»

Obeta se nam največje iskanje Nezemljanov v zgodovini

Slo-Tech - Čeprav se z vsakim novim spoznanjem o vesolju utrjuje dejstvo, da smo v vesolje zelo verjetno sami, to vseh ni odvrnilo od iskanja nezemeljskega življenja. V ZDA živeči milijonar ruskega porekla Yuri Milner, ki ga poznamo kot drznega in uspešnega vlagatelja v prihajajoče tehnologije (z vložki v Facebook in Twitter je zaslužil več milijard) in lastnika DST Global, bo v naslednjih 10 letih za iskanje malih zelenih namenil 100 milijonov dolarjev. V projektu bo sodeloval z britanskim fizikom Stephenom Hawkingom, Martinom Reesom in Frankom Drakom, ki ga poznamo po sloviti enačbi.

Projekt se imenuje Breakthrough Initiatives in ga sestavljata dva programa: Breakthrough Listen in Breakthrough Message. S prvim bodo s teleskopoma...

286 komentarjev

Denarja za iskanje Nezemljanov ni, SETI ustavljen

Slo-Tech - Projekt SETI, ki v aktualni obliki teče od leta 2007, bo zaradi pomanjkanja finančnih sredstev prisilno prekinjen, so objavili v SETI Institutu. SETI pomeni iskanje zunajzemeljske inteligence (search for extraterrestrial intelligence) in v takšni ali drugačni obliki poteka že več kot pol stoletja. Prvi resni znanstveni članek o uporabi elektromagnetnih valov za vzpostavitev stik z zunajzemeljskimi civilizacijami sta leta 1959 v Nature objavila Giuseppe Cocconi in Philip Morrison, v kasnejših letih pa so začeli preiskave neba, poslušanje različnih frekvenc EMV, pošiljanje človeških artefaktov v vesolje in radijskih sporočil.

Leta 1984 so v ZDA ustanovili SETI Institute za raziskovanje obstoja življenja v vesolju. Od takrat redno...

234 komentarjev

Iskanje Nezemljanov računalničarja stalo službe

Slashdot - Se še spomnite projekta SETI@home, ki od leta 1999 s pomočjo milijonov uporabnikov po svetu išče male zelene in ima svoje podpornike tudi z naših strani. Po desetih letih vesoljcev še niso odkrili, je pa projekt izjemno pomemben, saj je šlo za pionirski poskus uporabe distribuiranega izračunavanja. Rodil je mnogo projektov s sorodnim pristopom, med katerimi je bolj znan in najbolje obiskan Folding@home, ki preračunava zvijanje proteinov in druge aspekte molekularne dinamike.

Te dni se javnost ukvarja z zgodbo Brada Niesluchowskega, ki je bil zaposlen v šolskem centru Higley Unified School District v Gilbertu. Delal je kot vzdrževalec informacijske tehnologije, tako da je imel dostop do vseh računalnikov. Odkrili so, da od njegove zaposlitve prek skoraj 10 leti na vseh pet tisoč računalnikih teče SETI@home. To je upravo tako vznejevoljilo, da je moral odstopiti. Ravnatelj je dejal, da so izobraževalna ustanova, ki podpira raziskave, tako da bi raziskovanje raka odobravali, iskanja...

50 komentarjev

SETI je končno obrodil sadove

Slashdot - SETI@Home na naši strani ni potrebno posebej predstavljat, saj imamo tudi Slo-Tech ekipo.
Do sedaj še ta ogromen projekt ni obrodil sadov... vse do sedaj! Eden od prostovoljcev je uspel s pomočjo IP naslova, ki ga SETI@Home klient pošlje, izslediti ukraden ženin računalnik.
Žena pa je ob vrnitvi računalnika izjavila: "I always knew that a geek would make a great husband."

Še povezava do izvorne novice!

38 komentarjev

So Setiju šteti dnevi?

ZDNet - Glede na priljubljenost projekta Seti@Home na naši skupini, kaže, da vas večina projekt pozna.

Vendar kaže, da se nam projektom nabirajo črni oblaki. Po velikem številu paketov, ki so jih avtorji prejeli, in po idejah po širitvi vidnega polja satelitov in uvedbi Seti@Home II, se akademiki, ki stojijo za projektom, ubadajo z finančnimi težavami. Kot poročajo na ZDNetu, so se ustavili finančni prilivi.

Sicer pa, kakor kažejo debate v našem forumu, se prihodnosti za 100% obremnjenost vašega procesorja ni bati.

9 komentarjev

In uporabnik dneva je ...

SETI@Home - Danes me je po naključju zaneslo na stran projekta Seti@Home, kjer so proglasili uporabnika dneva. Uporabnikovo ime je Mutara, doma pa je iz Teksasa. Pravi, da je Seti@Home zanimiva stvar in da svoje delo jemlje precej resno. Ima polšesto leto in pravi, da je izven adolescence, a se še vedno kdaj pa kdaj poigra s svojim repom. Vas zanima kdo bi to utegnil biti? Klik! Naj povem samo to, da ni Vesoljec [:D].

2 komentarja