»

Prosto dostopne ocene indijske mature na spletu kažejo nepravilnosti

Hack A Day - Eden najpomembnejših izpitov v Indiji je ISC, ki se tam opravlja po zaključeni srednji šoli. Od njega je odvisno, na katero univerzo se bo kdo lahko vpisal. Zato dijaki težko pričakujejo rezultate in včasih uberejo kakšno bližnjico. Redko pa se zgodi, da ta razkrije velike malomarnosti in nepravilnosti.

Debarghya Das je želel ugotoviti, kako sta njegova prijatelja odpisala test, zato je pogledal, ali je mogoče priti na strežnik z rezultati. Ta je narejen tako, da lahko vsakdo pogleda svoje rezultate, a brez vsakršne zaščite. Ker je prijavni podatek zgolj šifra šole in zaporedna številka kandidata, je Das napisal kratko skripto, ki je z interneta snela podatke o vseh 65.000 maturantih, ki so test reševali, skupaj z imeni. To kaže na malomarnost sestavljavcev računalniškega sistema in je svojevrsten problem.

Bistveno...

24 komentarjev

Zaprtje Megauploada povečalo internetno prodajo filmov

Kim Dotcom je po zaprtju strani, aretaciji in izpustitvi letos zagnal novo stran Mega.

vir: The Wall Street Journal
The Wall Street Journal - Pred nami je vest, ki bo razveselila založbe in cehovske organizacije. Raziskava, ki so jo opravili znanstveniki s Carneige Mellon University in Wellesley Collegea, je pokazala, da je lansko zaprtje strani Megaupload in njene sestrske Megavideo povečalo prihodke hollywoodskih studiev. Pod lupo so sicer vzeli le dva, a so rezultate posplošili na širšo populacijo. Raziskave finančno ni podprla MPAA ali kateri izmed filmskih studiev.

Ugotovili so, da so bili prihodki studiev za šest do 10 odstotkov višji (7-10 odstotkov več prodaj in 4-7 odstotkov več izposoj), kot bi bili brez prenehanja delovanja omenjenih strani. Rezultati temeljijo na podatkih, ki sta jih o digitalnih nakupih po januarju 2012 predložila studia sama,...

27 komentarjev

Zaprtje Megauploada malenkostno znižalo prihodke založnikov

TorrentFreak - Raziskovalca z münchenske fakultete za menedžment (LMU) in københavnske poslovne fakultete (CBS) sta objavila članek, v katerem ugotavljata, da je imelo zaprtje strani Megaupload januarja letos negativen vpliv na prihodke založnikov.

Podatki so skopi, a iz dosegljivih podatkov sta s svojo metodologijo dokazala, da je v povprečju vpliv negativen. Analizirala sta 1344 filmov v 40 državah iz zadnjih petih let in prihodke, ki so jih prinesli svojim založnikom. Pri tem sta primerjala, kako se je trend spremenil po januarju letos, ko so Megaupload zaprli. Ugotovitve so zanimive.

Za tiste najbolj uspešne filme (blockbusters) bistvene spremembe ni;...

16 komentarjev

Me.ga v težavah še pred zagonom

Dotcom s soprogo

NZ Herald News - Kim Dotcom si očitno na vse načine išče publiciteto, ki bi mu koristila pred marčevsko odločitvijo novozelandskega sodišča o njegovi izročitvi ZDA. Primer, ki se je začel z zaprtjem strani Megaupload in njegovo aretacijo, je na trhlih temeljih, zato je težko napovedati, kakšna bo odločitev sodišča. Dotcom pa medtem agitira na različne načine in hkrati provocira.

Pretekli teden je napovedal zagon strani Me.ga, ki naj bi predstavljala evolucijo bivšega Megauploada. Stran naj bi bila dovolj različna, da s tem ne bi kršil obljube, da v času do odločitve sodišča ne bo ustanavljal enakovrstnih strani, a hkrati še vedno toliko podobna, da jo bodo uporabniki vzeli za svojo. Bistvena sestavina naj bi bilo avtomatično šifriranje vsebine. Me.ga bo mogoče res zaživela 20. januarja 2013, kot je...

13 komentarjev

Po Megauploadu Me.ga

CNet - Kim Dotcom se kljub aretaciji in grozeči izročitvi v ZDA, o kateri bo novozelandsko sodišče odločalo marca, loteva novih projektov. Prek Twitterja je tako napovedal, da bo januarja zagnal novo spletno stran Me.ga, ki bo nekakšen Megaupload na steroidih.

Stran bo zagnal na simboličen datum 20. januarja 2013, ko bo minilo ravno leto dni od njegove aretacije. Novo skladišče podatkov za uporabnike bo v celoti šifrirano, ključ za svojo vsebino pa bo imel izključno uporabnik. Na ta način se želi Dotcom izogniti zapletom s pravosodjem, saj niti upravljavec strani niti organi pregona ne bodo mogli pogledati, kaj uporabniki hranijo na njej, saj ne bodo imeli šifrirnih ključev. Hkrati bo stran uporabnikom prijazna, saj bo šifriranje izvedeno kar v brskalniku...

18 komentarjev

Novi varni pristan, tretjič: Youtube Content ID

Ars Technica - Tretja in za zdaj zadnja zgodba iz serije o (želenih) novih pogojih za čiščenje spletnih strani govori o sporu med Viacomom in YouTubom, in tehnični rešitvi za pregon piratskih uploadov, ki se je rodila iz vsega tega.

Viacom je tožbo vložil marca 2007, ne tako dolgo po najavi nakupa s strani Googla. Hoteli so 1 milijardo dolarjev odškodnine za "nonštarlantne in vseobsežne kršitve njihovih avtorskih pravic", skozi gostovanje video in zvočnih posnetkov njihovih investicij, med drugim Disneya, Time Warnerja, Murdochove News Corporation in TV mreže CBS. V številkah naj bi šlo za čez 150.000 youtube clipov z vsaj 1.5 milijarde skupnimi ogledi. Kronski dokaz v sporu je bila interna email komunikacija med YouTubovimi ustanovitelji, v katerih...

29 komentarjev

MPAA terja zaprtje Hotfila

Affiliate Program je eden izmed trnov v peti MPAA

TorrentFreak - Po spektakularnem zaprtju strani Megaupload in aretaciji voditelja je Hotfile naslednja stran na seznamu založnikov, katerih se želijo čim prej znebiti. Hotfile ima enako osnovno poslanstvo kot Megaupload, to je nudenje gostovanja za javno deljenje datotek. Ameriška filmska organizacija MPAA trdi, da se na Hotfilu prav tako dogajajo masovne kršitve avtorskih pravic, zato od sodišča terja zaprtje strani po skrajšanem postopku (angl. summary judgement), da se prepreči ustvarjanje nadaljnje škode. Hotfile navedbe zanika.

Zgodovina je to pot zelo zanimiva, zato jo na kratko povzemimo. MPAA je že lani februarja vložila tožbo zoper Hotfile v imenu založnikov 20th Century Fox, Universal Studios, Columbia Pictures in Warner Bros, ker naj bi si Hotfile pridobival...

23 komentarjev

Megaupload nedosegljiv, operaterji aretirani

The Wall Street Journal - Ameriški zvezni preiskovalni urad (FBI) je pravkar potrdil zaprtje priljubljene spletne strani za gostovanje datotek MegaUpload in aretacijo večine vodilnih članov. Obtoženi so načrtnega in obsežnega "spletnega piratstva", povečini piratskih kopij filmov in tv serij, ki se na veliko gostujejo na tem omrežju. Skupaj naj bi sedem članov ti. "Mega zarote" s kršitvami avtorskih pravic in pranjem denarja povzročilo za pol milijarde dolarjev škode in pri tem zaslužilo 175 milijonov dolarjev. Seznam premoženja, ki jim ga mislijo zaseči, obsega 110 točk, med njimi številne bančne račune, račune pri spletnih bankah, avtomobile in umetniška dela.

Domena megaupload.com je sodeč po whois.com še vedno vpisana na honkonško družbo Megaupload Limited,...

159 komentarjev