»

PlayStation 3 že v proizvodnji

X-Bit Labs - X-Bit Labs poročajo, da se je po neuradni informacijah kitajskih Apple Daily in Commercial Times proizvodnja nove Sonyjeve igralne konzole PlayStation 3 že pričela. Asustek Computer naj bi tako že pričel pošiljati prve pošiljke Sonyju. Asusu naj bi že junija poslali okrog dvesto tisoč komponent, kar pomeni, da lahko pričakujemo prav toliko konzol v kratkem, septembra in oktobra pa že več kot milijon.

Sony je medtem obljubil, da bodo do uradne predstavitve, ki bo 11. novembra na Japonskem in 17. novembra drugod po svetu, imeli na zalogi dva milijona konzol, do konca leta pa jih bodo razposlali štiri. Ceni ostajata nespremenjeni - 499 in 599 ameriških dolarjev (397 oz. 476 EUR).

79 komentarjev

DDR SDRAM se draži

Slo-Tech - Novičko je poslal Koci. Hvala!

Cene pomnilniških modulov so kot verjetno že veste precej nestabilne in nepredvidljive. Po zadnjih podatkih narašča cena DDR SDRAM modulov in kot kaže to ni samo trenutna muha proizvajalcev, temveč malce bolj resen trend.

Pomanjkanje spominskih modulov, kot posledica velikega povpraševanja, vodi cene navzgor. Pri nakupu v velikih količinah se cene 128 Mb čipov trenutno gibljejo med 26 in 28 dolarja, 256 Mb moduli PC2100 DDR pa trenutno stanejo med 40 in 45 dolarji, še pred nekaj dnevi samo 33 do 40 dolarjev.

10 komentarjev

Cene rama višje jeseni?

več strani - Kot pač vsi vemo, so cene pomnilniških modulov v zadnjih mesecih izjemno padle. Razlog je bil predvsem v manjšem povpraševanju in s tem kopičenje zalog. V juniju ter juliju so se tako cene ramov nekako normalizirale. Proizvajalci pričakujejo v 4. četrtini leta višje cene rama. Predvsem zaradi večjega povpraševanja po njih. Tako naj bi cene v septembru in oktobru narasle. Da do tega pride, bo Hyundai ali Hynix Semiconductor v kratkem zmanjšal proizvodnjo DRAM modulov za 20%. Kaj se pričakuje od drugih proizvajalcev, je bilo povedano že v prejšnjih novicah. Vendar pa se bo sigurno tudi Samsung odločil za podobno potezo. S temi potezami hočejo proizvajalci doseči neko ravnovesje med povpraševanjem in ponudbo. Le-to pa bi dosegli nekako septembra ali oktobra. Po tem pa bo trajalo še kake 4-6 mesecev, da se bo prodala zaloga. Samo za informacijo. Micron ima zaloge za približno 10 tednov, kar pomeni, da lahko zadovoljuje potrebe povpraševanja po njihovem ramu 10 tednov, ne da bi...

1 komentar

Slabe razmere na trgu DRAM čipov

The Register - Pred kratkim sem že govoril o tem, da nas morda čakajo še nižje cene RAM modulov kot sedaj. Danes so moje pobožne želje potrdili pri korejskem Meritz Securities, ki se ukvarja z analiziranjem trga. Meritz Securities opozarja, da se DRAM industrija najverjetneje ne bo opomogla do druge četrtine naslednjega leta (Q2 2002). Razlog za tako nizke cene je nizka poraba pomnilnika, ki pa ni obsedla samo računalniškega, ampak tudi druga področja. Ker so cene RAM-a tako nizke se bo najverjetneje večina proizvajalcev odločila, da zmanjša stroške proizvodnje, kar pa lahko pripelje še do nižjih cen pomnilnika. Skratka, če se razmere ne bodo izboljšale, se proizvajalcem pomnilnika obetajo precej temni časi, ki jih bodo doleteli v prvi polovici naslednjega leta (Q1 2002). Mi pa se lahko ob vsemu temu samo nasmehnemo in se veselimo novih znižanj .

0 komentarjev

RAM

OC Workbench - RAM-i se kljub nizki ceni še kar cenijo, vendar ne vsi. Cena SDRAM modulov se je nekako ustalila, na veliki cenovni pohod pa se pripravlja DDR RAM. Cene DDR RAM-a se bodo spustile pod cene SDRAM-a. Vsaj tako lahko sklepamo iz cen RAM-a na OC Workbench. Kaj to pomeni? Če bo šlo tako naprej, potem lahko pričakujemo smrt SDRAM modulov in množično razširjenje DDR modulov. Vendar ne tako kmalu ... Problem zaenkrat tiči v združljivosti, saj SDRAM in DDR RAM med sabo nista združljiva (drugače povedano, ne moremo jih tlačiti v iste RAM reže na matični plošči). Če hočemo v svojem sistemu imeti DDR ram, to pomeni največkrat še dodaten strošek - nakup nove matične plošče (razen če nimate na plošči posebnih rež namenjenih DDR RAM). Ravno zaradi tega razloga ne gre pričakovati hitrega, ampak postopno razširjenje DDR RAM-a. Morda pa se tudi motim (saj veste, da je napovedovanje prihodnosti precej nehvaležna stvar). ...

2 komentarja

184 pinski RAM moduli

X-Bit Labs - Zaradi precej visoke cene je trenutno povpraševanje po DDR čipovjih precej nižje, kot bi si ga izdelovalci želeli. Mnogo se jih zato zateka k preprostim rešitvam, kot je podpora in implementacija tako SDR kot DDR DRAMa, toda SiS se je zadeve lotil drugače. Skupaj s TwinMosom in Apacerjem so predstavili novi standard SDRAM modulov, ki imajo 184 namesto 168 pinov. Takšen SDRAM pomnilnik lahko deluje tudi v navadnih DDR režah, če je podprt s strani čipovja. SiS bo podporo vdelal v svoji prihajajoči SiS635 in SiS735 čipovji, stvar pa bo menda prvič videna na CeBITu.
No ja, moram priznati, da je ideja zanimiva in logična, toda dvomim, da se bo razširila, saj proizvajalci enostavno nimajo možnosti proizvajati dve različni vrsti enakega pomnilnika, in povpraševanje po "starem" SDRAMu je še vedno previsoko za radikalno potezo. Bomo videli...

0 komentarjev