»

Samsung se pogaja o prodaji oddelka za osebne računalnike

Slo-Tech - Samsung, ki je letos že prodal svoj oddelek za tiskalnike HP-ju, prodaja tudi oddelek za osebne računalnike. Po neuradnih podatkih se že več mesecev pogajajo z Lenovom, ki je najresnejši kandidat za nakup. Največji proizvajalec pametnih telefonov je namreč na trgu osebnih računalnikov slabo konkurenčen, še dodatne težave pa povzroča splošno krčenje trga. Podjetje se zato osredotoča na svojo osnovno dejavnost, kar prodaja osebnih računalnikov seveda ni.

Lenovo pa je po drugi strani že sedaj največji prodajalec osebnih računalnikov in bi s prevzemom, ki bo verjetno vreden okrog 800-900 milijonov dolarjev, še okrepil svoj položaj. Seveda pa bosta morala Samsung in Lenovo poprej pridobiti še dovoljenja vseh varuhov...

11 komentarjev

Lenovo vendarle kupil strežniški del IBM-a

Slo-Tech - Kitajski Lenovo bo kupil del IBM-a, ki proizvaja oziroma sestavlja strežnike na platformi x86, so sporočili iz podjetij. To pomeni, da bo IBM prodal znamke System x, BladeCenter, Flex System, NeXtSCale in iDataPlex (tako strojno kot pripadajočo programsko opremo). Lenovo bo za celoten sveženj odštel 2,3 milijarde dolarjev, od tega 90 odstotkov v denarju, preostanek pa v delnicah.

Lenovo je trenutno največji proizvajalec računalnikov na svetu, a tudi njemu prodaja PC-jev počasi upada, ker jih čedalje bolj nadomeščajo tablice, pametni telefoni, netbooki in ostale prenosne naprave. Nakup divizije za strežnike na platformi x86 je tako priložnost, da nekoliko diverzificirajo svoj prodajni asortiman. Tako se podajajo na trg, ki ga ta hip obvladujejo IBM, HP in...

23 komentarjev

Google povečal prihodke in dobiček

vir: Google
The Wall Street Journal - Čeprav cena oglasov na spletu in mobilnih napravah v zadnjem času upada, na Googlove poslovne rezultate to ni imelo bistvenega učinka. V zadnjem četrtletju je podjetje poslovalo odlično in povečalo prihodke od prodaje na 12,95 milijarde dolarjev, kar je 22 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Če upoštevamo še Motorolo Mobility, ki so jo prevzeli sredi lanskega leta, so prihodki znašali 14 milijard dolarjev. Povečal se je tudi dobiček, in sicer se je povzpel za 16 odstotkov na 3,35 milijarde dolarjev. Googlova delnica je po objavi rezultatov pridobila skoraj pet odstotkov. Google približno dve tretjini prihodkov ustvari s svojimi stranmi, približno četrtino s partnerskimi stranmi, preostanek pa z drugimi storitvami.

...

4 komentarji

IBM bi prodal strežniški del Lenovu

The Wall Street Journal - IBM se pogovarja s hongkonškim podjetjem Lenovo o prodaji dela podjetja, ki skrbi za strežnike na arhitekturi x86, so sporočili iz podjetij. IBM je že pred devetimi leti istemu podjetju prodal oddelek za namizne računalnike, sedaj pa se želijo znebiti še precej nedobičkonosnega strežniškega dela. Podrobne razčlenitve, kakšen rezultat dosegajo strežniki na x86, IBM sicer v sklopu finančnega izkaza ne objavlja. Investicijska banka Morgan Stanley ocenjuje, da je ta enota v podjetju težka okrog pet milijard dolarjev prihodkov letno, medtem ko je lani celoten oddelek strežnikov prinesel 15,4 milijarde dolarjev.

V Lenovu so izdali pojasnilo za medije, v katerem so potrdili, da se podjetje pogaja z neimenovanim podjetjem glede...

2 komentarja

Google z rastjo prihodkov in dobička

vir: Google
Google - Google je razkril poslovne rezultate za zadnje lansko četrtletje, v katerem je povečal tako prihodke kot tudi dobiček. V zadnjih treh lanskih mesecih so prihodki podjetja znašali 14,4 milijarde dolarjev, če ne upoštevamo prevzete Motorole. Z njo vred bi zaslužili 15,2 milijarde dolarjev. To je 36 odstotkov več kot v enakem obdobju lani in osem odstotkov več kot četrtletje pred tem. Skupno so v celotnem fiskalnem letu 2012 prvikrat v zgodovini presegli magično mejo 50 milijard dolarjev prihodkov. V zadnjem lanskem kvartalu so ustvarili 2,9 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je za 6,6 odstotka več kot v enakem obdobju leto poprej. Analitiki so pričakovali višjo rast dobička, še posebej po ogromni...

11 komentarjev

IBM ob znižanju prihodkov ohranil dobiček skoraj nespremenjen

vir: IBM
IBM - IBM je razkril, kako so poslovali v tretjem letošnjem četrtletju in napovedal obete za zadnji kvartal. V četrtletnem poročilu lahko preberemo, da so v treh mesecih ustvarili za 24,7 milijarde dolarjev prihodkov, kar je pet odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Dobiček je ostal na ravni 3,8 milijarde dolarjev, pri čemer bi brez nekaterih izrednih stroškov rahlo narasel. Investitorjev mlačni rezultati niso prepričali, zato je tudi v strahu pred ponovno poglobitvijo recesije tečaj delnice IBM zdrsnil za skoraj štiri odstotke.

Na novinarski konferenci je finančni direktor Mark Loughridge hitel pojasnjevati, da so rezultati v...

1 komentar

IBM nekoliko povečal dobiček

IBM - IBM je objavil poslovne rezultate za drugo letošnje četrtletje, ki bodo razveselili delničarje. V zadnjih treh mesecih so za 12 odstotkov (oziroma pet odstotkov, če upoštevamo nihanje valut) povečali prihodke in rahlo dvignili tudi dobiček, izboljšali pa so tudi napovedi za celotno fiskalno leto 2011.

Prihodki so znašali 26,7 milijarde dolarjev, ustvarili pa so 3,7 milijarde dolarjev dobička. To je za slabo odstotno točko manj od pričakovanj analitikov, a še vedno osem odstotkov več kot v enakem obdobju lani. V celotnem fiskalnem letu 2011 nameravajo ustvariti 15,9 milijarde dolarjev dobička (pričakovan P/E 13,6).

Za dober rezultat je zaslužna predvsem enota Programska oprema, ki je prodajo povečala za 17...

2 komentarja