»

Kladivo že okoli?

Van's hardwere - Zadnje čase se na Internetu vse pogosteje pojavljajo novice, da bo AMD-jev 64bit-ni procesor, Hammer, izšel veliko prej, kot so predvidevali. Je AMD s svojim potnim načrtom (road map) želel le naplahtati konkureno, ki je zato upočasnila svoj razvoj (Intel)?
AMD naj bi na tihem že razpošiljal vzorce (sample) Hammer procesorjev. Če je to res, potem je velika verjetnost, da bomo Kladiva lahko kupili že v prvi četrtini prihodnjega leta! To je velikanski skok v načrtu, ker je uradno AMD izdajo teh procesorjev načrtoval šele v drugi polovici 2002.
Glede same moči: en AMD Sledgehammer 2 GHz naj bi bil po moči ekvivalenten trem 1GHz Athlonom. Če upoštevamo nov način AMD-jevega označevanja procesorjev se bo Sledgehammer 2GHz imenoval Sledgehammer 3000+.

0 komentarjev

Overclock rekordi

Slo-Tech - Ali ni to čudno? Smo navijalska stran, pa zadnje čase nismo obravnavali niti enega overclocka. Da bom popravil odstotek "overclockerskih povezav", vas bom napotil na to stran, kjer na vsake toliko časa objavijo nove overclockerske rekorde. Če sem pred kakim mesecem dni malo zavijal z očmi, ko sem pisal novico o navitju 1 GHz Athlona na 1700 MHz, potem me je ob pisanju tele novice skoraj kap, saj so nekateri ljudje svoje Ahlon procesorje doterali do neverjetnih 2.2 GHz. Seveda pa je vprašanje, kakšna je bila stabilnost teh procesorjev. Thanx, Uroš.

1 komentar

ASUS-ova cenena plošča

Dan's DATA - Ker se je moja ARNES povezava danes odločila za stavko in nikakor noče prikazati želenih strani, se boste morali zadovoljiti bolj z drugorazrednimi novicami. Med take spada tudi članek o ASUS-ovemu integriranemu čudu, ki se imenuje A7VL-VM in niti slučajno ni namenjen overclockerjem. Zanimivo, ASUS je sicer podjetje, ki dela plošče za navijalce, vendar izgleda, da ga je pritegnil tudi OEM trg. A7VL-VM je MicroATX formata, kar pomeni, da na njej ne boste samo 3 PCI reže, AGP režo pa boste iskali zaman. Slednjo zadovoljivo nadomesti integrirana grafika v Viinem KL133 naboru, ki temelji na Savage4 jedru in je namenjeno bolj 2D grafiki, kot pa pospeševanju najnovejših iger. Temu priča tudi precej boren rezultat v 3D Mark 2000, ki je pokazal na 1 GHz Athlonu (!) samo 800 (!!!) točk. Vendar poleg revne grafike ne smemo pozabiti tudi na to, da plošča podpira samo 100 MHz vodilo (ki ga lahko navijemo na 110 MHz), kar pomeni, da bodo AMD-jevi procesorji, ki delujejo na 133 MHz vodilu...

1 komentar

SiSov prodor na DDR trg

X-Bit Labs - Tajvanski proizvajalec veznih čipovij, SiS, je zadnje čase precej agresiven. Na to kaže tudi novo DDR čipovje z imenom SiS735, ki ga podjetje oglašuje kot najboljšo low-cost SocketA DDR izbiro. Celotno čipovje se nahaja v enem samem čipu, podpira pa do 6 USB priključkov, ATA100 diske, 6 PCI Master naprav ter, najpomembneje, tako DDR kot PC 133 SDR. Posebej slednja postavka je zelo zanimiva, saj čipovje SDRAM podpira na dva načina: skozi posebne TwinMosove 184 pinske SDRAM module, vgrajena pa je tudi podpora za navadne SDRAM reže. SiS prav tako obljublja, da bo čipovje ponujalo boljše performanse kot katerokoli DDR čipovje na trgu, toda te napovedi bomo raje vzeli z rahlim zadržkom.
Edini potencialni problem je še vedno precej omejena proizvodna zmogljivost, težava, ki pesti SiS že kar nekaj let. Proizvajalci matičnih plošč so zaradi tega precej skeptični in izdelke na osnovi SiS735 sta do sedaj najavila samo ASUS in ECS. ASUSova plošča, ki bo nas verjetno bolj zanimala, se bo...

1 komentar

Nova znižanja

The Register - AMD se je, tokrat po vzoru Intel-a, odločil, da bo tudi on znižal cene svojim procesorjem. Nekateri Duron-i bodo deležni celo 34% pocenitev! Athlon-i pa bodo deležni maksimalno 17% pocenitev, kar tudi ni slabo. Pa si oglejmo pocenitve:
  • 1.3GHz Athlon iz $381 na $265. To je 16.67% pocenitev.
  • 1.2GHz Athlon iz $249 na $223. To je 10.44% pocenitev.
  • 1.1GHz Athlon iz $219 na $201. To je 8% pocenitev.
  • 1GHz Athlon iz $175 na $170. To je 2.8% pocenitev.
  • 950MHz Athlon iz $158 na $143. To je 9.49% pocenitev.
  • 900MHz Athlon iz $140 na $125. To je 10.71% pocenitev.
Tudi cena Duron-ov je padla. In sicer:
  • 900MHz Duron iz $129 na $99. to je 23.25% pocenitev.
  • 850MHz Duron iz $111 na $79. To je 28.82% pocenitev.
  • 800MHz Duron iz $98 na $65. To je 33.67% pocenitev.
  • 750MHz Duron iz $77 na $55. To je 28.57% pocenitev.
Seveda so navedene cene za kos/1000 kosov. Do teh cenovnih sprememb naj bi prišlo 16. aprila. Joj, kako je vojna med dvema multikorporacijama lepa. Cene padajo iz dneva v dan... ...

11 komentarjev

AMD spet znižuje cene

Heise - Čeprav so AMDjevi procesorji v primerjavi z Intelovimi prav nesramno poceni, se AMD po nekaterih informacijah spet pripravlja na veliko znižanje. Razlog naj bi bil izzid Pentium4 procesorja, saj AMD trenutno nima ustreznega odgovora v obliki zelo hitrih (po MHzjih... pri dejanski hitrosti je AMD tako ali tako že v prednosti!) Athlonov in DDR matičnih plošč. Tako naj bi precej znižali cene nekaterim procesorjem, 1GHz Athlon, ki se sedaj prodaja za okoli 350$, naj bi po znižanju stal 182$, kar je v bistvu že popolnoma absurdno. Ali je to res ali ne, bomo še videli, vir tega podatka pa je nemška stran Heise.

3 komentarji