»

PDFreaders.org tudi v slovenščini

Slo-Tech - Spletna stran PDFreaders.org, iniciativa organizacije Free Software Foundation, je zdaj na voljo tudi v slovenščini.

Iniciativa je nastala kot odgovor na dejstvo, da so praktično vse spletne strani in tudi državne organizacije, s tem ko so na spletno stran dale povezavo, "brezplačno oglaševale" rešitev zgolj enega podjetja, čeprav obstaja več različnih implementacij. Tovrstno početje je primerljivo s tem, da bi vam državni organ priporočal, da za vožnjo po slovenskih cestah uporabite vozilo znamke Audi in vam zraven podal še kontakt pooblaščenega prodajalca. Zato je FSFE postavila spletno stran, na kateri je seznam prostih pregledovalnikov PDF datotek in pozvala javni sektor, da preneha z "brezplačnim oglaševanjem".

Stran je po novem tudi v slovenščini, tako da tudi slovenski javni sektor nima več razloga, da bi oglaševal izdelek zgolj enega izbranega podjetja.

51 komentarjev

Izšel Open Office Org 3.0

Slo-Tech - Pred nekaj dnevi je izšel OpenOffice.org 3.0, ki je med drugim na voljo tudi v slovenščini.

OpenOffice.org 3.0 prinaša številne nove funkcionalnosti, npr. podporo ODF 1.2, vsebuje Reševalec, izboljšali so se uvozni filtri MS Office 2007, podporo Microsoftovim XML formatom dokumentov, itd. Uporabniki Impressa se bodo med drugim gotovo razveselili zmožnosti ločenega prikaza predstavitve na zunanjem zaslonu, uporabniki Calca pa orodja za reševanje linearnih enačb. Seznam novosti je sicer objavljen na spletni strani.

OpenOffice.org 3.0 prinaša tudi več kot 500 izboljšav in več kot 1700 odpravljenih programskih hroščev. Na voljo je za okolje Windows, Linux in tudi (prvič uradno) za okolje OS X (Aqua).

Pa veselo in legalno prenašanje!

175 komentarjev

KDE 3.5.4

KDE - Pri projektu KDE so danes izdali različico 3.5.4 svojega odprtokodnega in prostega namizja za operacijski sistem Linux in ostale UNIX-e, ki je v precejšnji meri preveden tudi v slovenščino. Vzdrževalna različica, poleg odpravljenih napak in posodobljenih prevodov, prinaša tudi nekaj novosti in izboljšav. Izboljšana je podpora izmenljivim napravam, programa Konzola in Kate sta doživela pohitritve, veliko izboljšav pa je doživel tudi pogon KHTML, ki skrbi za izrisovanje spletnih strani. Za podroben seznam sprememb glede na predhodno različico si oglejte angleško stran KDE 3.5.4 Changelog. Dodatne informacije o tej izdaji so na voljo na strani Najava izdaje KDE 3.5.4.

12 komentarjev

Nvu 1.0

Slo-Tech - Izšel je Nvu (beri: envju) 1.0, prva uradna različica prosto dostopnega orodja za razvoj spletnih strani, ki je naslednik Mozilla Composerja. Ker je ubral podobno taktiko kot Firefox in Thunderbird, ima nekaj njunih značilnosti, predvsem podoben uporabniški vmesnik in zavihke za urejanje več strani hkrati. Prinaša tudi Upravitelja strani, orodje za delo s kodo PHP in mnogo drugih novosti.

Najbolje bo, da ga kar preizkusite. Na voljo je za različne operacijske sistema in v več jezikih, tudi v slovenščini!

Na izid je opozoril mathjazz

2 komentarja