»

VIA se podaja v štirijedrne vode

VIA Nano X2 na levi, VIA QuadCore na sredi in kovanec za četrt ameriškega dolarja na desni

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - V začetku leta so pri VIA-i predstavili svoj prvi dvojedrni procesor, Nano X2. Gre za 64-bitni procesor, ki v enem kosu silicija združuje dve jedri iz družine Isaiah 3000. Zdaj so to še nadgradili in predstavili VIA QuadCore. Ime pove vse, gre za štirijedrni 64-bitni procesor Nano, ki je po izvedbi močno podoben velikemu številu Intelovih rešitev, nazadnje opaženih s procesorji za podnožje LGA-775 in pri Atomu N330. Prvi so v primeru štirijedrnikov uporabljali dve fizični dvojedrni jedri na istem pakiranju, drugi pa je število skupnih jeder zmanjšal na dve z dvema jedroma, poznanih iz procesorjev Atom N270.

VIA QuadCore je zaradi svoje štirijedrne narave tako mnogo bolj podoben Intelovim procesorjem za podnožje LGA-775. Čip porabi 27,5 W ter teče z 1,2 GHz, 21 x 21 mm veliko pakiranje za neposredno spajkanje na tiskanino pa je popolnoma združljivo s...

3 komentarji

VIA izdala dvojedrni procesor

X-Bit Labs - Na procesorskem trgu niso samo AMD, Intel in Nvidia, čeprav si odrežejo največji kos pogače. Nekje zadaj caplja tudi VIA, nam bolj znana po veznih naborih, ki je šest let po uveljavitvi dvojedrnih procesorjev le izdelala svojega. Procesor Via Nano X2 je 64-biten, zgrajen v 40 nm-tehnologiji Isiah in podpira ukaze SSE4, virtualizacijo in Via PadLock.

So pa poskrbeli, da je procesor nazaj združljiv s predhodniki tudi fizično, tako da sede na ista podnožja kakor Via Nano, Via C7, Via C7-M ali VIA Eden. Novi procesorji so že dobavljivi sestavljavcem računalnikov in drugih naprav, kjer je potrebna...

4 komentarji

VIA z novimi procesorji

VIA Nano

vir: VIA
VIA - VIA je predstavila novo, na Isaiah arhitekturi temelječo serijo varčnih procesorjev Nano. Novi procesorji naj bi bili od sedanjih procesorjev C7 ob enaki porabi kar štirikrat zmogljivejši, poleg tega pa so tudi kompatibilni s podnožjem slednjih, kar omogoča uporabo novih procesorjev Nano na že obstoječih platformah.

Najzmogljivejši predstavnik serije, VIA Nano L2100 bo ob frekvenci 1,8 GHz imel porabo 25 W, medtem ko bo najmanjšo porabo imel VIA Nano U2300 s frekvenco 1 GHz, katerega TDP znaša 5 W. Prve sisteme s procesrorji Nano gre pričakovati na policah trgovin v tretjem četrtletju...

46 komentarjev

VIA predstavila procesor C7-D

Slo-Tech - VIA je predstavila procesor C7-D, s frekvenco 1,8 GHz in največjo porabo vsega 20 W. Procesor temelji na nov arhitekturi CoolStream, njegovo jedro pa nosi kodno ime Esther. Premore 128 kB drugonivojskega predpomnilnika in podpira ukaze SSE2 in SSE3, velikost procesorja pa znaša 21 x 21 milimetrov, kar skupaj z majhno porabo omogoča uporabo neslišnega pasivnega hlajenja. Procesor je na voljo v 1,5 GHz in v 1,8 GHZ različici in zaradi majhne porabe energije ga je proizvajalec razglasil za procesor brez ogljika (Carbon Free Processor), saj naj bi zaradi manjše porabe električne energije bile potrebe po le-tej nižje, s čemer bi se naj zmanjšale tudi emisije ogljikovih derivatov (predvsem ogljikovega dioksida).

Več o novem procesorju si preberite na strani proizvajalca.

13 komentarjev

VIA C7-M ULV

Hartware.net - VIA je na CeBIT-u predstavila svoj nov x86 procesor, namenjen za prenosne naprave, VIA C7-M ULV. Gre za procesorje, ki imajo trenutno največji izkoristek glede na porabo na trgu. Procesorji VIA C7-M ULV, katerih frekvence se gibljejo med 1 in 1.5 GHz, porabijo po podatkih iz VIA-ine strani med 3.5 in 7.5 W. Poleg tega sodijo med najmanjše procesorje, saj merijo skromnih 21 krat 21 milimetrov.



Več o najnovejših VIA-jevih procesorčkih si lahko preberete v sporočilu za javnost na strani hartware.net ter na proizvajalčevi strani.

11 komentarjev

VIA s 64 biti

X-Bit Labs - Pri VIA Technologies so uradno najavili svoj prvi x86-64 procesor, ki se zazdaj imenuje še Isaiah, s katerim se želi VIA postavili ob bok AMD-ju in Intelu na področju 64-bitnih procesorjev. Isaiah bo imel vgrajeno PadLock tehnologijo, vrsto multimedijskih izboljšav, povečan predpomnilnik in celo tehnologijo, podobno Intelovem HyperThreadingu, so dejali v Vii. Razkrili niso nobenih oprijemljivejših podatkov, so pa zatrdili, da bo procesorjeva poraba električne energije in posledično tudi gretje zelo nizko. Pričakujemo ga lahko leta 2006. Več o tem.

5 komentarjev

VIA napovedala Esther

X-Bit Labs - VIA je ta teden uradno napovedala svoj procesor nove generacije, ki bo porabil rekordno malo električne energije, a bo kljub temu aplikacije izvajal s spodobno hitrostjo.

Esther ali Cyrix 4, kot mu tudi pravijo, bo imel 128 kB prvonivojskega predpomnilnika in četrt megabajta drugonivojskega, 800 MHz FSB, podpiral pa bo ukaze SSE vseh treh generacij. Glavna prednost tega dvogigaherčnega procesorja pa ne bo samo večja hitrost v primerjavi s C3, temveč tudi cel kup varnostnih funkcij od VIA PadLock Hardware Security Suite do podpore Montgomery Multiplier za enkripcijo RSA.

Procesor bo zgrajen v 0,09-mikronski tehnologiji, s čimer namerava VIA zmanjšati porabo električne energije in gretje. Takšen procesor, ki teče s hitrostjo 1 GHz porabi zgolj 3,5 W, pravijo pri VIA, podatka za dvogigaherčne procesorje pa niso razkrila. Več o tem.

14 komentarjev