»

Spet težave z omrežjem Skype

ComputerWorld - Če ste se poizkusili prijaviti v omrežje Skype, ste bili danes razočarani. Omrežje je že cel dan nedosegljivo. Skypovi inženirji pravijo, da napako že odpravljajo, ni pa znano, kdaj bo omrežje spet delujoče.

Spomnimo, da se je Skypovo omrežje spektakularno razsulo konec decembra, ko je napaka v novi verziji odjemalca Skype povzročila kaskadno odpoved omrežja, tako da so povezljivost izgubili tudi uporabnikih drugih verzij. Naslednje težave so sledile pred dvema tednoma, ko je bilo prav tako potrebno izdati novo verzijo odjemalca. Takrat je bilo prizadetih manj uporabnikov kot decembra, so pa zlobni jeziki takoj povezali težave z Microsoftovim prevzemom, pa čeprav se ta sploh še ni začel in sta podjetji za zdaj še ločeni.

Skype pravi, da so težavo že locirali in začeli odpravljati, tako da bi...

29 komentarjev

Vzvratni inženiring Skypovega protokola

Slashdot - Raziskovalec Efim Bushmanov je včeraj na svojem blogu objavil, da je z vzvratnim inženiringom razvozlal protokol za Skype. Njegovo delo se nanaša na verzije Skype 1.x, 3.x in 4.x, ki so že relativno stare verzije Skypa. Kodo je objavil tudi na svoji strani, z njo pa želi v končni fazi spisati odprtokodnega odjemalca za Skype.

Povedati je treba, da gre za pohvalen dosežek, ki pa kaj dosti ne bo spremenil. Gre namreč za stare verzije Skypa, ki jih lahko novi lastnik Microsoft kadarkoli onesposobi. Tudi če bi razvozlal novo verzijo, bi Microsoft lahko enostavno izdal manjši popravek in...

9 komentarjev

Skype pojasnjuje, kaj je šlo narobe

Delovanje supervozlišč

vir: ComputerWorld
Slo-Tech - Skype je preučil, zakaj je njihovo omrežje pretekli teden razpadlo, in na blogu zapisal analizo in razlago tega dogodka. Kot pravijo, so se iz tega naučili pomembno lekcijo, tako da naj v prihodnosti takih težav ne bi bilo več.

Glavni krivec za napako je njihovo omrežje P2P, ki v normalnih razmerah zagotavlja robustnost. V sredo, 22. decembra, je ob 17.00 uri po srednjeevropskem času zaradi preobremenitve pokleknila gruča strežnikov za offline hipno sporočanje....

5 komentarjev

Skype je nazaj

BBC - Po dvodnevnem izpadu je Skype nazaj. Če je bila sprva napaka videti neškodljiva - zaradi napake v programu je z interneta padlo nekaj supervozlišč (angl. supernode), ki so jih Skypovi inženirji poizkušali nadomestiti z drugimi - 24 ur pozneje še vedno večina Skypovega omrežja ni delovala. Šele po dveh dneh težav se je začelo stanje popravljati in Skype je začel delovati, čeprav nekatere storitve (recimo IM in Group Video Calling) niso bile dostopne še ves včerajšnji dan.

Kaj točno je šlo narobe, Skype razumljivo ne želi preveč povedati. Pravijo, da so dognali, kje je tičal problem, in da za izpad delovanja ni bil kriv zlonameren napad na omrežje. Podrobno analizo bodo uporabnikom predstavili, ko bo končana.

Uporabniki brezplačnih...

10 komentarjev

Enodnevni razpad Skypovega omrežja

Delovanje supervozlišč

vir: ComputerWorld
ComputerWorld - Po dobrih dveh letih je Skypovo omrežje včeraj spet razpadlo, tako da milijoni uporabnikov niso mogli uporabljati storitev Skypa. Kaj točno se je zgodilo, še ni povsem jasno, čeprav je Skype že pripravil izjavo za javnost. Uradni razlog za težave v omrežju in nedosegljivost je hrošč v eni verziji programa, ki je povzročil nedosegljivost mnogo supervozlišč (supernode). Ta služijo kot kazala pri iskanju uporabnikov Skypa, zato omrežje brez njih ne more delovati....

12 komentarjev

Severna Koreja gradi 3G omrežje

engadget - Če so že vzpostavili mobilno omrežje, zakaj ne poseči po najnovejšem, tretje generacije. Prav to delajo v sicer zelo omejeni Severni Koreji, 3G omrežje pa bo omogočalo tudi (močno omejen) dostop do svetovnega spleta. Od uvedbe prav tako omejenega mobilnega omrežja v prejšnjem decembru si je v manj kot pol leta mobilne telefone izmed 22 milijonske populacije kupilo 20.000 ljudi. Ti srečneži bodo poleg pogovarjanja zdaj lahko na hitro pogledali še, če je osebna spletna stran predsednika Kima Jong-ila doživela kako spremembo. Gradnja bolj zmogljivega omrežja je Severno Korejo stala približno 400...

13 komentarjev