»

Teksaški davčni urad pomotoma objavil osebne podatke poltretjega milijona ljudi

Vojda državnega davčnega urada, Suzan Combs, se je že opravičila za objavo

vir: Slashdot
Slashdot -

Januarja lani je teksaški davčni urad prejel tri ločene pakete osebnih podatkov za skupaj 3.5 milijona ljudi, večinoma javnih uslužbencev v šolskem sistemu, ki so bili tik pred upokojitvijo oz. so se nedavno upokojili. Podatke so nameravali uporabiti za preiskovanje davčnih utaj, pri tem pa so jih v nešifrirani obliki pustili na javno dosegljivem naslovu na svojem strežniku, in...

3 komentarji

Kako ravnati s starimi kreditnimi karticami

Slo-Tech - Kraja identitete je lani prizadela 10 milijonov Američanov. Pri nas je ta pojav za zdaj še manj razširjen, a to še zdaleč ne pomeni, da smo zaradi tega lahko manj previdni. Eden izmed prvovrstnih virov podatkov za tatove identitete so pretečene kreditne kartice, ki jih lastniki nepremišljeno vržejo v smeti. Ker se da tudi iz enkrat prerezane kartice relativno enostavno sestaviti številko, velja upoštevati navodila za varno odstranjevanje kartic.

V posnetku na YouTubu je prikazan posnetek, kako varno razrezati kartico s petnajstimi rezi. Poleg tega velja pred tem kartico še razmagnetiti, nato pa delčke razporediti po različnih smetnjakih. Posebej je treba paziti na bančne izpiske, ki prav tako vsebujejo občutljive informacije, zato jih...

43 komentarjev

Izgubljeni osebni podatki 25 milijonov Britancev

BBC - Pred kratkim so iz britanskega davčnega urada HM Revenue & Customs v National Audit Office poslali dva diska z osebnimi podatki 25 milijonov oseb. Po treh tednih so ugotovili, da diska nista prišla na cilj.

Izgubljena diska vsebujeta podatke o vseh prejemnikih otroškega dodatka, osebne podatke vseh družin z manj kot 16 let starimi otroci ter imena, naslove, rojstne podatke, številko zdravstvenega zavarovanja ter bančne podatke o 25 milijonih posameznikov.

Če so podatki prišli v napačne roke - policija zaenkrat sumi, da so se zgolj izgubili - grozi 25 milijonom Britancev kraja identitete in zlorabe bančnih računov.

Finančni minister Alistair Darling je že priznal napako, vodja davčnega urada Paul Gray pa je odstopil.

33 komentarjev

Več kot 100 milijonov žrtev kraje osebnih podatkov

Slashdot - Skorajda ne mine teden, da ne bi poročali o novih žrtvah kraje osebnih podatkov, in tudi tokrat je tako. Prejšnji teden je Boeingovemu uslužbencu iz osebnega avtomobila zmanjkal prenosni računalnik s podatki o 382.000 sedanjih in nekdanjih zaposlenih, med katerimi so bile številke zdravstvenega zavarovanja, domači naslovi, telefonske številke, rojstni datumi in finančni podatki. Prenosnik je bil sicer izključen in zaščiten z geslom, a to je bolj jalova tolažba, saj podatki niso bilo enkriptirani. Zanimivo je, da se je to Boeingu zgodilo že tretjič v zadnjem letu. Novembra 2005 je izginil prenosnik s podatki 160.000 ljudi, aprila pa še eden s 3.600 ljudmi. Boeing je že po prvem pripetljaju na vse računalnike namestil enkripcijske programe, a jih večina uporabnikov ni uporabila.

Z zadnjo krajo se je število žrtev kraje osebnih podatkov povzpelo že na 100 milijonov, poroča organizacija Privacy Rights Clearinghouse, ki tovrstne dogodke beleži od lanskega februarja, ko so kradli...

18 komentarjev

Ukraden prenosnik z 11 milijoni osebnih podatkov

BBC - BBC in Slashdot poročata, da so v javnost pricurljali podatki, da so uslužbencu angleške Building Society Nationwide med vlomom v stanovanje ukradli službeni prenosni računalnik, na katerem so bili osebni podatkih 11 milijonov komitentov. Odgovorni zatrjujejo, da nihče izmed prizadetih ni doslej izgubil niti penija, prav tako pa naj jim ne bi grozila nevarnost kraje identitete. Hkrati poudarjajo, da niso bila ukradena gesla, PIN-številke ali druge občutljive informacije, dočim izgubo številk računov in imen označujejo kot možno.

Problem se seveda ne skriva v vsakdanjem vlomu, temveč je alarmanten podatek, da je do njega prišlo pred tremi meseci, a so ga obelodanili šele sedaj. Prav tako se poraja vprašanje, kaj je 11 milijonov osebnih podatkov počelo na prenosniku enega uslužbenca in zakaj sploh niso bili enkriptirani.

7 komentarjev

Generator lažnih identitet

Schneier.com - Vsi tisti, ki na različnih spletnih straneh ne želite vpisovati svojih osebnih podatkov (vključno z elektronsko pošto), pri izmišljevanju lažnih identitet pa vam je tudi pošla domišljija, se lahko poslužite Fake Name Generatorja.

Storitev vam "zagotovi" lažno ime poljubnega spola, rojstni datum, naslov, delujoč lažni elektronski naslov ter celo izmišljeno številko kreditne kartice (z njo seveda ne morete nakupovati).

Če pa poleg paranoje trpite še za shizofrenijo, vam za 20 USD v trenutku priskrbijo lažno identiteto za vseh 50.000 osebnosti.

Seveda pa te storitve ne morete plačati z lažno številko kreditne kartice.

20 komentarjev