»

Novi procesorji iz AMD-ja

AMD - AMD je včeraj predstavil nove procesorje iz družine FX, ki so namenjeni namiznim računalnikom domačih uporabnikov. Njihove cene se gibljejo pod 200 dolarji, tako da bodo omogočali sestavo računalnikov po zmernih cenah. Novinci so štirje.

Najmočnejši je FX-8350, ki ima osem jeder in tiktaka s 4,2 GHz. Družbo mu dela megabajt drugonivojskega predpomnilnika na jedro in osem megabajtov tretjenivojskega pomnilnika. Stal bo 195 dolarjev. Nekoliko cenejši je FX-8320, ki za 170 dolarjev nudi enake karakteristike, le da teče s 4,0 GHz. Še nižje najdemo FX-6300 (132 dolarjev), ki sicer tiktaka s 4,1 GHz, a ima le šest jeder, medtem ko ima najšibkejši FX-4300 pri 4,0 GHz le štiri jedra in pol manj L3-predpomnilnika.

Novi...

41 komentarjev

AMD Bulldozerji FX so tu

Slo-Tech - Danes je AMD uradno izdal nove procesorje z oznako FX, ki spadajo v arhitekturo Bulldozer, o kateri smo slišali že mnogo. Takoj po izidu so praktično vse pomembnejše računalniške strani na internetu objavile recenzije novega osemjedrnika FX-8150: Anandtech, Bit-tech, PC Perspective, HotHardware, Overclockers Club TechSpot, X-Bit Labs ...

Družino FX sestavlja sedem procesorjev, izmed katerih so nemudoma dobavljivi le štirje: FX-8150 (osem jeder, 3,6/4,2 GHz, 8 MB L2, 245 dolarjev), FX-8120 (osem jeder, 3,1/4,0 GHz, 8 MB L2, 205 dolarjev), FX-6100 (šest jeder, 3,3/3,9 GHz, 6 MB L2, 165 dolarjev) in FX-4100 (štiri jedra, 3,6/3,8 GHz, 4 MB L2, 115 dolarjev). Vsi procesorji imajo 8 MB tretjenivojskega predpomnilnika (L3), toplotni odtis med 95 in 125 W in frekvenco severnega mostu 2,0 ali 2,2 GHz. Osemjedrni FX-8100 ter štirijedrna FX-4170 in FX-B4150 bodo dobavljivi pozneje.



Vsi...

123 komentarjev

Nov svetovni rekord v frekvenci procesorja z AMD Bulldozerjem!

Overclockers Australia - Sami Mãkinen je s svojo ekipo postavil nov rekord v navijanju procesorjev, saj so uspeli AMD-jev Bulldozer naviti do 8,429 GHz. Dosedanji rekord, ki je bil dosežen z Intelovim Celeronom, je znašal 8,308 GHz, medtem ko AMD pred tem sploh še ni šel prek osmih gigahercev (doslej je bilo vseh prvih deset najvišjih frekvenc doseženih z Intelovimi procesorji). AMD Phenom II 955 Black Edition se je ustavil pri 7,378 GHz.

Uporabili so enega izmed inženirskih

43 komentarjev

AMD začel prodajo prvih procesorjev Bulldozer

Extremetech - Po zamudah in prestavljanjih smo končno dočakali prve AMD-jeve procesorje iz družine Bulldozer. Pravkar so namreč sporočili, da so jih začeli prodajati sestavljavcem računalnikov (OEM) in prodajalcem na drobno (retailer). Gre za model Opteron 6200, ki ga sestavlja osem bulldozerjev. Njegova proizvodnja se je začela avgusta.

Nekdanji Interlagos, sedanji Opteron 6200, je prvi 16-jedrni procesor za arhitekturo x86. Sede na podnožje Socket G34 in ga sestavlja osem modulov Bulldozer. Vsak izmed njih ima dve ločeni procesorski enoti za računanje s celimi števili in en sam FPU. Cevovodne enote fetch/decode/execute si delijo, tako da ima v bistvu poldrugo jedro. AMD obljublja, da bomo nove procesorje v maloprodaji kupili že prihodnji teden.

Oktobra bodo...

15 komentarjev

Znane frekvence prihajajočih procesorjev FX, AMD pripravlja trojedrni Llano

techPowerUp! - Čeprav vemo kar nekaj podatkov o prihajajočih AMD-jevih procesorjih FX, poznanih pod kodnim imenom Zambezi ter z arhitekturo Bulldozer, vse do sedaj nismo vedeli frekvenc, pri katerih bodo tekli. To je razkrila najnovejša tabela, ki so jo objavili pri techPowerUP!. Sicer z nami delu znane informacije, npr. to, da bodo procesorji sedli v ležišče AM3+, da so izdelani z 32 nm SOI postopkom, da imajo 8 MB deljenega tretjenivojskega predpomnilnika ter po 2 MB drugonivojskega pomnilnika na modul (1 MB na jedro torej). Izkazalo se je še, da je celotna sedmerica v tabeli opisanih procesorjev del linije Black Edition, torej imajo odklenjen množilnik frekvence, kar olajša navijanje.

Podrobneje so predstavljeni trije osemjedrniki, FX-8150, FX-8120 in FX-8100, kjer srednjega pričakujemo šele proti koncu letošnjega leta. Delovne frekvence trojice sicer znašajo 3,6, 3,1 oz. 2,8 GHz, s samodejnim...

24 komentarjev

Buldožer do 3,5 GHz in višje z novim Turbom

Shema modula Bulldozer

vir: Fudzilla
Fudzilla - Nekoliko več o AMD-jevi v drugem četrtletju prihodnjega leta prihajajoči arhitekturi Bulldozer bomo izvedeli konec februarja prihodnje leto, na konferenci ISSCC 2011, a so že zdaj v programu za konferenco razkrili nekaj podrobnosti. Posamezni moduli, ki vsebujejo dve jedri za računanje števil, a le eno enoto za računanje s plavajočo vejico, bodo ob izidu delovali z okrog 3,5 GHz ter bodo imeli 2 MB drugonivojskega predpomnilnika. S pomočjo nove generacije samodejnega navijanja, Turbo Core 2, se bodo prav vsa jedra hkrati lahko navila na 4 GHz, za razliko od trenutne oblike, ko je to mogoče le na polovici...

8 komentarjev

AMD pokazal več testov Barcelone

Daily Tech - AMD je novinarjem poslal rezultate nekaterih benchmarkov, v katerih so primerjali Barcelono pri frekvenci 2,60 GHz z Intelovim Xeonom 5355, ki tiktaka pri 2,66 GHz. Ob enaki frekvenci je AMD-jev štirijedrnik povozil konkurenco z do 21% prednosti pri računanju s celimi števili (SPECint_rate2006) ter do 50% prednosti pri računanju s plavajočo vejico (SPECfp_rate2006).A preden se navdušenci na AMDjem pričnete veseliti uspeha, naj povem, da 2,6-gigaherčna Barcelona sploh ne obstaja. Rezultati testov naj bi bili preračunani v okviru emulacije in prikazujejo predvideno zmogljivost, medtem ko dejanski čipi za zdaj dosegajo zgolj frekvence okrog dveh gigahercev. AMD naj bi procesorje splavil najkasneje do začetka jeseni, takrat je...

44 komentarjev

Athlon XP vs. Pentium 4

Tom's Hardware - Bitka, no ja, vojna med dvema proizvajalcema procesorjev se je močno zaostrila ob tržnem prihodu AMDjevih Athlonov, ki so svoj čas konkurirali Pentiumom 3. Sedaj se bojujeta 3. generacija Athlona, Athlon XP ter 2. generacija Pentiuma 4. To temo so obravnavali pri Tom's Hardware-u, kjer so testirali pet Athlonov XP, enega Thunderbirda ter sedem Pentiumov 4. Vsak procesor ima svoje dobre strani in svoje slabe. Glavna dobra stran Athlonov so 3 enote za računanje s števili s plavajočo vejico, dobra stran Pentiuma 4 pa je sama hitrost, ki je že presegla 2 GHz. Vse te dobre in slabe lastnosti pa naredijo procesorja zelo enakovredna, tako da so razlike med njima zelo majhne, največkrat odvisne od optimizacije programov. Če vas ta tema zanima, si oglejte celoten test.

15 komentarjev