»

Nov ruski modul na ISS ponesreči zasukal postajo

Nauka po priklopu

vir: NASA
NASA - Včeraj popoldne po našem času se je na Mednarodno vesoljsko postajo priključil nov ruski modul Nauka ... in kmalu zatem nenadejano prižgal svoje potisnike. Zaenkrat je videti, da ni šlo za nevarnejši incident, toda v Houstonu so imeli precej napeto uro, preden so motnjo ukrotili.

Ruski modul za Mednarodno vesoljsko postajo Nauka skoraj v vsem odraža klavrno trenutno podobo tamkajšnje vesoljske agencije. Sprva je bilo mišljeno, da naj bi poletel že leta 2007. Toda hromeča kombinacija tehničnih težav in pomanjkanja financ je projekt zamaknila kar za 14 let. Čeprav so Rusi zadnje čase večkrat namignili, da na ISS niso več zadovoljni in želijo z letom 2025 pričeti s postavljanjem lastne vesoljske postaje v Zemljini krožnici, so se vendarle odločili, da bodo Nauko še spravili na ISS. Gre za zajeten, prek 20 ton težak modul, ki je za petino večji od doslej največjega ruskega kosa ISSa, servisnega modula Zvezda. Ima več namembnosti, saj bo služil tako nastanitvi posadke kot tudi...

15 komentarjev

Rusi nameravajo graditi komercialno vesoljsko postajo

Discovery News - Komercialni poleti v vesolje so že stalnica, zato Rusi že razmišljajo korak dlje. RSC Energia, ki je dizajniral in izdeloval ruske module za Mednarodno vesoljsko postajo (ISS), kani skupaj z novoustanovljenim podjetjem Orbital Technologies zgraditi vozlišče, ki ga bodo utirili v orbito okoli Zemlje in poimenovali Komercialna vesoljska postaja (CSS). To je tudi bistvena razlika v primerjavi z ISS, saj CSS ne bodo sestavljali v vesolju, marveč bo potoval tja v enem kosu. Med poleti bo CSS brez stalne posadke, naj pa bi imela tudi nekaj odsekov za znanstvene eksperimente. Ker bo v isti orbiti kot ISS, bosta ena drugi služili kot varno pribežališče v primeru katastrofe.

Postajo s sedmimi ležišči...

8 komentarjev

Endeavour nared za izstrelitev

Endeavour čaka na izstrelitev

NASA - Če bo šlo vse po sreči, bo NASA danes ob 10.39 uri po srednjeevropskem času iz izstrelišča na Floridi v vesolje poslala raketoplan Endeavour. V okviru misije STS-130 bo Endeavour na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) prepeljal modul Tranquility, ki bo zadnji ameriški kos ISS. Ta bo prebivalcem postaje prinesel nekaj novih sistemov za vzdrževanje življenja, kot so recikliranje odpadne vode in proizvodnja kisika,...

5 komentarjev

Astronavti na ISS dobili internet

Prvi tweet iz vesolja

vir: NASA
NASA - Astronavti na Mednarodni vesoljski postajo (ISS) so ta teden dobili prav poseben bonbonček, ko jim je NASA uredila osebni dostop do interneta prek brezžične povezave. Inženir Timothy Creamer, ki je na ISS v okviru Ekspedicije 22, je včeraj poslal prvo neposredno Twitter sporočilo iz vesolja (astronavti so sicer twittali že prej, a so svoje misli poslali domov prek e-pošte, nato pa so jih v NASI pretipkali v Twitter).

Projekt se imenuje Crew Support LAN in izkorišča obstoječe komunikacijske sposobnosti ISS, astronavtom pa omogoča brskanje po spletu. Doslej je bila namreč komunikacija bolj rudimentarna, omejena večidel na elektronsko pošto. V...

16 komentarjev

Kaj vse počno na ISS

ISS

NASA - Ameriška NASA je objavila obsežno poročilo (PDF) o znanstvenih izsledkih, ki so jih prinesli poizkusi na Mednarodni vesoljski postaji (ISS). Prvi modul, rusko Zarjo, so v vesolje izstrelili novembra 1998, od takrat pa vztrajno dograjujejo postajo. Človeško bivanje je na ISS mogoče od leta 2000 in takrat so se začeli intenzivnejši eksperimenti, čeprav so jih nekaj izvedli tudi v letih 1998 in 1999. Do danes je 52 obiskovalcev ISS v petnajstih ekspedicijah izvedlo 138 eksperimentov s področij raziskav človeka, biologije, fizike, tehnologije, ved o Zemlji in operacij na ISS.

Ugotovili so marsikaj zanimivega, tako da omenimo le najzanimivejše rezultate. Razne klice, denimo zloglasna salmonela, so v vesolju...

27 komentarjev

ISS bo dobila dodaten laboratorij

Raffaello

vir: NASA
NASA - Mednarodna vesoljska postaja (ISS) bo še nekoliko zrasla, poroča International Space Fellowship. Tako kaže dogovarjanje med NASO in Italijansko vesoljsko agencijo (ASI), ki sta bojda povsem blizu končnega dogovora o pripojitvi novega laboratorija k ISS. Zadnja misija space shuttlov na ISS bo STS-133 septembra 2010 prepeljala modificiran večnamenski logistični modul Raffaello, ki ga oblikuje in gradi Italija. Modul ima 16 omar za 9.400 kg opreme, ki se lahko uporabijo za izvajanje eksperimentov. ASI bo plačala 22 milijonov evrov za nadgradnjo modula, v zameno pa bodo dobili mesto na treh kratkih vzdrževalnih misijah ISS in treh polletnih odpravah.

2 komentarja

"Jules Verne" je dostavil zaloge na Mednarodno vesoljsko postajo

Samodejno vesoljsko plovilo se je uspešno združilo z modulom Zvezda

vir: NASA
NASA - "Izjemno ponosen in zadovoljen sem z uspešno združitvijo samodejnega tovornega vesoljskega plovila z Mednarodno vesoljsko postajo. V vesolju je takšna združitev uspela le Rusiji, današnji uspeh pa kaže napredek, ki smo ga dosegli v mednarodnem partnerstvu," dogodka ni mogel prehvaliti Nasin inženir Michael Griffin.



Samodejno tovorno plovilo (Automated Transfer Vehicle) je tokrat na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) poslala Evropska vesoljska agencija. V modul Zvezda je plovilo brez posadke, ki ga je krmilil računalnik, dostavilo približno pet ton hrane, vode, zraka in goriva. Inženirji na Zemlji so postopek združitve opazovali in bi nadzor prevzeli le v primeru...

12 komentarjev

Mednarodna vesoljska postaja v težavah

Slashdot - Mednarodna vesoljska postaja, na kateri se trenutno nahajata dva astronavta, Gennady Padalka in Mike Fincke, ima ponovno težave. Tokrat je problem v Elektronu, napravi, ki skrbi, da se molekule vode razcepijo na molekule vodika in kisika. In da je problem še večji, na ISS ni odpovedal samo en Elektron, pač pa vsi trije. Napaka se je tokrat pojavila v analizatorju kisikovega in vodikovega plina, na katerem pa do sedaj še niso opazili napak.

Kako bo v prihodnosti z Elektroni je zelo negotovo, saj je podjetje, ki jih je proizvajalo, šlo v stečaj, inženir, ki jih je zasnoval, pa je umrl. A zaenkrat za astronavte še ni nobene nevarnosti, saj se nahaja na sami postaji še za skupno 58 dni kisika, kar bo dovolj, če bo 26. novembra iztreljena raketa s svežimi zalogami.

16 komentarjev

Rusija predlaga daljša vesoljska bivanja

Google - Če ste po naslovu sklepali, da je zgornji predlog v dobrobit človeštvu in namenjen hitrejšemu napredku znanosti, ste se krepko zmotili. Glavni razlog za tem predlogom je denar, ki ga Rusija nima, poleg tega pa mora od nesreče ameriškega vesoljskega plovila sama oskrbovati vesoljsko postajo.

A kot poudarja Sergei Gorbunov, tiskovni predstavnik ruske vesoljske agencije, je podaljšanje bivanja na mednarnodni vesoljski postaji iz pol leta na celo leto popolnoma neškodljivo za ljudi, poleg tega pa naj bi zdaj astronavti dejansko imeli dovolj časa za zaključek svojih vesoljskih nalog, saj jim v šestih mesecih njihovega izvenzemeljskega bivanja ne uspe zaključiti vseh preizkusov. Klik!

11 komentarjev

Nanorobotki ki zdravijo celice

Slo-Tech - G3 nam je poslal zanimivo novico, ki ni toliko povezana z računalništvom, ampak bolj z naprednimi tehnologijami prihodnosti:
Govori se, da znanstveniki v NASI zelo napredujejo z razvojem nanokapsul, ki bodo v bližnji prihodnosti uporabljene v zdravstvene namene, in sicer tako, da se bodo prebile skozi membrano poškodovane celice in ji nudile prvo pomoč. Velike naj bi bile nekaj nanometrov, zdravljenje raka in tumorjev pa bi postala mala malica, uporabljali pa naj bi jih tudi astronavti, ker bi jih 100 % zaščitile pred sevanjem.

11 komentarjev

Življenje na ISS smrdi

Ananova - Čeprav ljudje ponosno zremo v prihodnost s svojo najnovejšo pridobitvijo v vesolju ki sliši na ime International Space Station (ISS ali po domače mednarodna vesoljska postaja), pa astronavti niso prav nič ponosni na razmere v postaji. Čeprav NASA strogo cenzurira razne komentarje, pa je nekaj podatkov vseeno prišlo v javnost. Čeprav je razgled iz ISS prav neverjeten, pa se astronavti pritožujejo nad drugimi stvarmi. Pravijo, da ima postaja polno otroških napak, glasno Rusko mehaniko, računalnik za poročanje napak, ki se vedno pokvari in premajhen DVD zaslon za gledanje filmov.
No ja, sicer pa postaja itak ni bila nikoli mišljena kot vesoljski hotel z nekimi blaznimi standardi .

8 komentarjev

Filmski studio v vesolju

FOX News - Kje so ljudje že snemali filme? Pod vodo, na vodi, v zraku, na zemlji (zeh ), potem pa je prizorišč že počasi konec. Morda bomo čez nekaj let tem prizoriščem dodali še eno - vesolje. Vesolje? Ja, izgleda, da je tudi vesolje komercialno zanimivo prizorišče za snemanje visokoproračunskih filmov. Tako naj bil konec leta 2003 ali zgodaj 2004 dobili prvi filmski studio, ki se bo nahajal v vesolju, točneje na Mednarodni vesoljski postaji. Modul, ki bo na pritrjen na vesoljsko postajo delajo pri SPACEHAB, ki se je specializiralo za "privatne doživljaje" v vesolju. Dovoljenje za izstrelitev je že dala RASA (Ruska vesoljska agencija), na dovoljenje drugih udeleženk v vesoljskem programu pa še čakajo. Več podatkov dobite na tej strani.

0 komentarjev