»

Avira kot virus označila samo sebe

The Register - Občasno se zgodi, da protivirusni programi napačno zaženejo alarm ob povsem neškodljivih sistemskih datotekah ali programih. Če kot okužene ožigosajo zgolj programske datoteke, je škoda omejena na prizadeti program, če pa se lotijo sistemskih datotek, lahko na kolena spravijo operacijski sistem. Nedavno se je to zgodilo BitDefenderju, ki je pohabil 64-bitne verzije sistema Windows, in McAfeeju, ki je onesposobil vse sisteme Windows XP, letos pa je Microsoft kot virus odpisal kar brskalnik Chrome. Še bolj bizaren slučaj pa je, če protivirusnik kot virus zazna samega sebe. To se je ta teden zgodilo Aviri.

V sredo izdana posodobitev protivirusnih definicij...

43 komentarjev

Štiri desetletja računalniških virusov

Slashdot - Na Net Security so pripravili članek, da nas spomnijo na 40. obletnico računalniških virusov. Prvi virus za računalnike je bil napisan davnega leta 1971 in se je imenoval Creeper (takrat imena virus še niso uporabljali, zato je več definicij, kateri je bil prvi virus). Bil je neškodljiv in bolj kot nadloga zanimivost oziroma demonstracija zmožnosti. Širil se je po ARPANET-u (predhodnik interneta) in iskal neokužene računalnike z operacijskim sistemom TENEX. Ko je našel enega, sej je tja premaknil (dobesedno, saj je svojo kopijo na prvem računalniku pobrisal) in izpisal I'm the creeper, catch me if you can! Nato je zgodbo ponavljal in ponavljal.

Prelomnice v zgodovini virusov so bile Elk Cloner leta 1982, ki je kot prvi...

12 komentarjev

Zabeležen 50-milijonti virus

Heise - Prvi virus za DOS in računalnike, ki so se razvili v današnjem PC-je, je bil odkrit 25 leti. Četrt stoletja pozneje je bilo odkritih že 50 milijonov virusov. Včeraj ob 18.06 uri po srednjeevropskem času so v podjetju AV-Test zaznali kos zlobne programske opreme, ki je dobil zaporedno število 50.000.000. Gre za še neimenovano PDF-datoteko, ki izkorišča luknjo v Adobe Readerju za Windows.

Na Heise pojasnjujejo, da ta virus potrjuje opažen trend, da točka okužbe niso več luknje v operacijskem sistemu ali brskalniku, ampak se pisci vedno bolj osredotočajo na ranljivosti v ostali nameščeni programski opremi. Na udaru so zlasti Adobe Reader in Acrobat, Flash in Java.

Številke kažejo, da je bilo do sedaj odkritih 50 milijonov virusov, od tega 20 milijonov lani. Vzeti jih je treba cum grano salis, saj gre za...

20 komentarjev

Varnost aplikacij v letu 2009

CNet - Veliko se govori o varnosti operacijski sistemov, malo manj pa o varnosti programske opreme, ki na na njih teče. Ameriški nacionalni inštitut standardov in tehnologij (NVD) je v okviru podatkovne zbirke ranljivosti objavil študijo, ki kot najbolj ranljivo aplikacijo z odkritima 102 različnima varnostnima luknjama označi Mozillin Firefox (in njegove vtičnike), sledi Adobeov Reader s 45 ranljivostmi in Microsoft Office z 41. Slednji je tudi edini, ki mu je število odkritih varnostnih lukenj uspelo zmanjšati (skoraj za 10%) v primerjavi z letom 2008.

27 komentarjev

Sophos: za 70% virusov kriv 1 človek!

Slashdot - Sodeč po poročilu Sophosa, izdelovalca programske opreme za zaščito pred virusi, je za skoraj tri četrtine vsega dogajanja, ki so ga povzročili virusi in ostala golazen v prvi polovici letošnjega leta, odgovoren Sven Jaschan, 18-letni Nemec, ki je avtor virusov Sasser in Netsky. Različice slednjega so se v skupnem seštevku najbolj razširile, posamično pa je največ okužb dosegel Sasser. O statistiki poroča tudi The Register.

8 komentarjev