»

FBI primoran izklopiti 3000+ prikritih GPS oddajnikov na avtomobilih osumljencev

Primer prikritega GPS sprejemnika, skupaj z mobilnim telefonom za sporočanje lokacije policiji.

vir: Ars Technica
Ars Technica - Ameriško državno tožilstvo, policija in FBI so več let živeli in delali v zblodi iluziji utvari zmoti, da je 24-urni, večtedenski, prikriti GPS nadzor gibanja avtomobila in drugih osumljnčevih predmetov (zlasti telefonov) brez vsakršne sodne kontrole nekaj povsem normalnega. Ideja za tem je bila, da se zgolj spremlja gibanje osumljenca na javnih krajih, kjer ta itak nima nobenega razumnega pričakovanja zasebnosti, saj ga lahko vidijo mimoidoči, sosedje, prometne kamere; navsezadnje pa naj bi bilo mogoče takšno spremljanje posamično izvesti tudi s prikritim sledenjem (tail) na javnih cestah. Za vsak primer so iz fasciklov izvlekli še trideset let staro odločbo US v. Knotts, kjer je vrhovno sodišče dovolilo uporabo...

2 komentarja

Sodnik osumljenki naložil odklep šifriranega prenosnika

Kriptoanaliza v teoriji in praksi.

vir: xkcd
MarkyBon/Flickr - Ne samo zabavna industrija, tudi država ima vse večje probleme s tem, da ljudje tehnologijo uporabljamo v svojo korist. Šifriranje celotnega trdega diska je danes ponujena (ne pa še privzeta) opcija pri namestitvi večine modernih sistemov, če pa smo ta vlak zamudili, pa navodil za kasnejši popravek ne manjka, tudi na slo-techu ne. Je pa toliko bolj žalostno, da oblasti tako dejanje vidijo kot skrajno nedržavotvorno. V mnogih režimih je priljubljeno dešifriranje z vrtno cevjo, včrasih celo kot izvozna storitev (beri: osumljenca tako dolgo tepeš, dokler ti preprosto ne pove gesla in še česa), Britanci se igrajo z idejo obvezne hrambe kopija ključa pri vladi in uklonilnim zaporom za osumljence, ki nočejo predati svoje kopije ključa, američani pa...

123 komentarjev

ACLU sprožil obsežno raziskavo policijske uporabe lokacijskih podatkov mobitelov

Lokalni odbori ACLU so poslali zahtevke v 34 državah; preostale sledijo še kmalu.

vir: ACLU
ACLU - Ameriška organizacija za civilne svoboščin ACLU je minili ponedeljek policijskim organom v 34 zveznih državah poslala obsežen zahtevek za dostop do informacije javnega značaja (primer po FOIA, primer po ZDIJZ), in sicer za to, kdaj, kako in zakaj uporabljajo lokacijske podatke uporabnikov mobilne telefonije za sledenje osumljencev kaznivih dejanj. Gre za eno prvih resnih raziskav pogojev, pod katerimi lahko policija od mobilnega operaterja pride do podatkov, kje se je oziroma se trenutno nahaja določen mobilec. To so izrazito podrobni podatki o gibanju posameznika, vendar ameriška administracija v odsotnosti ustrezne zakonske/sodne regulacije ostaja na stališču, da dostop do njih ne predstavlja posega v zasebnost in zato sodni nalog ni potreben.

Po...

4 komentarji

Sodišče v ameriški zvezni državi New Jersey dovolilo sledenje zakoncu s skrito napravico v avtu

GPS motilci so na voljo na Dealextreme že za dobrih 50 dolarjev, z GSM motilci pa zna biti malo več težav.

vir: CNet
CNet - Sodišče v ameriški zvezni državi New Jersey je odločilo, da sledenje zakonca s skritim GPS sprejemnikom v skupnem avtomobilu ne predstavlja nedovoljene kršitve zasebnosti. Šlo je za (zdaj že bivšo) ženo, ki je leta 2007 svojega moža Kennetha Villanovo - policista iz okrožja Gloucester - sumila nezvestobe, zato je najela zasebnega detektiva, da mu sledi in preveri situacijo. Mož se je detektivu večkrat uspešno izmuznil, nakar je slednji po naročilu žene v skupni avto namestil prikrit GPS sprejemnik. Rezultati so pokazali, kar pač so, in ga. Villanova je vložila zahtevo za ločitev.

Kenneth...

16 komentarjev

Sledenje z GPS samo s sodnim nalogom

boston.com - Po poročanju Boston.com je washingtonsko vrhovno sodišče prepovedalo uporabo GPS pri zasledovanju osumljencev kaznivih dejanj brez sodnega naloga. Po mnenju sodnice Barbare Madsen je "uporaba GPS sledilnih naprav še posebej invazivna metoda nadzora, ki omogoča zbiranje ogromnih količin podatkov o posameznikih, ki se ne zavedajo, da lahko vlada zabeleži vsako vožnjo z vozilom in trajanje vsakega postanka".
Po mnenju predstavnika ACLU (American Civil Liberties Union) gre za prvo tovrstno odločitev v ZDA, ta odločitev pa bo verjetno imela posledice tudi na uporabo možnosti sledenja mobilnim telefonom.

9 komentarjev