»

Štiri nove Soltekove Tualatinske plošče

X-Bit Labs - Predstavitev najnovejšega 1.2 GHz Celerona, ki bazira na jedru Tualatin in vsebuje kar 256 KB L2 predpomnilnika, je AMD-jevim Duronom kar pošteno pristrigla peruti, saj je Intel s tem procesorjem spet začel ovajati cenejši trg. Številnim proizvajalcem pa je predstavitev novega Celerona vzpodbudila, da so svoje inženirje nagnali za risalne deske risat načrte za nove skupke tiskanega vezaj, ki so še vedno potrebni za nemoteno delovanje procesorja. Med prvimi je svoje načrte razkril Soltek, ki je predstavil 4 nove matične plošče, ki jih je razvrstil v dve družini:
  • SL-65EP-T / SL-65EP+-T bodo plošče, ki bodo izdelane v formatu ATX in bodo vse po vrsti bazirale na Intelovemu najnovejšemu 815EP B-step naboru, ki je trenutno najboljša rešitev za Tualatine. Plošče se bodo ponašale še s 3 DIMM režami, v katere pa bo šlo samo 512 MB PC133/PC100 SDRAM pomnilnika. Tukaj so ga Intelovci malce polomili, saj je 512 MB danes postala nekakšna spodnja meja. Pole malce omejene pomnilniške...

0 komentarjev

Nove Tiger plošče

X-Bit Labs - Podjetje Tyan večina izmed nas pozna kot kvalitetnega in uveljavljenega proizvajalca dvoprocesorskih matičnih plošč za AMD-jeve procesorje, ki pa se zadnje čase uveljavlja tudi na področju Intelovih procesorjev. Ker je Tyan podjetje, ki se ukvarja predvsem z dvoprocesorskim rešitvam, so tudi za ta trg ponudili dve plošči, ki lahko poskrbita za dva procesorja naenkrat. Izdelani sta na podlagi nabora VIA Apollo Pro133T in VIA Apollo Pro133A.
  • Plošča Tiger 230T (S2507T) bo zamenjala starejšo Tiger 230 (S2507D). Od slednje se razlikuje po podpori Tualatin procesorjem, drugačnemu tiskanemu vezju (PCB) in po integriranemu Promisovemu ATA/100 RAID krmilniku, ki bo poskrbel za diske. Ostale lastnosti ostajajo enake kot pri predhodniku: ATX format, 4 DIMM reže (podpora 2 GB PC100/PC133 SDRAM), tu pa so tudi AGP 4x ter 5 PCI rež, ter podpora standardu ATA.

  • Plošča Tiger 200T (S2505T) bo prav tako mišljena kot zamenjava za starejšo Tiger 200 (S2505). Nova plošča se od stare razlikuje po...

0 komentarjev

Novi Tualatin plošči iz Solteka

X-Bit Labs - Soltek je najavil novi plošči, ki bosta bazirali na Intel 815EP chipset. To bosta:
  • SL-65EP2: Plošča bo narejena v ATX formatu, podpirala pa bo tudi nove Tualatin procesorje. Vsebovala bo 1 AGP Pro, 6 PCI, 1 CNR, 3 DIMM reže (do 512MB PC100/PC133 SDRAM), 4 USB vtiče, AC'97 zvočno kartico in Promisov ATA/100 IDE RAID kontroler. Overclockerji boste lahko nastavljali FSB v korakih po 1MHz, omogočeno pa bo tudi spreminjanje Vio in Vcora skozi Soltekovo RedStorm Overclocking tehnologijo.


  • SL-65EP2+: Ta plošča bo samo izpeljanka zgornje. Od nje se bo razlikovala samo po vgrajeni Creative CT5880 zvočni kartici.

Soltek trenutno razvija še druge Tualatin plošče. To so: SL-65KV2-T...

0 komentarjev

Dvoprocesorske plošče na VIA Apollo Pro266 čipovju

X-Bit Labs - Pred enim mesecem so se v prodaji prvič pojavile DDR matične plošče, ki so bazirale na VIA Apollo Pro266 čipovju. Danes, mesec dni kasneje, se že pojavljajo prve dvoprocesorske plošče na tem čipovju. Gre za Socket370 plošče, ki jih izdeluje podjetje Supermicro. Zanimiva je Supermicro 370DDE plošča, ki ima čipovje, ki podpira DDR, vendar so na njej samo 168-pin-ske DIMM reže za SDRAM. Ne, ne gre za napako. Njihova 370DDI plošča, ki podpira DDR SDRAM, še ni pripravljena. Drugače pa ima 370DDE 4 168-pin-ske DIMM reže, 5 PCI rež, 1 AGP Pro, 1 ACR, 4 USB vhode in Promisov ATA/100 RAID kontroler. Prodaja se je začela na Japonskem (normalno ) in plošča stane okoli $225.
Prodaja dvoprocesorskih DDR SDRAM matičnih plošč na VIA Apollo Pro266 čipovju drugih proizvajalcev naj bi se začela naslednji teden. Očitno Supermicro malo prehiteva.

0 komentarjev

Leadtek in matične plošče

Jaz - Leadtek se je očitno odločil slediti stopinjam svojih precej večjih "kolegov" (ATIja in Nvidie) ter se vreči v posel izdelovanja matičnih plošč. Za razliko od zgoraj omenjenih podjetij pa Leadtek ne bo popoln novinec, saj so pred leti že izdelovali matične plošče. Glede na to, da so njihove grafične kartice tudi pri nas zelo dosegljive in priljubljene, smo lahko upravičeno vznemirjeni zaradi te najave. Pa poglejmo, kaj nam pripravljajo:
  • WinFast 9500DDR: Gre za Socket370 ATX matično ploščo na osnovi VIA Apollo Pro266 čipovja. V 3 DIMM reže bomo lahko natlačili do 3GB PC1600/PC2100 DDR pomnilnika, imela pa bo tudi 5 PCI ter 1 AGP 4x režo. Seveda bo opremljena z raznimi dodatki, kot je ATA100/RAID krmilnik, AC97 zvok ter V-Link povezava med North in Southbridgom čipovja. Tudi na overclockerje niso pozabili: plošča bo omogočala spreminjanje VCora in FSBja od 66 do 250MHz (v korakih po 1MHz).
  • WinFast 9300DDR: Ta plošča je v bistvu MicroATX različica zgornje. Podrobnejši podatki niso na...

0 komentarjev

ABIT v bližnji prihodnosti

X-Bit Labs - ABIT bo v bližnji prihodnosti izdal kar nekaj modelov novih plošč. Kljub nekaterim govoricam je še vedno opaziti nespremenjeno politiko podjetja, torej nagibanje k zahtevnim uporabnikom in overclockerjem. Prva plošča bo KG7, zdaj že znana AMD 760 SocketA plošča s podporo za DDR SDRAM. Videli jo bomo februarja. Druga SocketA plošča se bo imenovala KR7, šlo bo pa za različico z VIA KT266 čipovjem, ki bo prav tako podpirala DDR SDRAM. Naslednja platka se imenuje TW7, šlo pa bo za i850 ploščo za Pentiume4. ABIT je precej predelal referenčni Intelov design in v ploščo integriral tudi ATA100/RAID kontroler. Aprila bomo videli še 3 plošče, o katerih trenutno ni znano veliko. Znano je, da bo šlo za platke namenjen P3 Tualatin procesorjem: ena bo imela i815B čipovje, drugi dve pa bosta bazirali na predelanem VIA Apollo Pro133A, ki podpira Tualatine.

1 komentar