»

Viine plošče bo izdeloval Soltek

X-Bit Labs - Že ob sami Viini najavi, da želi izdelovati tudi matične plošče, je marsikdo pomislil, da se kaj takega ne bo nikoli zgodilo, saj VIA nima in nikoli ni imela posebnih proizvodnih prostorov za izdelovanje plošč. Bolj verjetna rešitev je bila, da bi VIA prepustila proizvajanje matičnih plošč s svojim logotipom drugim proizvajalcem. Vendar katerim? Po zadnjih informacijah bo proizvajalec Soltek, ki se je v preteklosti že izkazal s svojimi rešitvami za AMD-jeve procesorje. Soltek trenutno proizvaja dve matični plošči za Vio - VIA P4X266 PR22-R, ki je v bistvu Soltek SL 85DRV+ in VIA P4X266 PR22-S, ki je v originalu Soltek SL-85DRV.
Soltek pa gotovo ne bo ostal edini Viin partner, saj so v igri najverjetneje še številni drugi proizvajalci. Po zadnjih podatkih je pogodbo podpisal celo EpoX, ki ga imajo številni overclockerji v lepem spominu. Kdo bo naslednji?

0 komentarjev

Hud boj

X-Bit Labs - Zadnjih par dni sem se posvečal bolj grafičnim karticam in novi strojni opremi. Zato sem vam pozabil poročati o pomembnih dogodkih na področju računalniških korporacij.
VIA je kljub Intelovemu nasprotovanju vseeno izdala VIA P4X266 čipovje. Če se še spomnite, to je čipovje, ki podpira DDR pomnilnik in Pentium 4 procesorje. Problem je, ker ima Intel v rokah vse licence okrog P4. Od procesorjev samih in patentov v njih do raznih čipovij vse je njegovo. Intel bi sam rad izdal DDR P4 čipovje (SDRAM P4 čipovje je že izdal; Brookdale), a ga ne sme, ker ga veže pogodba z Rambusom, proizvajalcem RDRAM-a. V pogodbi je jasno napisano, da Intel ne sme izdati DDR P4 čipovja za določen čas po izdaji P4 procesorja.
Ampak, to so že vse zelo stare novice. Novejše so, da je Intel začel z gonjo proti Vii. Jasno, tožijo zardi kraje patenta v primeru P4X266 čipovja. Via je odgovorila v stilu "Intel nič ne dela, razen, da se toži" in mu vrnila s tožbo o kršitvi Via C3 patenta. Intel je zdaj popolnoma...

0 komentarjev

Proizvajalci matičnih plošč pozdravili tožbo VIA proti Intelu

DigiTimes - Sodeč po tej novici na DigiTimes je velika večina proizvajalcev matičnih plošč z veseljem pozdravilo nedavno tožbo VIAe proti gigantu Intelu. Le-ta je namreč omogočila vsem tem podjetjem, da brez strahu izdajo svoje P4X266 plošče, ki jih večinoma že imajo pripravljene. Seveda obstaja možnost, da bo Intel tožbo dobil in da bodo proizvajalci morali svoje plošče vpoklicati nazaj po sodni odločbi, toda vsi vemo, kako dolge in pogosto brezplodne so tožbe v računalniški industriji. VIA je tako v eni elegantni potezi omogočila izdajo plošč s svojim čipovjem in proizvajalci bodo z veseljem zagrabili to priložnost. Zanimivo pa je opazovati tiste, ki produktov nimajo pripravljenih in se sedaj za vse kriplje trudijo zatrjevati, da razlog za to nikakor ni bila napovedana Intelova tožba proti VIA.

1 komentar

Testi

več strani - Ker je dejansko to enaka stvar, le da gre pri vsaki od točk za drug izdelek, jih bom podal kar v krajšem spisku... Prvi je test Intel Pentium3 Tualatin procesorja. Tualatine vas večina pozna (vsaj po imenu), ker je bilo okrog njih kar nekaj govora. Jedro je namreč v 0.13 ľ in se zato manj greje. i845 čipovje je (skorajda) legendarno Intelovo čipovje, ki naj bi P4 procesorjem omogočilo delovanje na SDRAM pomnilniku. Abit KG7 RAID pa je težko pričakovana DDR matična plošča na AMD761 čipovju.
Test Tualatina
Test i845 čipovja
Test Abit KG7 RAID

2 komentarja

Intel toži Vio. Ali obratno???

The Register - Pred nekaj dnevi je bila objavljena novica o Intelovi tožbi VIA-e zaradi nabora čipov (oz. vodila) za procesorje Pentium 4. Sedaj VIA na Tajvanu in v Združenih Državah toži Intela zaradi neplačila licenc Pentiuma 4 ter i845 čipovja.

Sam sem ob tem rekel le "Urg!", saj se mi je to zdela zadnja možna varianta. Pa vendar je na tej stvari tudi nekaj več kot le absurd... Namreč, pred leti je podjetje S3 od propadlega Exponential-a odkupilo nekaj zanimivih procesorskih patentov. Kasneje je Intel vse (ali nekaj njih) licenciral, S3-ju pa omogočil dostop do tehnologije Pentiuma 4. In vse je bilo lepo. Potem pa so delnice S3-ja romale pod okrilje VIA-e - tu pa Intel zanika, da bi VIA imela pravico do uporabe P4 tehnologije. Protiudarec? VIA trdi, da Intel sedaj nima pravic do tehnologije podjetja Exponential! To bo vsekakor še zelo zanimivo, po mojem skromnem mnenju pa se bo končalo dokaj kmalu, z ali odkupom licenc na obeh straneh ali odstopom od tožb. "Verjetno pa se zelo motim", če mi je...

4 komentarji

VIA ima jajca

X-Bit Labs - VIA bo nedvomno izdala svoje P4X266 čipovje. Če se še spomnite, gre za čipovje, ki podpira Pentium 4 procesorje v povezavi z DDR pomnilnikom. Skratka Viina verzija Brookdale čipa. Vse lepo in prav, če Intel ne bi prepovedal izdaje vseh P4 čipovij. Intel namreč načrtuje da bo Brookdale čip velika uspešnica. In seveda, ne mara konkurence.
Problem pa je v proizvodnji. Intel namreč trenutno lahko zadovolji le 30% zahtev po svojih veznih čipovjih. Kam bo šlo ostalih 70% nezadovoljnih kupcev, veste. Kar pa niti ni tako slabo za Intel. Kajti če bo P4X266 šel v promet, to pomeni večjo prodajo P4 procesorja. Intel se je tu malo prenagnil z napovedjo tožbe VII.
Viini odvetniki vodstvu podjetja zagotavlajo, da naj ne skrbi. Intel naj ne bi imel nobene osnove za tožbo. Sploh ne, ker je VIA lastnica majhnega podjetja, ki je, pred prevzetjem, podpisalo pogodbo z Intelom o izmenjavi patentov. Torej tudi P4 čipovij. Intel bo po vsej verjetnosti pustil, da VIA izda P4X266, ga trži, potem pa bo, ko...

3 komentarji

Nekaj podatkov o Via P4X266 chipsetu

The inquirer - Vsi, ki se vsaj malo zanimate za hardware sceno, ste gotovo z zanimanjem spremljali razne afere, ki jih je sprožil Intel proti Vii in (za Intela) spornemu P4X266 chipsetu. Vendar izgleda, da so se te afere končale, saj VIA poroča, da proizvodnja tega čipovja teče kot namazana. Po nekaterih podatkih naj bi dolgo pričakovano čipovje videli že nekje sredi avgusta (v Sloveniji gotovo malce kasneje ). VIA pa je razkrila še en DDR chipset za Pentium 4 procesorje. Chipset bo nosil precej "zanimivo" ime (spet ironija ) - P4M266. Po hitrosti naj bi konkuriral Intelovemu 850 čipovju, imel pa bo tudi integriran Savage4 grafični čip.

0 komentarjev

VIA P4X266 že konec julija

DigiTimes - Via bo začela že konec meseca dobavljati proizvajalcem matičnih plošč svoje novo VIA P4X266 čipovje v manjših količinah. To je prvo, ki bo imelo podporo za DDR ram in ima tako prednost pred Intelovim i845 čipovjem (podpora SDRAMu), saj ga v zmogljivosti prehiti. Prav tako pa je cenejše. Vendar pa bo Intel imel prednost, saj bodo njihova čipovja od 6. 8. dobavljiva v velikih količinah, za razliko od Viinih. Prav tako pa ni bila prikazana še nobena matična plošča s P4X266 čipovjem, kar pa za Intel ne moremo reči. Tukaj pa se poraja še eno vprašanje: ali bo Intel vložil tožbo proti Vii zaradi uporabe njenih patentov v njihovem P4X266 čipovju, kar bi še dodatno lahko zavleklo njihov izid. O tem konfliktu pa sem že poročal. Jaz upam na čimprejšnji izid njihovega čipovja.

2 komentarja

VIA trdno odločena o P4X266

DigiTimes - Zaradi vsestranskih pritiskov (zadnje čase najbolj s strani lastnih delničarjev), je VIA morala zavzeti bolj trdno in uradno stališče o P4X266 čipovju. Kot veste, se Intel in VIA o tem čipovju prerekata že kar nekaj časa, saj Intel ljubosumno zavrača možnost licenciranja arhitekture Pentiuma4, kar pa je nujno potrebno, če hoče VIA čipovje izdati. VIA pa se vseeno ne namerava ukloniti in tako je spregovoril kar sam predsednik, gospod Wen-Chi Chen in zagotovil, da bomo P4X266 zagotovo videli v tretjem četrtletju! S tem se seveda povečuje nevarnost tožbe s strani Intela, toda VIA ta riziko enostavno mora sprejeti. Gospod Chen je prav tako zagotovil, da P4X266/DDR platforma dosega precej boljše rezultate, kot i850/RDRAM. Tako smo dobili uradno potrditev govoric in neuradnih benchmarkov, ki po internetu krožijo vse od Computexa. Več o tej zgodbi lahko preberete tukaj.

0 komentarjev

Saga o P4X266 se nadaljuje

The inquirer - Proizvajalci ALi in SiS stremijo k temu, da bi Intel tožil Vijo neupravičene rabe Intelovih patentov v njihovem novem P4X266 čipsetu za P4. Zakaj? VIA je prevzela S3, ki je imel z Intelom sklenjeno pogodbo o uporabi njenih patentov. Intel pa pravi, da VIA ni upravičena do njih z samim prevzemom.Zakaj stremijo toliko k tem, da bi Intel izločil Vijo? Predvsem zato, ker morata onadva plačevati Intelu približno $5 po čipu za licenco, kar samo podraži celotno stvar. Tako naj bi bila cena teh čipov okoli $40. VIA pa namerava imeti prodajno ceno pod $30. Tako bojo le ti s težavo konkurirali Viji. Zakaj se Intel še ni odločil za tožbo? Prav zaradi tega, ker še ne vedo, ali je VIA upravičena z samim prevzemom tudi do uporabe licenčnih patentov, ki jih je Intel sklenil z S3. Znano pa je, da Intelovi odvetniki že kar nekaj časa proučujejo nastali položaj.

3 komentarji