»

Firefox 6 na voljo

Mozillo vse bolj skrbi hitra rast rabe konkurenčnega Google Chrome. Vprašanje je, ali je bombardiranje z različicami in konstantno spreminjanje menijev pravi odgovor.

vir: Heise
Heise - Dobrih sedem let po izidu enke (februar 2004), slabih pet po izidu dvojke (oktober 2006), tri po izidu trojke (junij 2008), dve po 3.5 (junij 2009), še ne pet mesecev po 4ki (marec letos) oz. dva meseca po 5ki (junij) in cel dan pred uradnim datumom je sedaj Firefox 6 že na voljo na mozillinih ftp strežnikih, za vse tri platforme in že preveden v večino jezikov [1]. Najbolj opazna novost naj bi bil nekoliko hitrejši zagon, nov sistem za preverjanje kompatibilnosti razširitev (kar bo upočasnilo zagon) ter znova prenovljen vmesnik za brisanje zasebnih podatkov (zdaj imenovan "Data Management Window").

Pod pokrovom je malo več novosti. Za razvijalce bosta verjetno zanimiva kar dva sistema...

148 komentarjev

Firefox 4 izšel

Mozilla.org - Pravkar je izšla nova verzija odprtokodnega spletnega brskalnika Firefox 4, ki ga razvija Mozilla. Težko pričakovano verzijo so pilili dobro leto dni, vse od prvih alfa verzij februarja lani, ko se je verzija imenovala 3.7, kasnejših beta verzij (ko je bilo že jasno, da bo to inačica 4.0) in končno kandidatov za izid prejšnji teden. Končna verzija je na internet ušla že včeraj, uraden izid pa se je zgodil danes ob 15.00 po srednjeevropskem času.

Firefox 4 podpira vse operacijske sisteme Windows od verzije 2000 dalje, Mac OS X 10.5 ali novejši in Linux, s čimer ponuja nove funkcije najširšemu krogu uporabnikov. Internet Explorer 9 je denimo omejen na Windows Visto ali novejše.

Prva novost, ki jo opazimo, je prenovljen...

235 komentarjev

Na voljo prva beta Firefox 4

Slo-Tech v Firefox 4 Beta 1

vir: Mozilla.org
Mozilla.org - Firefox 4, prihajajoča različica ognjene lisičke, bo prinesla obilico novosti, med katerimi je nedvomno najbolj opazen prenovljen uporabniški vmesnik. Tega, na moč podobnega Googlovemu Chromeu, si že lahko ogledate v prvi beta različici, ki je za prenos in namestitev na voljo skoraj vsem uporabnikom spleta, za uporabnike operacijskih sistemov Windows, Linux in OS X. Večino sprememb je sicer zaenkrat vključenih le v primeru različice za Windows, npr. ukinitev vrstice z meniji, ki jih nadomesti oranžen gumb Firefox z najbolj pogosto uporabljanimi izbirami.

Prva beta različica je prav to, prva v vrsti mnogih. Razvijalci so namreč obljubili, da ji bo vsakih 7 do 14 dni...

76 komentarjev

Izšel Inkscape 0.47

Inscape 0.47

vir: Ubuntu.si
Ubuntu.si - Vsi navdušenci nad oblikovanjem se bodo gotovo razveselili izida urejevalnika vektorske grafike Inkscape 0.47.

Nova različica Inkscapea, je na voljo za operacijske sisteme Linux, Windows in MacOS, prinaša številne novosti. Izpostavimo lahko samodejno shranjevanje, samodejno glajena vozlišča, nove zmožnosti orodju prilagajanja ter novi učinki poti (tudi šrafiranje), izboljšan izvoz v PS in EPS format, veliko novih razširitev ter še številne druge izboljšave.

14 komentarjev

Izšel KDE 4.3

KDE 4.3

vir: KDE
Slo-Tech - Pol leta po izidu prejšnje verzije namiznega okolja za Linux z imenom KDE je izšla nova različica, to pot že KDE 4.3. Verzija s kodnim imenom Caizen po besedah avtorjev prinaša kopico novosti in izboljšav, ki bodo po godu uporabnikom. Pravijo, da so v zadnjih šestih mesecih popravili prek 10.000 hroščev, dodali skoraj 2.000 novih možnosti, skupno pa izvedli 63.000 sprememb. Prenos je kot običajno mogoč z uradne strani, koder najdete tudi obsežnejši opis izboljšav in seznam novosti. Prve vtise so že zbrali na ComputerWorld.

48 komentarjev

Kakšen bo Firefox 1.0?

OSNews - Verjetno je Firefox 0.9.3 najbolj vroč kos programske opreme ta hip, zato je zelo primeren brskalnik za vroče poletne dni. In seveda tudi nadvse primerna snov za pisanje novic na Slo-Techu. [:D]

Sodeč po različici brskalnika je pravzaprav nenavadno, da je kos programja že doživel tako veliko slavo. A takšna nomenklatura je povsem v skaldu s tradicijo razvoja odprtokodnih programov, kar dokazujeta tudi Mozilla in OpenOffice.org, ki sta se uveljavila še pred različico 1.0. Tej se urno približuje tudi Firefox.

Že sedaj je poln raznoraznih zmogljivosti, ki so po vrhu vsega dopolnjive še s stotinami dodatnih razširitev. A kljub temu bo Firefox 1.0 oktobra prinesel nekaj novosti, ki jih prikazuje tudi spodnja slika. V glavnem gre za spremembe uporabniškega vmesnika. Tako ni več pogovornega...

34 komentarjev