»

Google ukinil VPN, ker ga nihče ne uporablja

Slo-Tech - Google je uporabnikom storitve Google One VPN že sporočil, da bodo še letos storitev ukinili. Točnega datuma še niso razkrili, a odločitev je že sprejeta. Za ukinitev še enega Googlovega izdelka so se odločili, ker preprosto ni imel dovolj uporabnikov.

Google One VPN so zagnali leta 2020 in je bil sprva omejena na naročnike paketa Google One, ki so za 2 TB prostora plačevali 10 evrov mesečno. Šele lani so storitev krog upravičencev razširili in odtlej je na voljo vsem naročnikom Google One, torej tudi v najcenejši inačici za dva evra mesečno. A tudi to ni bilo dovolj, da bi nabrali dovolj uporabnikov.

Poleg Google One VPN podjetje ponuja še dva izvedenki VPN, in sicer Pixel VPN za lastnike istoimenskih telefonov in Google Fi VPN za naročnike Google Fi. Ali bodo ukinili tudi ti dve, za zdaj še ne razkrivajo. A vendarle - ni tako presenetljivo, da storitev VPN podjetja, ki je največji zbiralec podatkov na internetu, ni bila zelo priljubljena.

17 komentarjev

Opera: drsnikom na spletnih straneh bo odklenkalo

PC Pro - Norveška Opera je na dogodku Up North Web v Oslu predstavila nov način navigacije po spletnih straneh, s katerim želijo odpraviti klasične drsnike. Tehnični direktor Hakon Wium Lie je predstavil nov sistem, ki drsnike nadomešča z listanjem po straneh.

V Operi so mnenja, da je trenutni način brskanja s pomikanjem navzdol in navzgor po straneh nepraktičen, še zlasti na mobilnih napravah, kot so tablični računalniki. Zato razvijajo novo tehnologijo, ki bo vsebino, katere bo preveč za en zaslon, avtomatično prelila na več strani. Uporabniki pa se bodo med njimi premikali z gestami na tabličnih računalnikih...

81 komentarjev

Google pripravil storitev One Pass

Google - Googlov izvršni direktor Eric Schmidt je v Berlinu najavil sistem Google One Pass, ki bo namenjen plačevanju digitalnih vsebin. Založniki bodo z njim vzdrževali neposredno razmerje s kupci, ki bodo po nakupu do vsebin lahko dostopali na tabličnih računalnikih, pametnih telefonih in spletnih straneh z enotnim uporabniškim imenom in geslom. S tem bo odpadla potreba po večkratnem nakupu vsebin za branje na različnih napravah ali težavno prenašanje z naprave na napravo.

Založniki bodo lahko sami določili ceno in način plačila za vsebine (naročnine, pavšal, po posameznih člankih). Plačila se bodo izvedla prek Google Checkouta. One Pass je za zdaj omejen na Kanado, Francijo, Nemčijo, Italijo, Španijo, Veliko Britanijo in ZDA. BBC poroča, da...

0 komentarjev

The Daily prvi časnik ekskluzivno za iPad

ComputerWorld - Branje elektronskih verzij klasičnih časnikov na mobilnih naprav ni več nič nenavadnega. Naslednji logični korak v evoluciji so izključno elektronski časniki, ki papirnatih staršev nimajo več. Medijski mastodont News Corp. je včeraj izdal prvi elektronski časnik za iPad, ki se imenuje The Daily.

The Daily je moč prenesti z App Stora, uporabniku pa nudi novice v vseh oblikah - besedilni, slikovni in video. Na predstavitvi v New Yorku je izvršni direktor News Corp. Rupert Murdoch dejal, da je iPad naprava, ki jih je prisila v popolno prenovo svojega modela podajanja novic. Tako The Daily ni zgolj elektronska oblika klasičnega časopisa, ampak nov način informiranja javnosti.

Nov časnik bo kakor vsak papirnati izšel vsak dan zjutraj, a bo...

8 komentarjev

Google odprl svojo spletno prodajalno elektronskih knjig

Google - Google je včeraj uradno predstavil svojo spletno prodajalno elektronskih knjig, ki se imenuje Google eBookstore. Žal bo za zdaj na voljo le v ZDA, kjer bo omogočala prebiranje in nakup digitaliziranih knjig, ki jih je v zbirki že več kot tri milijone, od tega nekaj sto tisoč naprodaj. Pridružuje se več kot 4000 založnikov, ki bodo ponudili raznovrstne knjige, od leposlovja od tehnike in strokovnega družboslovja.

Uporabniki bodo imeli svoj spletni račun, s katerim bodo povezali svoje nakupe knjig in jih nato imeli shranjene v centralnem skladišču na spletu. Do njih bodo lahko dostopali z vseh osebnih računalnikov, tabličnih računalnikov, pametnih telefonov in bralnikov elektronskih knjig. Povezava z internetom za branje ne bo potrebna.

13 komentarjev

Avtorji želijo obiti založnike

Guardian - Skupina avtorjev knjig se je odločila iz prehranjevalne verige črtati založnike in je sklenila dogovor o prodaji e-različic svojih knjig neposredno z Amazonom. Gre za mnoga zveneča imena, kot so Philip Roth, Martin Amis in pokojni John Updike (oz. dediči njegovih pravic). Združili so se v Odyssey Editions, nad katerim bdi Andrey Wylie. Trenutno ekskluzivno prek Amazonovega Kindla nudijo 20 naslovov, ki stanejo običajnih 9,99 dolarja. Pogodba velja dve leti.

Wylie je v intervjuju za Harvard Magazine napovedal, da bodo združili 700 strank, pogledali, katerih pravic nimajo v lasti založniki, in ustanovili podjetje, ki bo licence prodajalo neposredno Googlo, Amazonu, Applu in drugim trgovinam. Založniki so seveda ogorčeni, saj jim grozi izguba velikega kosa e-knjižne pogače, zato na vse kriplje dokazujejo, da jim v skladu s pogodbami za papirnate izdaje iste pravice ostajajo tudi za digitalne verzije knjig.

V Veliki Britaniji avtorji od prodaje elektronskih izdaj dobijo 25 odstotkov,...

38 komentarjev

Google pripravlja digitalno knjigarno

CNet - Google se bo letos konec junija ali v začetku julija podal v e-črkarsko pravdo, ki jo bijejo Amazon, Apple in Barnes in Noble. Nova storitev Google Editions bo kupcem omogočila nakup digitalnih verzij knjig, drugim trgovcem, tudi neodvisnim, pa celo njihovo prodajo na svojih straneh za ustrezne odstotke dobička. Kateri založniki bodo v projektu sodelovali in kakšna bo cenovna politika, še ni znano. Dodajmo, da je Google že lani obljubil, da bo v formatu EPUB brezplačno ponudil dela, ki so že v javni lasti. Posebej zanimiva pa zna biti Googlova nova knjigarna, če se bodo uspeli poravnati z založniki. Ob pozitivnem izidu bi namreč lahko prodajali tudi avtorsko zaščitene knjige, ki niso več v tisku, tantieme pa bi dobili lastniki avtorskih pravic.

15 komentarjev

Demonstracija uradnega kopiranja Blu-ray filmov

vir: engadget
engadget - Pioneer se je po ukinitvi proizvodnje plazemskih televizorjev odločil kupcem ponuditi enoten multimedijski sistem, ki so ga poimenovali Entertainment Tap. Njihov namen je združiti vse video in zvočne vhode iz različnih naprav in virov (Blu-ray in DVD ter CD predvajalniki, spletne baze filmov, itd.) ter jih preobleči v enoten uporabniški vmesnik. Del tega je tudi podpora t.i. Managed Copy, ki dovoli ustvarjanje varnostne kopije Blu-ray filma. Še več, postopek izdelave kopije so močno poenostavili, saj zahteva zgolj nekaj pritiskov na gumb in vnos varnostne PIN kode (ki preprečuje npr. otrokom kupiti za nekaj tisoč dolarjev filmov), izdelava kopije pa nato poteka pri približno 5x hitrosti predvajanja filma, seveda odvisno od zmogljivosti pogona. Pri Pioneerju še...

1 komentar