»

V rastlinjaku na Antarktiki prvikrat pobrali pridelek

Slo-Tech - V eksperimentalnem rastlinjaku na Antarktiki so brez prsti, dnevne svetlobe ali pesticidov uspešno vzgojili prve užitne rastline. Raziskovalci so obrali 3,6 kilograma solate, 18 kumar in 70 redkev. Do maja naj bi vsak teden nabrali 4-5 kilogramov sadja in zelenjave. Čeprav to ni prvi primer gojenja rastlin v eksotičnih pogojih, saj so tudi na Mednarodni vesoljski postaji že uspeli pridelati zelenjavo, je to prvi tovrstni projekt na Antarktiki, zlasti pa prvi v tolikšnem obsegu.

Rastlinjak je postavljen na nemški postaji Neumayer Station III na robu celine, vodi pa ga nemški vesoljski center (DLR). Semena so posadili februarja, in sicer pridelujejo še paradižnik, poper, baziliko, peteršilj, drobnjak in koriander. Trudijo se še s špinačo in jagodami....

49 komentarjev

Videoposnetek obkroženja Zemlje z ISS

Slashdot - Vas je kdaj zanimalo, kako je videti Zemlja pri preletu v ISS? James Drake je pripravil zanimiv videoposnetek, ki prikazuje pogled na Zemljo, če njen del preletimo v Mednarodni vesoljski postaji (ISS). Zbral je 600 javno dostopnih visokoločljivostnih fotografij in jih zlepil v odličen video ločljivosti 1080p.

Začne se nad Tihim oceanom in nadaljuje pot po zahodni ameriški obali od Kanade in ZDA proti Mehiki in naprej Južni Ameriki vse do vzhoda na Antarktiki. Na posnetku vidimo osvetljena mesta, strele, ionosfero in celo nekaj zvezd. Resnično premikanje ISS je seveda počasnejše, saj Zemljo obkroži v poldrugi uri in ne v dveh minutah, kot bi jo po tem posnetku.

26 komentarjev

Sojuz uspešno pristal

NASASpaceFlight.com - Rusko vesoljsko plovilo Sojuz TMA-21/26S se je včeraj uspešno vrnilo na Zemljo, potem ko je obiskalo Mednarodno vesoljsko postajo (ISS). Izstreljeno je bilo 4. aprila in dva dni pozneje na ISS uspešno pripeljalo dva ruska kozmonavta in enega ameriškega astronavta.

Sojuz bi se bil moral vrniti na Zemljo že 8. septembra, a so zaradi težav s progressom, ki so za nekaj časa prizemljile tudi sojuze, vrnitev prestavili za en teden. Sojuz je tako v orbiti preživel 162 dni, kar je blizu zgornje meje 200 dni. Plovilo bi v orbiti lahko prebilo še kakšen mesec, a se na pristajališču v Kazahstanu, kjer je pristal, po 18. septembru ne da več varno pristajati. Problem postane osvetlitev, saj je zaradi geografske širine in...

5 komentarjev

Astronavti na ISS dobili internet

Prvi tweet iz vesolja

vir: NASA
NASA - Astronavti na Mednarodni vesoljski postajo (ISS) so ta teden dobili prav poseben bonbonček, ko jim je NASA uredila osebni dostop do interneta prek brezžične povezave. Inženir Timothy Creamer, ki je na ISS v okviru Ekspedicije 22, je včeraj poslal prvo neposredno Twitter sporočilo iz vesolja (astronavti so sicer twittali že prej, a so svoje misli poslali domov prek e-pošte, nato pa so jih v NASI pretipkali v Twitter).

Projekt se imenuje Crew Support LAN in izkorišča obstoječe komunikacijske sposobnosti ISS, astronavtom pa omogoča brskanje po spletu. Doslej je bila namreč komunikacija bolj rudimentarna, omejena večidel na elektronsko pošto. V...

16 komentarjev

Misija STS-129 gre h koncu, Atlantis na poti domov

Posadka

vir: NASA
NASA - Skoraj bi vas prikrajšali za vest, da Američani spet pridno obiskujejo vsemir. Misija STS-129, ki jo izvaja raketoplan Atlantis s šestčlansko posadko, se je pričela 16. novembra z izstrelitvijo iz Cape Canaverala. Te dni gre počasi h koncu. V desetih dneh so postorili mnogo in izvedli tri vesoljske sprehode, ki so vsak trajali okrog šest ur. Poleg tega so na vesoljsko postajo pripeljali precej nove opreme, glavni del je predstavljal ExPRESS (Expedite the Processing of Experiments to the Space Station) Logistics Carriers 1 in 2.

Izvedli so tudi vrsto eksperimentov. Preučevali so vplive vesoljskih poletov na imunsko odpornost človeka ter na...

9 komentarjev

Discovery se je varno vrnil

NASA - Raketoplan Discovery se je v soboto zvečer varno vrnil na Zemljo po uspešni dokončani misiji STS-119. Misija, ki se je z več kot mesečno zamudo pričela 16. marca, je na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) dostavila nov paket sončnih celic, ki bodo zagotovile dovolj energije za nadgradnjo kapacitete postaje s treh na šest ljudi. Mimogrede so na ISS zapeljali še japonskega astronavta, ki je zamenjal Sandro Magnus.

NASA je misijo označila kot zelo uspešno, saj so v trinajstih dneh potovanja okrog zemlje opravili kar tri vesoljske sprehode. Pri pristanku povsem brez zapletov ni šlo, saj so pristali skoraj dve uri kasneje, kot so pričakovali. Razlog je bilo slabo vreme nad Florido, tako da so naredili še en oblet Zemlje. Medtem...

1 komentar

"Jules Verne" je dostavil zaloge na Mednarodno vesoljsko postajo

Samodejno vesoljsko plovilo se je uspešno združilo z modulom Zvezda

vir: NASA
NASA - "Izjemno ponosen in zadovoljen sem z uspešno združitvijo samodejnega tovornega vesoljskega plovila z Mednarodno vesoljsko postajo. V vesolju je takšna združitev uspela le Rusiji, današnji uspeh pa kaže napredek, ki smo ga dosegli v mednarodnem partnerstvu," dogodka ni mogel prehvaliti Nasin inženir Michael Griffin.



Samodejno tovorno plovilo (Automated Transfer Vehicle) je tokrat na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) poslala Evropska vesoljska agencija. V modul Zvezda je plovilo brez posadke, ki ga je krmilil računalnik, dostavilo približno pet ton hrane, vode, zraka in goriva. Inženirji na Zemlji so postopek združitve opazovali in bi nadzor prevzeli le v primeru...

12 komentarjev