»

Zaprtje Megauploada povečalo internetno prodajo filmov

Kim Dotcom je po zaprtju strani, aretaciji in izpustitvi letos zagnal novo stran Mega.

vir: The Wall Street Journal
The Wall Street Journal - Pred nami je vest, ki bo razveselila založbe in cehovske organizacije. Raziskava, ki so jo opravili znanstveniki s Carneige Mellon University in Wellesley Collegea, je pokazala, da je lansko zaprtje strani Megaupload in njene sestrske Megavideo povečalo prihodke hollywoodskih studiev. Pod lupo so sicer vzeli le dva, a so rezultate posplošili na širšo populacijo. Raziskave finančno ni podprla MPAA ali kateri izmed filmskih studiev.

Ugotovili so, da so bili prihodki studiev za šest do 10 odstotkov višji (7-10 odstotkov več prodaj in 4-7 odstotkov več izposoj), kot bi bili brez prenehanja delovanja omenjenih strani. Rezultati temeljijo na podatkih, ki sta jih o digitalnih nakupih po januarju 2012 predložila studia sama,...

27 komentarjev

Demonoidov operater izpuščen, stran živi dalje pod .hk domeno

Slo-Tech - Lansko zaprtje priljubljenega (napol) odprtega torrent trackerja Demonoid je bila ena redkih vidnih zmag v boju proti piratstvu (sodni primer zoper Megaupload je v luftu, PIPA, SOPA in potem še ACTA pa so vse neslavno propadle). Zaprtje je bilo precej temeljito. Ukrajinski gostitelj Collocal jim je ugasnil strežnike, istočasno pa so mehiške oblasti v mestu Monterrey na severovzhodu države aretirale domnevne kolovodje (in sproti še zasegle njihovo mehiško črnogorsko domeno demonoid.me). S tem je Demonoid izgubil večino uporabnikov, ki so bili pravzaprav že kar siti nedosegljivosti, ki se je zavoljo težav z dosegljivostjo in DDOS-anja s strani konkurence in najbrž založnikov dogajala že več let.

Potem je bilo dolgo vse tiho, zdaj pa iz skrajno zanimivega od virov -

35 komentarjev

Zaprtje Megauploada malenkostno znižalo prihodke založnikov

TorrentFreak - Raziskovalca z münchenske fakultete za menedžment (LMU) in københavnske poslovne fakultete (CBS) sta objavila članek, v katerem ugotavljata, da je imelo zaprtje strani Megaupload januarja letos negativen vpliv na prihodke založnikov.

Podatki so skopi, a iz dosegljivih podatkov sta s svojo metodologijo dokazala, da je v povprečju vpliv negativen. Analizirala sta 1344 filmov v 40 državah iz zadnjih petih let in prihodke, ki so jih prinesli svojim založnikom. Pri tem sta primerjala, kako se je trend spremenil po januarju letos, ko so Megaupload zaprli. Ugotovitve so zanimive.

Za tiste najbolj uspešne filme (blockbusters) bistvene spremembe ni;...

16 komentarjev

Me.ga v težavah še pred zagonom

Dotcom s soprogo

NZ Herald News - Kim Dotcom si očitno na vse načine išče publiciteto, ki bi mu koristila pred marčevsko odločitvijo novozelandskega sodišča o njegovi izročitvi ZDA. Primer, ki se je začel z zaprtjem strani Megaupload in njegovo aretacijo, je na trhlih temeljih, zato je težko napovedati, kakšna bo odločitev sodišča. Dotcom pa medtem agitira na različne načine in hkrati provocira.

Pretekli teden je napovedal zagon strani Me.ga, ki naj bi predstavljala evolucijo bivšega Megauploada. Stran naj bi bila dovolj različna, da s tem ne bi kršil obljube, da v času do odločitve sodišča ne bo ustanavljal enakovrstnih strani, a hkrati še vedno toliko podobna, da jo bodo uporabniki vzeli za svojo. Bistvena sestavina naj bi bilo avtomatično šifriranje vsebine. Me.ga bo mogoče res zaživela 20. januarja 2013, kot je...

13 komentarjev

BTjunkie prostovoljno prenehal obratovati

TorrentFreak - Včeraj je prenehal obratovati BTjunkie, ki je bil ena izmed najbolj priljubljenih spletnih strani za izmenjavo datotek torrent. Namesto znane vsebine je na njihovi strani mogoče zaslediti le obvestilo, da so se po sedmih letih delovanja odločili prostovoljno zapreti stran in posvetiti drugim projektom.

Čeprav je BTjunkie omogočal masovno kršenje avtorskih pravic, stran ni bila nikoli tarča v pravnih postopkih. MPAA in RIAA sta jo sicer označili kot kršiteljico (rogue) in nanjo pretkano začeli nalagati lažne datoteke, Google pa jo je cenzuriral v svoji funkciji Samodokončaj, a to je bilo tudi vse, kar se je strani zgodilo. Nadnjo se nikoli niso spravile pravne ekipe cehovskih organizacij založnikov niti je niso po uradni...

202 komentarja

France Telecom omejuje internetni promet do Megaupload?

Slo-Tech - Francoski ponudnik dostopa do interneta Orange omejuje prenos podatkov s strani Megaupload, ki ponuja gostovanje datotek, do končnih uporabnikov, poroča IT Pro Portal. Na Megauploadu trdijo, da Orange, ki je v lasti France Telecoma, uporabnikom preprečuje dostop do in prenos podatkov z Megauploada in sestrske strani Megavideo, in da lahko te trditve tudi dokažejo. Zaradi tega uporabnikom svetujejo, da svoje pritožbe naslovijo na podporo uporabnikom na Orangeu ali, še bolje, zamenjajo ponudnika dostopa do interneta.

V Orangeu so se na trditve odzvali z nejevero. Kot pravijo, so nad očitki presenečeni, saj tega ne počnejo. Po njihovih besedah je ta težave z dostopom kriv Megaupload sam, saj...

15 komentarjev