»

Western Digital ne ve, kaj pomeni RPM

Slo-Tech - Pri diskih je, vsaj tako je velik del kupcev verjel, označevanje jasno. RPM pomeni število obratov na minuto (revolutions per minute) in predstavlja frekvenco, s katero se vrtijo plošče. A Western Digital si je celo tako nedvoumno metriko predstavljal po svoje. Njihovi diski, ki imajo oznako "5400 RPM Class", se v resnici vrtijo s 7200 obrati na minuto. A tako v specifikacijah kakor celo v atributih SMART piše 5400 RPM.

To ni povsem nedolžno zavajanje, saj višja frekvenca ne prinaša le krajših dostopnih časov, temveč predvsem več hrupa, porabe energije in s tem povezanega segrevanje, v končni fazi pa vpliva tudi življenjsko dobo diskov. Na redditu so ugotavljali, da diski iz družine WD Red Network Attached Storage oddajajo zvok s frekvenco 120 Hz, kar ustreza 7200 RPM. Če bi se vrteli s 5400 RPM, bi bila ta frekvenca 90 HZ, in seveda vsi višji harmoniki.

Odziv iz Western Digitala je bil neprepričljiv. Zapisali so, da že leta hitrost označujejo kot "razred RPM" in ne dejanskega...

33 komentarjev

Microdrive v novem iPodu

Slashdot - Potem ko je Toshiba objavila razvoj diska s premerom le 0,85 palca in kapaciteto 2 do 4 GB, je postalo jasno, da bodo številne prenosne naprave v prihodnosti uporabljale njihovo rešitev. Kmalu pa se je odzval še Hitachi (oz. IBM), ki je doslej edini razvijal podobno napravo. News.com namreč poroča, da bo novi Applov iPod podatke hranil na Hitachijevem (IBM-ovem) 1-palčnem Microdrivu s kapaciteto 4GB drive.

Očitno bodo prenosne digitalne naprave v prihodnosti še vedno imele mehansko napravo, ki se nikakor ne more posloviti iz računalniškega sveta.

3 komentarji

Dvajset milijonov ThinkPadov

X-Bit Labs - IBM je včeraj objavil, da so prodali dvajset milijonti ThinkPad, s čimer je znamka ThinkPad prepričljivo najbolj prodajana znamka prenosnikov vseh časov. ThinkPadi nas spremljajo že od davnega leta 1992, ko se je pojavil prvi, ki je revolucionarno uvedel 14' barvni zaslon LCD, tipkovnico polne velikosti in zamenljiv trdi disk. Konkurentje so postajali vedno boljši, tako da je bil tudi IBM prisiljen vgrajevati vedno nove izboljšave in nove tehnologije. Zadnja takšna je Active Protection System, o kateri smo že poročali. Več o tem.

7 komentarjev

200 gigabajtni trdi diski

X-Bit Labs - Western Digital je napovedal novo serijo diskov z 60 GB ploščami, vrtečimi se pri 7.200 obratih v minuti. Razen tega je znano samo še to, da bodo imeli FDB (Fluid Dynamic Bearings) in da bodo na voljo velikosti od 60 pa vse do 200 GB.

Drugega ni znanega nič - ne vemo niti detajlov o kapaciteti, hrupnosti, o velikosti predpomnilnika, kaj šele kaj o vmesniku.

Se pa pojavlja vprašanje o velikosti. Z 60 GB/ploščo bi pričakovali, da bodo velikosti diskov večkratnik 60 - se pravi 60, 120, 180, 240 GB. Tako da se zdi malo čudno, da bi imeli disk z 200 GB - vanj bi morali dati štiri plošče in eno tretjino zadnje preprosto pustiti neuporabljene. Čudno.

7 komentarjev

Western Digitalov osemmegabajtnež

EXHardware - Ti diski so poželi pravo malo slavo, saj vsebujejo kar osem megabajtov predpomnilnika, kar je štirikrat več od tega, česar smo vajeni pri IDE diskih za splošno potrošnjo. Ugotovljeno je bilo, da zaradi velike količine predpomnilnika ta "Special Edition" serija pri nekaterih operacijah uspešno konkurira tudi najhitrejšim in najdražjim SCSI diskom. No, entuziazem se za omejeno serijo še ni pomiril, saj so na EX Hardware nad tem diskom popolnoma navdušeni. Veselo na branje!

1 komentar

Test diskov s 5400 obrati

X-Bit Labs - Ljudje večinoma pogledujemo za hitrimi diski in zato večinoma izbiramo le med diski s 7200 obrati, saj so po zakonih fizike hitrejši, one z 5400 obrati pa zanemarjamo, čeprav v marsikaterih primerih neupravičeno. V X-bitovih laboratorijih so si pogledali te diske. Testirali so IBM Deskstar 40GV (DTLA 305040), Western Digital Caviar 400AB, Maxtor DiamondMax D540X-4K, Fujitsu MPG3409AT-E in dva Seagateova U5 in U6. Osnovne specifikacije diskov so enake, saj vsi omogočajo delovanje po standardu ATA 100, vsi imajo 40 GB prostora in vsi, razen IBMa in Seagatovega U5, ki imata 0,5 MB, imajo 2 MB predpomnilnika. Teste so izvajali na Pentiumu III 600 podprtim z 256 MB pomnilnika. Testirali so jih priklopljene na ATA 33, ATA 66 in ATA 100. Merili so dostopne čase in hitrosti prenosov, poleg tega pa so jih testirali s še nekaj programi za testiranje diskov. Za najboljšega so proglasili Maxtorja, pohvalili pa so tudi Fujitsuja. Če torej kupujete nov računalnik in ne potrebujete ravno zelo...

4 komentarji

Test Western Digitalovega trdega diska

100si - Vsi vemo, da vsak navija za svoje. To dejstvo je prisotno povsod; pri grafičnih karticah, procesorjih, miškah, ... in seveda trdih diskih. Pri trdih diskih, sklepajoč po odzivih bralcev, po priljubljenosti vodi IBM, ki je s svojimi diski naredil pravo revolucijo. Vendar pa poleg IBM-a ne smemo pozabiti tudi na druge proizvajalce, kot so Western Digital. Ravno slednji je zadnje čase malce v senci IBM-a, kar pa še ne pomeni, da njihovi inženirji ne znajo narediti dobrih diskov. Če trdite nasprotno, potem si oglejte test diska Caviar 400AB na X-bit labsih , kjer so ga pretestirali z vsemi mogočimi benchmark programi. Disk ima 40 GB in je sestavljen iz (za to velikost) precej nestandardnih plošč, ki imajo kapaciteto 30 GB in se s pomočjo elektromotorčka vrtijo s hitrostjo 5400 RPM. Poleg plošč visokih kapacitet, disk podpira še vmesnik ATA/100 in vsebuje za ta razred kar malce razkošnih 2048 KB predpomnilnika. Torej, če iščete dokaj zmogljiv disk s 5400 obrati na minuto, potem bo...

2 komentarja

IBM-ova 60 GB pošast

Technoyard - IBM je že od nekdaj veljal kot proizvajalec dobrih in kvalitetnih trdih diskov, pa tudi po manjših težavah mu ne kaže nič slabše. Njegovi diski ostajajo eni izmed najboljših, kar jih lahko dobite za svoj denar. Temu ne oporekajo niti na Technoyardu, kjer so stestirali IBM 60GXP disk, ki ima kapaciteto 60 GB in vsebuje 2MB 100MHz SDRAM predpomnilnika in deluje s 7200 obrati na minuto, ter podpira UltraATA 100 vmesnik. Disk so primerjali z Maxtorjevim DiamondMax Plus 60GB. Rezultati? IBM-ov disk je dobil rekordnih 98 %, kar daje vedeti, da se IBM ne bo odrekel tradiciji. Preden pa odletite v trgovino, pa naj dodam, da se disk kar precej greje, zato boste (tukaj mislim predvsem na overclcokerje) potrebovali posebno hladilno ležišče.

1 komentar

Prvi diski z gostoto 30GB/ploščo

GA Hardware - Tokrat ni prvi IBM ali Seagate, temveč bo prve diske z veliko gostoto 30GB/ploščo ponudil Western Digital. Novi WD Caviar s tako gostoto in pri 5400 rpm je že v masovni proizvodnji, na voljo pa bodo 30, 40 (damn, kako, če je na eni plošči 30GB? ) in 60GB modeli. Če vas zanima več informacij o novih diski pojdite sem. Zdaj še samo počakamo, da drugi proizvajalci izdajo 30GB/ploščo modele in cene malo padejo, pa bo... Lepo je videti, da je tudi pri diskih prisoten konstanten in zadnje čase kar hiter razvoj, saj so ti deli računalnika še vedno daleč največje ozko grlo.

2 komentarja