»

RedHat naj bi letos prodal za milijardo dolarjev odprtokodnih rešitev

Dobro znani logitip

vir: Wikipedia
Slo-Tech -

RedHat je leta 1993 začel kot ponudnik Linuxa za poslovne uporabnike in treba je reči, da so v teh skoraj dvajset letih dosegli res veliko. Hitro rastoče podjetje se je leta 1999 uspešno uvrstilo na borzo (8. najbolj uspešna prva javna ponudba v ZDA), nato pa s serijo pametnih nakupov razširilo svojo ponudbo. Njihovi izdelki - Red Hat Enterprise Linux, virtualizacija, JBoss in SOA platforma so vsi skoraj v celoti odprtokodni, prihodke pa ustvarjajo z dodatnimi storitvami, zlasti podporo in svetovanjem. V zadnjem fiskalnem letu, ki se je zaključilo tega februarja, so zabeležili 909 milijonov dolarjev prihodkov, zato so optimistični, da bodo še v tem letu uspešno presegli milijardo dolarjev prihodkov. To bo prvi tovrstni dosežek za podjetje, osnovano na odprti kodi.

V zameno na veliko vlagajo nazaj v skupnost, saj sponzorirajo odprtokodne pobude (npr. distribucijo...

44 komentarjev

Skype bo izvedel IPO

CNet - Skype želi zbrati 100 milijonov dolarjev svežega denarja, zato bodo izvedli prvo javno ponudbo svojih delnic (angl. IPO, initial public offering), so včeraj sporočili ameriškemu regulatorju trga vrednostih papirjev SEC-u. Po prodaji bo Skype kotiral na Nasdaq Global Marketu. V bankah Goldman Sachs, J. P. Morgan in Morgan Stanley, ki koordinirajo IPO, so sicer dejali, da datum in cenovni razpon še nista določena.

Skype ima za seboj že burno lastniško zgodovino. Leta 2006 ga je od prvotnih avtorjev kupil eBay, ki pa ni točno vedel, kaj bi z njim počel. Preplačane investicije so se znebili lani, ko je 70-odstotni delež za dve milijardi dolarjev kupil konzorcij okoli Silver Laka. S tem je eBay moral biti zadovoljen, saj so ostali 30-odstotni lastniki podjetja, hkrati pa so vknjižili le milijardo dolarjev izgube zaradi slabitve investicije. Podjetje od takrat posluje pozitivno, saj so povečevali število registriranih uporabnikov in po dolgem času zabeležili celo dobiček; Skype je v...

1 komentar

Facebook lani z 800 milijonov dolarjev prihodkov

Reuters - Reuters je izbrskal poslovne rezultate Facebooka za preteklo leto, iz katerih je videti, da so leta 2009 zbrali kar 800 milijonov dolarjev prihodkov. Dobiček je bil konkreten in je znašal nekaj deset milijonov dolarjev. Točnih številk ni, ker je Faceook v zasebni lasti. Visoki dobički že zbujajo apetite investitorjev, ki že lep čas čakajo na javno ponudbo delnic (IPO), a vodstvo vztraja, da to ni prioriteta.

Še lanskega julija so v podjetju ocenjevali, da bodo prihodki za leto 2009 znašali 500 milijonov dolarjev. Skokovita rast števila uporabnikov in priljubljenosti storitve je te številke povečala za 60 odstotkov. Viri blizu podjetja pa celo pravijo, da so tudi letos objavili nekoliko nižje številke od resničnih, da ne bi v ljudeh vzbudili prevelikih pričakovanj.

40 komentarjev

Red Hat imun na gospodarsko krizo

vir: CNet
CNet - Recesija, ki je v preteklih letih povzročila velika odpuščanja in izgube, tudi pri največjih podjetjih, ni prizadela Red Hata, ponudnika ene izmed najbolj razširjenih distribucij Linuxa v strežniških vodah. Včeraj so namreč predstavili rezultate zadnjega četrtletja iz fiskalnega leta 2010, ki so bili ponovno odlični.

Prihodki so znašali 195,9 milijona dolarjev, kar je 18% več, kot v enakem obdobju leto poprej. Podobna je zgodba tudi s prihodki od naročnin za tehnično podporo, ki so s 169,2 milijona dolarjev za 21% višji, kot leto poprej. Sklenili so...

16 komentarjev

Dell zapopadel Twitter

PC Pro - Dell je priznal, da je z oglaševanjem svojih izdelkov na Twitterju zaslužil več kot tri milijone dolarjev, kar je izvrsten primer uporabnosti novih tehnologij. Na Twitterju oglašujejo že dve leti, a so več kot milijon zaslužili samo v zadnjih šestih mesecih, ko je Twitterjeva popularnost eksplodirala. Večino zaslužka je zbral @DellOutlet, kjer Dell tedensko objavi šest do deset posebnih ponudb, med njimi kar nekaj eksluzivnih. V primerjavi z 12 milijardami dolarjev prihodkov v prvem četrtletju so twitterski prihodki res videti zanemarljivi, a so dober indikator, da Twitter počasi, a zanesljivo spreminja tudi nakupovalne navade, in da se ga morajo podjetja karseda hitro priučiti. Klik!

4 komentarji

Viini poslovni rezultati

X-Bit Labs - Tajvanski gigant, podjetje VIA Technologies, je danes objavil poslovne rezultate preteklega meseca. V mesecu novembru so znašali prihodki od prodaje debelih 67 milijonov dolarjev, kar znaša 8 odstotkov manj kot v mesecu oktobru (73 milijonov). Viini letošnji prihodki za 28 odstotkov presegajo dohodke podjetja SiS, a so za 14 odstotkov nižji kot v lanskem novembru.

V celotnem letošnjem letu je tako VIA pridelala za 670 milijonov dolarjev prihodkov, kar za 80 odstotkov presega dohodke njihovega konkurenta, podjetja SiS, a je za 27 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. V mesecu decembru tržni analitiki napovedujejo povečanje prodaje in dobičkov, med drugim tudi zaradi potrošniške mrzlice okrog božiča ter novega leta. Klik!

0 komentarjev