»

Slovenija druga na Microsoftovem tekmovanju v računalništvu

Microsoft - Včeraj se je v Sankt Petersburgu končal 11. Microsoftov Imagine Cup, ki predstavlja tekmovanje za študentske ekipe v računalništvu. Na njem sta sodelovali tudi dve slovenski ekipi, ki sta dosegli lepe uspehe. Ekipa DORA (Doctor's Operational Research Assistant), v kateri so sodelovali Kristjan Košič, Boštjan Arzenšek, Andraž Leitgeb in Zedin Salkanović z mariborske FERI ter Matej Vogrinčič iz UKC Maribor, je v kategoriji Inovacije osvojila odlično drugo mesto. Razvili so projekt, ki naj bi pomagal izboljšati učinkovitost operacij v bolnišnicah. Njihov sistem kirurgu omogoča, da med operacijo račualnik krmili z glasovni ukazi in s kretnjami in tako pridobi informacije o bolniku, ne da bi se onesterilil. S tem dosežkom so izboljšali uspeh iz leta 2005, ko so...

15 komentarjev

Slovenska ekipa odlična druga na iGEM 2012

Slo-Tech - Slovenska ekipa je na mednarodnem tekmovanju v sintezni biologiji iGEM (International Genetically Engineered Machine), kamor se je uvrstila po odličnem nastopu na evropskih kvalifikacijah, ponovno blestela. Med 62 ekipami, ki so se uvrstile na finale na ugledni ameriški univerzi MIT, so Slovenci osvojili prvo mesto na področju zdravje in medicina, prvo mesto za najboljšo wiki-predstavitev projekta, prvo mesto za najboljši model in drugo mesto v skupni razvrstitvi. Prvo mesto je osvojila ekipa iz nizozemskega Groningena, v veliki finale pa sta se uvrstili še ekipi LMU-München in Paris Bettencourt. Prvikrat se je zgodilo, da so bile v finalu samo evropske ekipe in nobene anglosaške ekipe.

Letošnji projekt slovenske ekipe se...

32 komentarjev

Slovenija uspešna na evropskem iGEM 2012

Slo-Tech - V nedeljo se je v nizozemskem Amsterdamu končalo evropsko predtekmovanje v sintezni biologiji iGEM (International Genetically Engineered Machine), na katerem v zadnjih letih Slovenija sodeluje izredno uspešno. Evropsko predtekmovanje je služilo kot kvalifikacije za svetovno prvenstvo, ki bo med 2. in 5. novembrom potekalo na univerzi MIT v ZDA. Slovenija se je znova prepričljivo uvrstila tja, saj se je uvrstila na stopničke.

Slovensko ekipo kot vsako leto vodi Roman Jerala s Kemijskega inštituta (ta konec tedna je RTV objavil zelo zanimiv intervju z njim, v katerem se dotika tudi vprašanj perspektive znanosti v Slovenije, financiranja raziskovanja in prekernosti dela mladih znanstvenikov, vedno obsežnejšega bega...

17 komentarjev

Slovenski študentje na iGEM zopet zlati

Slo-Tech - Tudi letos se je med 6 in 8 novembrom na MIT tekmovanju iGEM, kjer se borijo študentske raziskovalne skupine iz vsega sveta, potegovala ekipa slovenskih študentov pod vodstvom prof. Romane Jerale. Slovenska ekipa je, kot pravijo, revolucionirala sintetično biologijo.

Pred nekaj trenutki so na tviterju zapisali, da zlata palica izmed 128 drugih ekip zopet pripada slovenskim študentom. Kaj točno so slovenski študenti počeli si lahko ogledate v videu:

29 komentarjev

Slovenci svetovni prvaki v robobrcu!

24 ur - Če se vam je zazdelo, da se je slovenska nogometna pravljica po sporih na svetovnem prvenstvu in kadrovskih spremembah v ekipi končala, ste se zmotili. Na svetonem prvenstvu v robobrcu v San Franciscu je slovenska ekipa Ljubljana Dragons osvojila zlato medaljo v kategoriji Srednji Mirosot, kjer se meri 5 robotov proti 5-im nasprotnim. Ekipa s Fakultete za elektrotehniko je premagala korejsko ekipo KinGo, ki je njihov večni tekmec, kmalu pa se bo začela pripravljati na evropsko prvenstvo, ki bo med 15. in 18. junijem v Muenchnu. Klik!

Največ zadetkov je dosegel Zlatko Zarobotkovič.

17 komentarjev