»

Takedown zoper Mafiaa Fire neuspešen

Logotip vtičnika Mafiaa Fire. Ime je parodija na ameriško združenje Mafiaa, ki predstavlja glasbeno in filmsko industrijo (brez heca, mafiaa.org) in Enoto za priseljence in carino (ICE, angl. led), ki na podlagi prijav založniške industrije izvaja zasege

vir: TorrentFreak
TorrentFreak -

O številnih zasegih domen piratskih spletnih strani - in občasno tudi povsem nedolžnih - smo že precej pisali. S tem se v ZDA na veliko ukvarja vseprisotna Enota za priseljence in carino (ICE) pri Ministrstvu za domovinsko varnost, kljub temu, da za to nimajo jasne pravne podlage (zakon je še v proceduri). Ideja za zasegi je širši javnosti znatno otežiti dostop do piratskih vsebin.

Zaseg domene že sam po sebi ni pretirano učinkovit, saj lastniki stran preprosto preselijo na alternativno domeno, njen naslov pa uporabniku hitro in učikovito sporočijo po že vzpostavljenih kanalih (twitter, facebook, žanrski forumi). Da bi bilo vse skupaj še lažje, je švedska civilna iniciative eZee.se sredi aprila objavila dodatek za brskalnik Firefox, imenovan Mafiaa Fire Redirector (na sliki, glej še razlago imena), ki vodi...

7 komentarjev

Izšel Inkscape 0.47

Inscape 0.47

vir: Ubuntu.si
Ubuntu.si - Vsi navdušenci nad oblikovanjem se bodo gotovo razveselili izida urejevalnika vektorske grafike Inkscape 0.47.

Nova različica Inkscapea, je na voljo za operacijske sisteme Linux, Windows in MacOS, prinaša številne novosti. Izpostavimo lahko samodejno shranjevanje, samodejno glajena vozlišča, nove zmožnosti orodju prilagajanja ter novi učinki poti (tudi šrafiranje), izboljšan izvoz v PS in EPS format, veliko novih razširitev ter še številne druge izboljšave.

14 komentarjev

Izšel Pidgin 2.6.1 z audio in video podporo

Ubuntu.si - Te dni je izšel priljubljeni IM odjemalec Pidgin 2.6.1 (včasih se je imenoval GAIM), ki pa tokrat prinaša precejšnjo novost - podporo za audio in video klice. Žal je podpora trenutno na voljo samo za XMMP oz. Jingle protokol (uporabljata ga Jabber in Google talk), pa še to ne v okolju Windows, obljubljajo pa, da bo podpora ostalim protokolom sledila kmalu.

Pidgin sicer teče na Linux, Windows in številnih Unix sistemih (za Mac OS pa je na voljo Adium, ki sicer uporablja tudi Pidgin kodo), podpira pa protokole, AIM, Bonjour, Gadu-Gadu, Google Talk, Groupwise, ICQ, IRC, MSN, MySpaceIM, QQ, SILC, SIMPLE, Sametime, XMPP, Yahoo! in Zephyr. Za Pidgin so na voljo tudi številni dodatki, tudi za šifriranje, Skype IM in Facebook IM.

Razvijalci so odpravili še preko 200 hroščev in uvedli še številne druge spremembe, med drugim tudi podporo temam. Brezplačni prenos je na voljo na spletni strani www.pidgin.im.

47 komentarjev

Izšel Django 1.0

Slo-Tech -

Po treh letih razvoja in številnih izboljšavah smo končno dočakali izid enega najpriljubljenejših ogrodij za razvoj spletnih aplikacij (angl. web framework) za Python -- Django 1.0. Opis številnih novosti najdete v uradni objavi izdaje, če omenim samo tiste, ki so bile dodane pred kratkim, pa so to izboljšava programa (app) za generiranje administratorskega vmesnika (newforms-admin), 100% združljivost z WSGI, ki postaja standard na področju spletnih vmesnikov za Python, nov program za komentarje, GeoDjango ter številne spremembe ORM-ja in ostali popravki.

Po dolgem času uporabe razvojne različice iz Djangovega Subversiona, se avtor sprašuje, če se bo sploh lahko navadil na kontinuirano izdajo novih različic.

6 komentarjev

Naslednik Cappuccino PC

Slashdot - Malce bolj redni bralci novic se gotovo dobro spominjate majhnega računalnika Cappuccino PC in številnih njegovih izvedenk ter računalnika Espresso PC, ki so v ne tako oddaljeni preteklosti navduševali pisce testov ter številne uporabnike, ki cenijo prenosljivost. Seveda pa je napredek prisoten tudi pri teh napravicah, zato je proizvajalec moral izdelati zmogljivejši mlinček. Rodil se je Mocha P4 PC, ki je ohranil dobre lastnosti predhodnikov, poleg tega pa ponuja kar nekaj dobrot - od podpore procesorjem Pentium4, do gigabitnega etherneta, itd. Več o tem računalniku si lahko preberete na tej strani.

3 komentarji