»

Microsoft ceni HD DVD enoto

X-Bit Labs - Microsoft je naznanil, da namerava svojo HD DVD enoto za Xbox360 poceniti. Znižanje v vrednosti 20$ naj bi v ZDA začelo veljati prvega avgusta. Na žalost trenutno ni informacij o znižanju cene enote v Evropi. Poleg HD DVD enote pa si bo lahko vsak kupec izbral tudi 5 brezplačnih HD DVD filmov. Prav tako pa bo Microsoft začel ponujati nekaj bezplačnih delov serije Heroes in 300 v HD resoluciji preko Xbox Live sistema. Več pa si preberite v izvorni novici.

4 komentarji

Toshiba predstavila troslojne nosilce DVD/HD-DVD

Slo-Tech - Toshiba je danes v navezi z Memory-Tech-om predstavila troslojni nosilec formata DVD Twin, ki podpira DVD in HD-DVD zapis na istem ploščku hkrati, kar je v omejenih pogojih omogočal že prejšnji dvoslojni medij. Sedaj lahko troslojni disk vsebuje dve kombinaciji zapisa -- en sloj zavzame DVD (4.7 GB Single Layer) in dva HD-DVD (30 GB Dual Layer), ali pa dva sloja DVD (9 GB Dual Layer) in enega HD-DVD (15 GB Single Layer). Memory-Tech je izumil tudi postopek, ki omogoča izdelavo troslojnih medijev na obstoječih strojih za reprodukcijo DVD in HD-DVD medijev, a preden lahko izdelek ponudijo na tržišču, ga mora še odobriti DVD Forum. Pri Toshibi predvidevajo, da bo to mogoče že v začetku naslednjega leta.

25 komentarjev

Kompatibilnost standardov HD DVD in Blu-ray?

X-Bit Labs - Po poročanju na X-bit labs bi se naj DVD Forum in Blu-ray dogovarjala o poenotenju protokolov in fizičnih DVD-formatov naslednje generacije. Primarna motivacija za to je seveda izogibanje konfliktu med standardi in posledično morebitni slabši prodaji prihajajočih DVD diskov in predvajalnikov. Kakorkoli, tovrstni dogovor bi imel pozitivne posledice tudi za potrošnike, saj bi nam s tem prihranili odločanje o nakupu predvajalnika, ki podpira ali HD DVD (ena plast - 15GB) ali Blu-ray (ena plast - 27GB) format. S poenotenjem bi namreč dobili predvajalnike, ki bi podpirali oba standarda. Poleg tega bi lahko bilo vse skupaj nekoliko cenejše, saj bi proizvajalci namenili manj sredstev za razvoj ločene programske in strojne opreme za visoko-definicijske DVD predvajalnike.

Držimo pesti, da jim bo uspelo, ker zmeda na področju trenutno aktualnih DVD-formatov presega vse meje dobrega okusa ...

15 komentarjev

NEC in Toshiba predstavila novo generacijo DVD-jev

Slashdot - Uveljanje DVD-jev je podobno Sizifovem delu, saj medij kljub prednostim, ki jih nudi, ni nikoli popolnoma zaživel. Če je posredi temu dejstvu cena, bomo videli v prihodnjih nekaj mesecih, saj so se sedaj cene zapisovalcev že nevarno znižale. Ker pa je za skoraj vsako področje računalništva značilno, da se v trenutku, ko postane tehnologija zanimiva za množice, pojavi nova, tokrat ni nič drugače.

Tako je združenje DVD Forum podjetjema NEC in Toshiba danes odobrilo standarde za novo generacijo DVD-jev, in sicer HD-DVD. Gre za tehnologijo, ki bo omogočala petkratno kapaciteto sedanjih medijev in bo mešala štrene Sonyu in ostalim proizvajalcem, ki razvijajo Blu-ray. Kljub temu, da gre zgolj za potrditev standarda za branje, pa so celo znane že začetne cene zapisovalnih enot, ki naj bi se pojavile na začetku leta 2005, in bodo znašale predvidoma 300.000 jenov.

Dejstvo, da bodo vstopne cene okoli 20% nižje kot pri Blu-rayu, in podatek, da za HD DVD-je ne bo potrebna nova proizvodna...

5 komentarjev

Ko vam v CD-ROM-u raznese CD...

Neowin - Precej smešna, toda resnična novica. Obstaja nevarnost, da vam pri višjih hitrostih (nad 48x) razpadejo CD mediji. Nekaj proizvajalcev CD-ROM enot je opozorilo javnost, da lahko CDji z manjšimi razpokami postanejo nevarni. Z Edinburške univerze so sporočili, da je nekemu uporabniku odneslo sprednji del enote. Sedaj, ko se proizvajalci problema zavedajo, si prizadevajo, da bi preprečili dotično napako in sicer z zaznavanjem povečanih vibracij in ojačanjem kočljivih delov enote.

Pa še navodila uporabnikom: Če imate enote, ki znajo brati pri visokih hitrostih (48x in več):
- nekateri gonilniki omogočajo zamanjševanje maksimalne hitrosti enote; z reduciranjem le-te zmanjšate tudi možnost okvare.
- skrbite za svoje CDje! Na primer: shranjujte jih v za to namenjeni embalaži, ne puščajte jih na soncu...

Za DVD enote še ni poročil o podobnih primerih.
Hvala xbite!

27 komentarjev

"Sporen" DVD logotip

The Register - Zadnje čase so precej "priljubljena" razna prerekanja med proizvajalci DVD enot in DVD Forum-om, ki nadzoruje standard DVD. Problem ni več v tem, ker proizvajalci dopuščajo petkratno spreminjanje regijske zaščite, ampak v tem, ker se nekateri proizvajalci iz daljnega vzhoda požvižgajo na zahteve DVD Forum-a in v svoje enote sploh ne vgrajujejo regijske zaščite. DVD Forum se je odločil, da 1. oktobra pritisne na te proizvajalce. Kdor premišljuje o umiku nezaščitenih brezimnih DVD enot iz trga naj se pomiri, saj le-teh ne bodo umaknili iz prodaje. Kazen, ki jo bo izrekel DVD Forum bo precej banalnega značaja - proizvajalci, ki ne bodo upoštevali zahtev DVD foruma, ne bodo smeli uporabljati kratice DVD na svojih enotah. Hm, kot da je kupec ne vem kako srečen, ko vidi na svoji enoti DVD logotip, pa tudi drugače se mi zdi, da DVD Forum malce pretirava. Samo poglejte vse enote raznih priznanih proizvajalcev; čeprav so vse po vrsti regijsko zaščitene, se jih da s posebnim softwarom tudi...

2 komentarja