia in ATI, pa je položaj še hujši. Eden izmed novejših proizvajalcev, ki bo vstopil v svet grafičnih kartic je tudi Soltek, ki ga poznamo po precej posrečenih matičnih ploščah za Athlone in Durone. Odločili so se, da izdelajo grafično kartico, ki bo bazirala na GeForce 2 MX 400 čipu (200 MHz), vsebovala pa bo tudi 32 MB SDRAM pomnilnika (166 MHz). Do tukaj vse lepo in prav, vendar pa grafična kartica Solteku gotovo ne bo prinesla kakšnih hudih prihodkov, ker je kartic z GeForce 2 MX čipom že tako ali tako kot listja in trave. Če pa bi Soltekovci svojo kartico priredili overclockerjem in jo "začinili" še z nizko ceno in dobrimi gonilniki, potem misel na uspeh gotovo nebi bila odveč.

0 komentarjev

GeForce3 vs Kyro II

Ace's Hardware - Tukaj je test grafične kartice na GeForce3 procesorju proti grafični kartici na Kyro II procesorju. Fantje so na AMD Thunderbird-u 1.33 GHz stestirali Guillemot 3D Prophet 4500 - Kyro II (64 MB) in Guillemot 3D Prophet III - Geforce III (64 MB). Ob tem so za primerjavo stestirali še celo vrsto drugih kartic.
Prišli so do standardnih zaključkov, ki jih poznamo že vsi. Da je Kyro II zelo dobra grafična kartica srednjega cenovnega razreda. Je le malo slabša od GeForce2 GTS-a, nosi pa ceno GeForce2 MX-a. GeForce 3 pa je kartica prihodnosti, ki jo bodo znale izkoristiti šele kasnejše igre. Nič novega torej. Poglejte si pa vseeno.

2 komentarja

Zarečenega kruha se največ poje

X-Bit Labs - To očitno velja za Hercules. Se še spomnite, kako je govoril, da ne bo proizvajal kartic na GeForce2 MX200/MX400 jedru? Da bo izdeloval le Kyro/Kyro II kartice za srednji cenovni razred. No, sedaj se je odločil, da bo nekaj kartic z Nvidia GeForce2 MX 400 čipom le izdelal.
To pa zato, ker je Nvidia prenehala s proizvodnjo GeForce2 MX čipov. Izdeluje le še MX200 in MX400 čipe. Tako bo Hercules kmalu začel s prodajo grafične kartice na MX 400 čipu z 32MB RAM-a za okoli $135.

6 komentarjev

Nove PowerColor grafične kartice

PowerColor - Tudi PowerColor se je danes odločil objaviti nove grafične kartice na GeForce2 MX400 čipu. Prišle bodo v treh različicah:
  • CMXL na GeForce2 MX200 čipu, 32MB SDRAM-a, 64bit-no vodilo, frekvenca čipa 200MHz, frekvenca pomnilnika 166MHz. Po želji tudi s TV-out izhodom.
  • CMX2S na GeForce2 MX400 čipu, 64MB SDRAM-a, 128bit-no vodilo, frekvenca čipa 200MHz, frekvenca pomnilnika 166MHz. Po želji tudi s TV-out izhodom.
  • CMXDV na GeForce2 MX400 čipu, 64MB DDR SDRAM-a, 128bit-no vodilo, frekvenca čipa 200MHz, frekvenca pomnilnika 175MHz. Po želji tudi s TV-out izhodom.
Za podrobnosti toplo priporočam njihov on-line katalog.

0 komentarjev

Leadtek GeForce 2 MX DH Pro

HotHardware - Kaj je to, porečete? Jah, iz imena se lahko sklepa, da je to kartica, ki prihaja iz firme Leadtek, na njej je GeForce 2 MX grafični čip, DH pa stoji za Dual - Head, kar pomeni, da je na kartici zraven standardnega izhoda za monitor še S - Video out. Druge lastnosti so iste kot pri večini kartic z GeForce 2 MX čipom, različen je edino hladilnik za čip, ki je pri tej verziji kar orenk. Opis tega Dual - Head čuda pa si lahko dobite tukaj.

0 komentarjev