»

Zelo neuradno

M3DZone - Zoiah iz M3DZone je zelo hm, čuden človek. Očitno ima zelo dobre zveze v Nvidii, ker mu uspe dobiti stvari, o katerih drugi sanjajo. Naprimer source code Detonatorjev, najnovejše novice in načrte za Nvidiine grafične čipe,... Včasih se tudi ušteje (v petek GeForce3 MX ni izšel), ampak vseeno pa je 80% tistega kar reče, res. Zato mu Nvidia tudi večkrat grozi s tožbo (ko je objavil Detonator source code, mu je dala na voljo 12 ur, da odstrani to iz svoje strani, ali pa ga bodo tožili...).
No tokrat se je dokopal do zaupnih informacij glede novih grafičnih čipov. Ti so: GeForce3 Ti 500, GeForce3 Ti 200, GeForce2 Ti in The Microsoft Windows XP GPU Solution (nimam pojma kaj je to). Za več informacij poglejte sem. Če je dead link pomeni, da je moral dokument že odmakniti. Ampak v času pisanja te novice je dokument na zgornjem linku. Poglejte...

5 komentarjev

Pretiravanje?

vir: Guru 3D
Guru 3D - Meni nepoznano podjetje (pa verjetno tudi vam), Unika, bo izdalo posebno vrsto GeForce2 MX grafične kartice. Kaj bo na njej posebnega? Količina pomnilnika. Če je novica resnična, potem bo ta kartica prva ne-profesionalna kartica s 128MB pomnilnika.
Potem, ko je Hercules ugodovil, da se mu (še) ne splača izdelati GeForce3 s 128MB, ker je pospešek v igrah premajhen, se je našla Unika, ki bo naredila prav to. Samo raje kot na GeForce3, na cenjšem GeForce2 MX. Cilj tega je verjetno pol-profesionalno tržišče, ki potrebuje toliko delovnega pomnilnika. In s pravilno modifikacijo, se MX spremeni v Quadro. Bomo videli...

13:32 Dodatno raziskovanje te novice je odkrilo, da bo kartica delovala na Geforce2 MX400,...

1 komentar

Resnične cene

X-Bit Labs - Iz Nvidie so ušle dejanske cene njihovih grafičnih čipov. Spodaj navedena cena pove, za koliko Nvidia proda proizvajalcu grafičnih kartic svoj čip. Vsi čipi razen GeForce3 so brez pomnilnika.
  • GeForce2 MX - $35
  • GeForce2 MX 200 - $27
  • GeForce2 MX 400 - $36.5
  • GeForce2 Pro - $42
  • GeForce2 Ultra - $105
  • GeForce3 with 64MB 3.8ns DDR SDRAM - $205
Torej... Kot vidite Nvidia še vedno prodaja Ultra in Pro čipe. Ker pa je, v primerjevi z boljšo GeForce3, tako navila cene, jih proizvajalci raje ne kupujejo. Ne pozabite, da pri GeForce3 paketu dobijo pomnilnik že zraven pri Ultri in Pro-ju pa ga morajo namestiti sami! Tukaj se tudi jasno vidi, kako dobro služijo proizvajalci. Za navaden GeForce3, pri katerem je pomnilnik že priložen, pokasirajo povprečno $150. To je zelo veliko, če upoštevate, da je njihov edini strošek PCB in par priključkov.
GeForce2 MX je še vedno v prodaji. Ker pa je cena tako podobna boljši GeForc2 MX400 se proizvajalci raje odločijo za MX400.
Iz tega dokumenta je jasno razvidno (če...

0 komentarjev

Kakšna pozornost!

X-Bit Labs - ATI-jev Radeon 2 bo izšel kmalu. Ker pa ATI ni tako nepošten kot Nvidia, je vseeno posodobil tudi svojo Radeon družino. Kot veste, je Nvidia iz prodaje vzela GeForce2 Ultra čip, ker je (vsaj po surovi hitrosti) boljša od GeForce3. Tudi GeForce2 Pro čip, naslednjik GTS čipa, je bil vzet iz prodaje, ker je malo boljši od MX400, a slabši od GeForce3. Če pogledam "širšo" sliko, se mi zdi, da hoče Nvidia umetno ustvariti dve strogo ločeni tržišči. Eno zelo, zelo visoko (GeForce3) in drugo nizko (MX400). Vmes pa ni nič.
No, pa da se vrnem k ATI-ju. ATI je posodobil svoje Radeone s hitrejšim RAM-om. Do sedaj je retail verzija Radeona 64MB DDR imela na sebi 5.5 ns čipe in frekvenco čipa in pomnilnika 183MHz. Sedaj ima na sebi 5ns čipe in frekvenco delovanja čipa in pomnilnika 200MHz. Enako je pri OEM verziji, kjer je s prejšnih 175MHz, frekvenca prišla na 183MHz.
Dvomim sicer, da se bo zaradi tega kdo sedaj odločil za Radeona, če se prej ni mislil. Ampak vseeno se mi zdi pošteno od ATI-ja,...

0 komentarjev

GeForce3 cenejši za 38%

Slo-Tech - Nvidia namerava občutno znižati cene njihovih grafičnih procesorjev, vključno z najnovejšim GeForce 3. Tako naj bi bile grafične kartice z vgrajenim GeForce 3 procesorjem cenejše za kar 200 ameriških dolarjev. Napovedanih je tudi nekaj t.i. low-end grafičnih kartic, katerih cena se bo gibala od 100 dolarjev navzgor, GeForce 2 Ultra pa bo dosegljiv že za 300 dolarjev.
Razlogov za ta korak je veliko, eden glavnih pa je zmanjšanje zanimanja za Nvidine procesorje, saj proizvajalci dobesedno zavračajo uporabo novejših različic. Zelo znan je primer čipa GeForce 2MX, predhodnika MX 200 in MX 400, ki ga nekateri še vedno vgrajujejo v grafične kartice. Kot drugo, se je na trgu pojavilo že kar nekaj grafičnih procesorjev, ki jim lahko suvereno konkurirajo in to po precej nižji ceni. Najodmevnejši je vsekakor Kyro II, za katerega se zanima že lepo število izdelovalcev grafičnih kartic. Veliko ostrih kritik je doletelo tudi najnovejši procesor GeForce 3, ki je od svojega predhodnika kar...

1 komentar

Pomladna linija

NvNews - Nvidia bo danes objavila svojo pomladno linijo grafičnih kartic. Tukaj ne gre za načrte, ampak za dejanske proizvode, ki jih bo Nvidia ponujala to pomlad. Izbirali bomo lahko med:
  • GeForce2 MX 200 je bila objavljena 6. marca in cilja na nizkoproračunske sisteme. GeForce 2 MX 200 je nastala ob ločitvi legendarne GeForce MX družine na dve veji: MX 200, ki je manj zmogljiva in MX 400, ki je bolj zmogljiva. Njena cena ni višja od $100. Jedro deluje pri 175MHz, pomnilnik pri 166Mhz in deluje z 32MB 64bit-nega RAM-a.
  • GeForce2 MX 400 je druga veja GeForce2 MX družine. MX 400 je bolj zmogljiva verzija GeForce2 MX in je tudi bila objavljena 6. marca. Kartica stane okoli $130 in je namenjena srednje dobrim sistemom. Kartica podpira Nvidiino dvomonitorsko tehnologijo TwinView. Njeno jedro deluje pri 200MHz, pomnilnik pri 166MHz, kartica pa ima 64MB 128bit-nega SDRAM-a.
  • GeForce2 Pro je naslednjica GeForce2 GTS, ki je Nvidia ne proizvaja več. Kartica spada v visoki srednji razred in stane okoli...

14 komentarjev

GeForce2 MX100

X-Bit Labs - Poznamo že MX400 (podoben zdajšnjemu GeForce 2 MX-u) in MX200 (podoben današnji Riva TNT2). Danes pa so se pojavile govorice, da bo Nvidi-a objavila nov čip ekstemno nizkega cenovnega razreda. Imenoval se bo GeForce2 MX100. Zamenjal naj bi Riva TNT2 M64. Čip bo na sebi nosil DDR SDRAM pri 166MHz frekvence. Spominsko vodilo pa je (na žalost) le 32-bitno. Proizvajalce zato skrbi hitrost zaponjevanja (bus bandwidth). Kartice bodo izšle z 8MB ali 16MB pomnilnika. GeForce2 MX100 pa ne cilja na srednij ali visoki trg. Verjetno se bo prodajala kot poceni rešitev, za že sestavljene sisteme. Tukaj so na kratko razloženi vsi razredi nove MX družine.

1 komentar

GeForce2 Pro vs GeForce2 Ultra

Legion Hardware - Nvidio bi res lahko oznašili za hiperproduktivno podjetje: samo poglejte koliko različnih modelov so iztisnili iz svojega zadnjega procesorja. Dva zadnja, Pro in Ultra sta si med seboj v bistvu zelo podobna in zato se postavlja vprašanje kakšne so dejanske razlike ter ali se izplača vložiti tistih dodatnih $100 v Ultro. Na to vprašanje so poskušali odgovoriti na Legion Hardware s svojim primerjalnim testom. Meni osebno bi še MX čisto zadostoval .

0 komentarjev