»

ARM zasnoval upogljiv procesor

vir: ARM
ARM - V Armu so po osmih letih razvoja pokazali svoj prvi procesorski čip na upogljivem substratu. Čeprav ne gre za prvo takšno rešitev, pa je za razred velikosti večja od vsega, kar je bilo napravljenega doslej.

Današnji zmogljivi računalniški čipi so izdelani v kristalnem siliciju, ki sicer zagotavlja visoke hitrosti in gostoto elementov, a je hkrati zelo tog in posledično neprimeren za izvedbo večjih upogljivih čipov, kakršne bi želeli na primer všiti v obleke ali vdelati v papirnato ali plastično embalažo. Najbolj zgodnji recepti za ukrivljene procesorje so skušali čip razdeliti na več delov, povezanih z raztegljivimi žičkami, ki pa so se doslej vedno izkazale za šibki člen zasnove, saj so bodisi preobčutljive bodisi predebele. Zato si pot danes utirajo zamisli, pri katerih je celoten čip izdelan v upogljivem materialu, kot je na primer amorfni silicij, ki mu podporo daje podlaga iz različnih polimerov.

Pri Armu so leta 2013 pričeli raziskovati v tej smeri in se povezali s firmo...

3 komentarji

Prvi plastični procesor

Technology Review - Organski tranzistorji so že nekaj časa znani in tudi v uporabi v različnih napravah. Najčešče jih najdemo v LED-zaslonih, v RFID-čipih in podobno, a doslej še nikoli niso iz njih zgradili celotnega procesorja. Raziskovalci iz IMEC-a v Leuvnu poročajo, da jim je v sodelovanju z ekipama nizozemskih TNO-ja in Polymer Visiona to uspelo. Pripravili so majhen procesor, ki je v celoti zgrajen iz organskih tranzistorjev.

Primerek je bolj dokaz koncepta kot uporaben mikroprocesor, saj vsebuje pičlih 4000 tranzistorjev, ki mu omogočajo zgolj izvajanje enega programa 16 ukazov in obdelavo 8-bitnih nizov podatkov....

11 komentarjev