»

Na Marsu je tekoča voda!

NASA - NASA je danes na novinarski konferenci predstavila rezultate odkritij z MRO (Mars Reconnaissance Orbiter), ki ponujajo precej močne dokaze za obstoj tekoče vode na Marsu. Da je bila na Marsu nekoč v zgodovini tekoča voda, smo že vedeli, precej presenetljivo pa je odkritje, da se je ta ohranila do danes. Odkritje so objavili tudi v Nature Geoscience.

Na Marsovi površini so odkrili temne lise v obliki potokov, ki so se periodično ponavljale. Ko so bile temperature na Marsu visoke (250 - 300 K), so se te lise širile in "tekle" navzdol, v hladnem obdobju leta pa so se odmikale. MRO je snemal IR-spekter štirih takih lis in odkril, da gre najverjetneje za hidratirane magnezijev perklorat, magnezijev klorat in natrijev perklorat. To pomeni, da po površini Marsa tečejo slanice.

...

48 komentarjev

NASA najverjetneje odkrila tekočo vodo na Marsu

NASA - NASA je imela danes ob 20.00 uri po našem času tiskovno konferenco, ki so jo napovedali z besedami "pomembno odkritje o Marsu". NASA ima rada pompozne najave, spomnimo se samo lanskega odkritja arzenovih bakterij, pred katerim smo bili vsi pričakovali vesti o Nezemljanih, zato smo z zanimanjem in tudi nekoliko skepse čakali današnjo predstavitev. To pot so odkrili dokaze, ki resno kažejo na možnost, da ima Mars tekočo vodo.

Odkrili so temne strukture, ki spominjajo na obliko prsta, katere se vsako leto pojavijo med toplejšimi meseci na Marsu, izginejo čez zimo in naslednje leto vrnejo. Zanimivo je, da se temne sence najprej in najbolj izrazito pojavijo na prisojnih in k ekvatorju...

7 komentarjev

Roverja na Marsu že sedem let

NASA - Vsako leto znova lahko čestitamo NASI, saj njihova roverja še vedno predeta na Marsu in na Zemljo pošiljata podatke. Prvi rover Spirit je na Rdečem planetu pristal 4. januarja 2004, Opportunity pa mu je sledil tri mesece pozneje. Načrtovano trajanje misije je bilo tri mesece, a sedem let pozneje misija še traja.

Spirit se je sicer leta 2009 pogreznil v mehak pesek in se od tedaj ne premika več. Toda kljub temu je še lep čas posredoval na Zemljo koristne podatke, dokler ni lani 22. marca utihnil. Na predelu Marsa, kjer se je zataknil v neugodni legi, je namreč trenutno zima, zato roverju...

7 komentarjev

NASA dala zeleno luč misiji MAVEN

Sonda MAVEN bo merila Marsovo atmosfero. Vir: NASA

vir: NASA
NASA - NASA je dala zeleno luč za razvoj sonde, ki bo krožila okoli Marsa in zbirala podatke o Marsovi atmosferi. Cilj misije MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution) je ugotoviti kako je Mars izgubil večino le-te.

Dokazi na Marsu, kot so strukture podobne suhim rečnim strugam in minerali, ki se tvorijo le ob prisotnosti tekoče vode, namigujejo, da je imel nekoč atmosfero, ki je bila dovolj gosta, da je lahko podpirala tekočo vodo. Za tem naj bi, kot del podnebnih sprememb, večino le-te izgubil. Sonda MAVEN bo merila trenutni nivo zmanjševanja atmosfere. Preko teh meritev bodo poizkušali ugotoviti kaj se je dogajalo v preteklosti.

Misija, ki naj bi poletela v letu 2013, je del Nasinega programa za raziskovanje Marsa. Več.

52 komentarjev

Na Marsu odkrit metan

Koncentracija metana na Marsu

vir: NASA
NASA - NASA je včeraj zvečer po našem času na tiskovni konferenci objavila, da je našla prve neizpodbitne dokaze za vsebnost metana v Marsovi atmosferi. To pomeni, pravijo, da je planet zagotovo biološko ali geološko aktiven.

Odkritje je uspelo astronomom z infrardečim teleskopom na gori Mauna Kea na Havajih in s teleksopom W.M. Keck, ki prav tako leži na Havajih. Po večletnem opazovanju Marsa so odkrili tri absorpcijske trakove v spektru, ki skupaj nedvoumno dokazujejo prisotnost metana. Ker se metan hitro uniči v Marsovski atmosferi, odkritja nenadnih povečanj njegove koncentracije leta 2003 kažejo, da na Marsu zagotovo poteka nek proces, ki skrbi za njegovo nastajanje ali sproščanje.

...

18 komentarjev

Deset najpomembnejših znanstvenih odkritij v 2004

Hobbit

vir: BBC
Slashdot - Revija Science Magazine je kot vsako leto objavila seznam desetih najpomembnejših znanstvenih dosežkov oziroma odkritij leta. Na prvo mesto so postavili dosežek Nasinih sond Spirit (duh) in Opportunity (priložnost), ki sta na Marsu odkrili dokaze o obstoju slane in rahlo kisle vode, na drugo odkritje nove vrste človečnjaka, hobbit, v Indoneziji, ki je meril v višino zgolj slab meter, na tretje pa kloniranje človeškega zarodka, ki so ga uspešno izvedli južnokorejski znanstveniki. Seznam dopolnjujejo razumevanje kondenzatov (angl. condensate - zelo ohlajeni plini), navidez nerabnih delov...

7 komentarjev