»

NASA bo vesoljska plovila krmilila na arhitekturi RISC-V

Slo-Tech - Gradnjo novih čipov za krmiljenje vesoljskih plovil bo NASA zaupala podjetjema Microchip and SiFive, za kar bosta v naslednjih treh letih dobili 50 milijonov dolarjev. Na javnem razpisu sta zmagali s konceptom HPSC (High-Performance Spaceflight Computing), ki bo nadomestil več kot dve desetletji stari BAE Systems RAD750. Slednji je okrepljen procesor, ki je bil osnovan na PowerPC 750 iz leta 1997 in dokončan leta 2001. Čas je za nadgradnjo.

V vesolju so razmere težje kot na Zemlji, zato so tudi nadgradnje redkejše. Strojna oprema mora biti zanesljiva, kar v vesolju običajno ni ljudi, ki bi lahko popravljali napake in odpravljali težave, prav tako pa morajo biti čipi precej vzdržljivejši. V vesolju so temperaturna nihanja večja, sevanja več, lahko se praši, pospeški in udarci so pogosti. Vse to so razlogi, da traja dizajniranje in testiranje strojne opreme tako dolgo, da je nemogoče uporabljati najnovejše izume. Namesto tega se desetletja uporablja preverjena in zanesljiva oprema,...

34 komentarjev

Pametni telefoni za krmiljenje satelitov

vir: BBC
BBC - Britanski raziskovalci z Univerze v Surreyju se pripravljajo na izstrelitev androidnega pametnega telefona v vesolje, da bi preverili, ali uspešno deluje tudi v vakuumu, ekstremnih temperaturah in izpostavljen sevanju. V vesolje ga bodo poslali skupaj s štiri kilograme težkim nanosatelitom v okviru misije STRaND-1 (Surrey Training Research and Nanosatellite Demonstration). Šlo bo za običajen pametni telefon, ki stane okoli 300 funtov, pri čemer pa točne znamke niso želeli izdati.

Preizkusi, ki so jih izvedli na Zemlji, so pokazali, da bi telefon moral delovati tudi v vakuumu in izpostavljen sevanju, kot ga pričakujejo v orbiti. Pravilno delovanje telefona v vesolju bo nadziral računalnik na Zemlji in če bo deloval brez napak, ga bodo uporabili za krmiljenje...

9 komentarjev

Misija STS-129 gre h koncu, Atlantis na poti domov

Posadka

vir: NASA
NASA - Skoraj bi vas prikrajšali za vest, da Američani spet pridno obiskujejo vsemir. Misija STS-129, ki jo izvaja raketoplan Atlantis s šestčlansko posadko, se je pričela 16. novembra z izstrelitvijo iz Cape Canaverala. Te dni gre počasi h koncu. V desetih dneh so postorili mnogo in izvedli tri vesoljske sprehode, ki so vsak trajali okrog šest ur. Poleg tega so na vesoljsko postajo pripeljali precej nove opreme, glavni del je predstavljal ExPRESS (Expedite the Processing of Experiments to the Space Station) Logistics Carriers 1 in 2.

Izvedli so tudi vrsto eksperimentov. Preučevali so vplive vesoljskih poletov na imunsko odpornost človeka ter na...

9 komentarjev

Evropa uspešno izstrelila Herschla in Plancka

vir: BBC
BBC - Včeraj nekaj po petnajsti uri po srednjeevropskem poletnem času je Evropska vesoljska agencija (ESA) z izstrelišča v Kourouju v Francoski Gvajani uspešno izstrelila teleskopa Herschel in Planck. V orbito ju je ponesla raketa Ariane 5. Teleskopa sta skupaj s celotnim programom stala 1,9 milijarde evrov, tako da gre za najdražji tovor, ki ga je kdaj koli ponesla v vesolje ena sama evropska raketa.

Prihodnja dva ali tri mesece bosta teleskopa potovala na svoji mesti, ki sta v orbiti, oddaljeni 1,5 milijona kilometrov od Zemlje. Herschel je pravi velikan, saj meri premer njegovega glavnega zrcala 3,5 metra, ker je celo več od Hubblovega. Tako ogromen instrument bi tehtal mnogo preveč, zato so razvijalci njegovo težo zvito zmanjšali na 350 kg z gradnjo iz...

21 komentarjev

Satelit Cryosat je treščil na severni pol

ESA - Globalno segrevanje je po mnenju nekaterih zgolj napačno interpretiranje normalnega nihanja povprečnih letnih temperatur, mnogi pa so zaradi tega pojava hudo zaskrbljeni. Rusija je zato nekaj dni nazaj v vesolje iztrelila satelit, ki naj bi nadzoroval ter preverjal stanje ledenih plošč na obeh polarnih delih. Istrelitev žal ni uspela, saj je raketa s satelitom kmalu po iztrelitvi padla nazaj na Zemljo, je sporočila uprava vesoljskega izstrelišča v Rusiji.

Neuspešna izstrelitev satelita pomeni veliko izgubo za rusko vesoljsko industrijo, saj zadnje čase večkrat poskušajo s poleti v vesolje, a si z neuspelimi izstrelitvami, kot je omenjena, že precej načenjajo ugled. Več lahko izveste tukaj.

54 komentarjev

Energetske ščite na 100%!

Elektrostatični ščiti pred sevanjem

vir: Space
Space - Da, znanstveno-fantastične zgodbe tipa Vojne zvezd ali Zvezdnih stez se bodo lahko kaj kmalu uresničile, vsaj kar se tiče energetskih ščitov, ki varujejo enormna vesoljska plovila pred raznimi laserskimi izstrelki, meteoriti in podobnimi vesoljsko pogojenimi letečimi predmeti.

Nasa namreč pospešeno razvija več vrst varovalnih ščitov za njihove vesoljske ladje in posadko, ki bodo človeška življenja in občutljive inštrumente varovala pred kozmičnim sevanjem, zadetki majhnih delcev v vesolju in morda celo pred napadom pobesnelih "Marsovcev".Plovila bodo v prihodnosti verjetno lahko ščitila elektromagnetna sevanja, oziroma elektrostatični izviri, ki bodo odbijali tiste elektrone ter protone, ki bi sicer brez ovir prileteli naravnost v...

9 komentarjev

Filmski studio v vesolju

FOX News - Kje so ljudje že snemali filme? Pod vodo, na vodi, v zraku, na zemlji (zeh ), potem pa je prizorišč že počasi konec. Morda bomo čez nekaj let tem prizoriščem dodali še eno - vesolje. Vesolje? Ja, izgleda, da je tudi vesolje komercialno zanimivo prizorišče za snemanje visokoproračunskih filmov. Tako naj bil konec leta 2003 ali zgodaj 2004 dobili prvi filmski studio, ki se bo nahajal v vesolju, točneje na Mednarodni vesoljski postaji. Modul, ki bo na pritrjen na vesoljsko postajo delajo pri SPACEHAB, ki se je specializiralo za "privatne doživljaje" v vesolju. Dovoljenje za izstrelitev je že dala RASA (Ruska vesoljska agencija), na dovoljenje drugih udeleženk v vesoljskem programu pa še čakajo. Več podatkov dobite na tej strani.

0 komentarjev