»

Samsung dosegel gostoto zapisa terabajt na ploščo

vir: Heise
Heise - Samsung je predstavil prihajajočo generacijo trdih diskov, ki bodo še prostornejši do svojih predhodnikov, saj so uspeli na eno ploščo stlačiti terabajt podatkov. Trenutno so v prodaji diski, ki na eno ploščo zapišejo 750 GB podatkov, z novo višjo gostoto zapisa pa obljubljajo terabajtne diske standardne višine za prenosnike. Za namizne računalnike bodo pripravili 4 TB-modele, ki bodo del družine Spinpoint EcoGreen in se bodo vrteli le s 5400 obrati na...

16 komentarjev

Intel nadaljuje prodajo defektnih čipovij serije 6 za Sandy Bridge

bit-tech.net - Intel je kmalu po izdaji platforme za nove procesorje Sandy Bridge odkril napako v zasnovi krmilnika za SATA v čipovjih serije 6 (izšla sta P67 in H76) za Sandy Bridge, ki jo povzroča en neprimeren tranzistor. Ker ima tranzistor na enih vratih pretanko plast oksida, je delovna napetost previsoka in sčasoma se reč pokvari. Prizadeto je le vodilo SATA II (propustnost 3 Gbps), medtem ko SATA 6 Gbps nima težav. Čeprav so se kmalu začeli postopki za zamenjavo že prodanih plošč s to napako, je Intel mnenja, da vseh ne bo potrebno zamenjati.

Kot so zapisali v izjavi za javnost, so se po pogovorih s proizvajalci računalnikov odločili, da bodo nadaljevali...

43 komentarjev

Hitachijevi novi trdi diski z novo generacijo magnetnih plošč

X-Bit Labs - Hitachi je predstavil novo serijo 2,5-palčnih trdih diskov, ki uporabljajo novo, šesto generacijo magnetnih plošč za navpičen zapis podatkov (PMR). Ta omogoča doseganje višje gostote zapisa, tako da bodo 3,5-palčni diski z novimi ploščami lahko shranili 4 do 5 TB podatkov, če jih bodo imeli pet.

Nova družina se imenuje Hitachi Travelstar...

23 komentarjev

PCI se poslavlja z novimi Intelovimi čipovji

Jih boste pogrešali?

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - V letu 2011 bo Intel predstavil novo arhitekturo, Sandy Bridge, za katero za namizne uporabnike pripravljajo tudi novo podnožje, LGA-1155. Skupaj z novim podnožjem in novimi procesorji bomo dobili še nova vezna čipovja, t.i. serijo 6. V nekaterih izmed njih ne bo več podprto dobro staro vodilo PCI, ki ga bo tako popolnoma zamenjal PCI-Express. Brez PCI rež bodo tako matične plošče z veznimi čipovji P67, H67 in H61, medtem ko bo PCI reže še vedno moč najti na poslovnim uporabnikom namenjenih matičnih ploščah z veznimi čipovji Q67, Q65 in B65. Posledično bodo morali lastniki starejših zvočnih in mrežnih kartic, če seveda...

44 komentarjev

Najprostornejša najmanjša diska

Specifikacije diskov

X-Bit Labs - Toshiba je predstavila najprostornejši trdi disk za prenosne računalnike, kamor so uspeli stlačiti terabajt podatkov. Za to so porabili tri plošče, ki imajo največjo gostoto zapisa doslej, to je 839,1 Mb/mm2. MK1059GSM bo tako za spoznanje višji od klasičnih 2,5-palčnih diskov, medtem ko bo njegov manjši sorodnik, prav tako novinec MK7559GSXP s 750 GB kapacitete in dvema ploščama povsem konvencionalnih dimenzij. Sicer sta si diska podobna: plošče se vrtijo s 5400 obrati na minuto, imata 8 MB predpomnilnika, vmesnik SATA-300 in povprečni dostopni čas 12 ms. Izdelka sta plod prevzetega Fujitsujevega oddelka za trde diske, ki ga je Toshiba kupila lansko jesen. Prodaja diskov se prične aprila.

3 komentarji

Plate, plate, plate ...

več strani - Matične plošče so zagotovo ena izmed najbolj testiranih komponent naših mlinčkov in ne mine dan, ko ne bi na internetu zrasel nov test le-teh. Tokrat so v eni novici strnjeni kar trije:

  • Na DigitLife so testirali kar šest matičnih plošč na naboru i845E znanih proizvajalcev (Abit, Albatron, Biostar, DFI, Shuttle ter Tyan). Klik!
  • Na TheTechZone so vzeli pod drobnogled samo eno ploščo, a so se ji zato mnogo bolj posvetili -- testirali so staro znanko Abit KD7-RAID, klik!
  • Na SubZeroTech so se prav tako odločili, da bodo testirali samo eno ploščo. Tokrat so na sedmih straneh opisali delovanje ter karakteristike Albatronove KX400-8x. Klik!

0 komentarjev