»

AMD Torrenza

Daily Tech - AMD je danes objavil načrte za splavitev tehnologije Torrenza, ki bo proizvajalcem namenskih procesorjev omogočila uporabo AMD-jevih podnožij in tehnologije HyperTransport za komunikacijo med čipi.

Odločitev so že pozdravila podjetja Dell, Cray, Fujitsu Siemens, IBM, Sun in HP, ki pravijo, da industrija informacijske tehnologije potrebuje potrebuje točno to. V bližnji prihodnosti bo tako možen standardiziran razvoj namenskih procesorjev, ki bodo lahko poleg CPU enote opravljali bolj specializirane naloge in tako precej pohitrili izvajanje aplikacij. Sicer je dosedaj že bilo nekaj govora o zanimanju AMD-ja za matematične koprocesorje podjetja Clearspeed, predstavitev Torrenze pa bo...

4 komentarji

Cray že ponuja dvojedrne Opterone

Cray XD1

AnandTech - Te dni se vse novice vrtijo okoli AMD-jeve predstavitve dvojedrnih procesorjev. Kot poroča Anandtech, so strežniški Opteroni iz serije 800 dobavljivi že danes, vašo denarnico pa najcenejši stanjša za 1.512$. Če ne potrebujete štiri procesorskega sistema, bodo po napovedih 21. maja na voljo dvojedrni Opteroni serije 200, namenjeni dvoprocesorskim sistemom. Najcenejši iz te družine, ki bije pri 1.8 GHz, bo stal 851$.

Tudi Cray, širnemu občinstvu poznan kot izdelovalec super računalnikov, je včeraj na svojih spletnih straneh sporočil, da bo z junijem mogoče naročiti izvedenke njihovih sistemov z novimi procesorji.

Sistemi, zgrajeni okrog Opteronov, so bili načrtovani tako,...

58 komentarjev

Najhitrejši superračunalnik trenutno je...

ZDNet - ASCI White? Sedi cvek. Na novoizdanem IDC-jevem seznamu je krono najzmogljivejšega superračunalnika prevzel Compaqov Terascale, ki se nahaja v Pittsburgh Supercomputing Center. ASCI White je sedaj na drugem mestu, na tretjem in četrtem pa sledita NECova sistema, Cray na petem.

Zanimivi so tudi deleži posameznih podjetij na tem seznamu 149-ih superračunalnikov: Cray si lasti 39 % (58 abakov), IBM in SGI z vsak po 16 % (24 računal), Compaq 10 % (15 kišt), Nec 8 % (12 sistemov), Fujitsu 5,4 (8).

5 komentarjev

Cray orje ledino

BBC - Cray superračunalniki so res občudovanja vredni "stvori", ki jih uporabljajo za razne kompleksne izračune v fiziki, pri izračunavanju vremenske napovedi in podobnih stvareh. Da so Crayi res izjemni superračunalniki, pričajo tudi razna priznanja; pred kratkim so bralci revije Scientific Computing & Instrumentation računalniku Cray SV1, ki je eden izmed najbolj zmogljivih superračunalnikov na svetu sploh, podelili naziv "Najboljši superračunalnik leta 2001". Kako je prišlo do te odločitve, si lahko preberete tukaj, poleg tega pa boste na isti strani našli tudi nekaj o nastanku prvega Cray računalnika. No, da pa ne boste mislili, da so Crayi kakšne majhne gajbice, vem za predstavo prilagajam sliko "Superračunalnika leta 2001".

4 komentarji

Poceni Cray-Supercomputer

eBay - Čisto resno.

Kdor trenutno išče ,,poceni˝ CRAY EL/4-512 računalnik ga lahko najde pri eBayu.de. Tudi, če vas nakup ne zanima si lahko stvar ogledate. Računalnik je seveda, kot se za super računalnike spodobi, ogromen. Prav tako pa je bila njegova cena ob nakupu zelo privlačna. Samo 1.8 miljona mark. Računalnik nosi letnico 1994. Njegov OS pa je UNICOS. Še malo o specifikacijah. Teža tega lepotca je lepih 750 kg. Vgrajene ima 4 Vector procesorje in 512MB RAM. Porabi približno 6KW/h in potrebuje 25A priključek.
Razlogi, ki govorijo za nakup sedaj so:

Kot dekoracija v vašem stanovanju bo vsekakor posebnost, ki si jo ne more vsakdo privoščiti.
Serversko ohišje takih dimenzij boste zelo težko dobili in na njem ni napisa Cray.
V seti@ home timu boste vsekakor briljirali in boste težko dosegljivi.
Na LAN zabavah pa vam tudi ne bojo več postavljali neumnih vprašanj.

In razlogi proti: Neuporaben kot prenosni računalnik zaradi velike porabe energije.

Trenutna cena znaša malo več kot...

5 komentarjev