»

Nook Color prejel nadgradnjo na FroYo

Brskalnik s podporo videoposnetkom v Flashu

vir: engadget
engadget - Barnes & Noblov Nook Color je končno prejel dolgo obljubljeno nadgradnjo Androida na različico 2.2, poznano pod kodnim imenom FroYo. Pred tem je na tem bralniku e-knjig oz. tabličnem računalniku pod krinko tekel starejši Android 2.1, a to niti ne bi bil problem, če le-ta ne bi bil naknadno precej omejen po obsegu zmogljivosti. Razvijalci pri B&N so namreč onemogočili pregledovanje elektronske pošte in nameščanje aplikacij, brskanje po spletu ni bilo mogoče v polnem obsegu, kot na FroYu (manjkala je podpora Flashu), itd. V skupnosti so se sicer že pred časom pojavila navodila, kako na e-bralnik namestiti tako FroYo kot tudi novejši Honeycomb, a je šlo za neuradne in nestabilne izdaje. Temu se je z najnovejšim uradnim...

8 komentarjev

Na Android Marketu po novem tudi elektronske knjige

TechCrunch - Namenske aplikacije, kot sta Amazonov Kindle in Barnes&Noblov Nook, po novem za Android ne bodo več nujne, saj bo elektronske knjige mogoče kupovati kar iz Android Marketa. Postopek nakupa je enak postopku nakupa oz. namestitve aplikacije, kupljena knjiga pa se po prenosu pojavi v aplikaciji Books. To funkcionalnost je sprva prinesel Xoom oz. Android 3.0, v kratkem po izidu Xooma pa je Google možnost kupovanja knjig razširil še na spletno različico Android Marketa, v kateri je mogoče po aplikacijah (in knjigah) brskati kar z osebnega računalnika in brez posredovanja nameščati aplikacije na mobilni telefon oz. tablični računalnik. Zbirka je dosegljiva na naslovu https://market.android.com/books/, sama...

3 komentarji

Moj Nook Color je lahko tudi Kindle

CNet - Kmalu po izidu barvnega bralnika e-knjig Nook Color, ki ga poganja Android, se je začel proces razstavljanja ali pa vdiranja, če hočete, v sistem, s čimer bi dobili možnost na njem poganjati prilagojeno distribucijo Androida in več aplikacij. Uspelo je in na Blog Kindle so že objavili detajlna navodila, kako pridobiti administratorski (root) dostop do naprave.

Postopek ni zapleten, saj je...

21 komentarjev

Nook Color postaja še tablični računalnik

Nook Color

vir: Ars Technica
Ars Technica - V trenutni obliki Nook Color ni pretirano uporaben v vlogi tabličnega računalnika, saj je Android 2.1 preoblečen v uporabniški vmesnik, ki ga je Barnes & Noble izdelal zgolj za ta barvni bralnik e-knjig. A Nook Color bo v januarju dobil nadgradnjo na Android 2.2, ki naj bi odprla možnost uporabe običajnega sistema namizij, ki so na voljo z Googlovo različico uporabniškega vmesnika. Novi vmesnik bo živel vzporedno s starim ter bo na voljo po potrebi. Obenem bo bralnik dobil še podporo za Android Market, a še ni znano, če bo mogoče nameščanje vseh aplikacij ali le tistih, izdelanih v Nook-ovem namenskem razvojnem kitu. FroYo bo Nooku prinesel še nekoliko hitrejše delovanje ter daljšo avtonomijo.

Lastniki Nook Color Android 2.2 sicer lahko...

2 komentarja

NOOKcolor predstavljen

NOOKkids na NOOKcolor prinaša pravljice, kar bo razveselilo predvsem otroke

vir: engadget
engadget - Pri Barnes & Noble, eni izmed največjih svetovnih knjigarn in družbi, ki drži petino trga s svojim e-bralnikom NOOK, so predstavili novo različico NOOK-a, poimenovano NOOKcolor, ki kot novost prinese barvni zaslon namesto e-inka, uporabljenega v prvem NOOK-u in največjem konkurentu, Amazonovemu Kindlu. Glavna prednost e-inka je sicer večja prijaznost očem pri branju, a pri B&N z NOOKcolor ne ciljajo zgolj na običajne bralce.

Barvni zaslon je namreč odličen za prikazovanje pravljic, ki jih bodo ponujali z novo storitvijo, NOOKkids. Ob splavitvi bodo sicer ponujali le 130 naslovov, a načrtujejo razširitev še pred koncem leta, ki bo številko podvojila. Pravljice ne bodo le v besedilu in slikah, temveč bodo kasneje prikazovale še...

15 komentarjev

Android Gingerbread - prihajajo velike spremembe

3D Gallery - prosojnost, 3D efekti in grafični prehodi

vir: engadget
engadget - Eldar Murtazin, naslov, ko želite dolgo pred uradnim izidom izvedeti pravzaprav zelo točne podatke o čemerkoli, kar je povezano z mobilnimi telefoni, je obelodanil nekaj podrobnosti v zvezi z novim vmesnikom, ki ga lahko pričakujemo na prihodnji izdaji Androida. Šlo bo za Gingerbread, ki bo konec leta nasledil Android 2.2, poznan tudi pod kodnim imenom FroYo, o prenovljenem vmesniku pa smo že poročali.

Gingerbread bo očitno kar Android 3.0 ter bo še povečal fragmentacijo znotraj Androida, proti kateri naj bi se Google aktivno boril. V stilu Microsofta z Windows Phone 7 naj bi Google namreč podal strojne zahteve aparata, ki bo lahko poganjal Android 3.0. Zahtevan bo tako vsaj 3,5-palčni zaslon, gigahertčni procesor in 512 MB delovnega pomnilnika.
...

17 komentarjev

Nook 3G se je pocenil, dobil Wi-Fi brata, Amazon že odgovoril

Nook z igrami

vir: engadget
engadget - Barnes in Noble je včeraj po mnogih špekulacij predstavil novo verzijo svojega bralnika e-knjig Nook ter obenem pocenil že obstoječo verzijo s 3G povezljivostjo. Slednji zdaj stane $199 (prej je stal $259), medtem ko je cenejši model brez 3G povezljivosti $149.

Dva zaslona, 6-palčni e-ink za vsebino in 3,5-palčni barvni zaslon za upravljanje z bralnikom, ki se uporablja še za vnos podatkov prek tipkovnice QWERTY, ostajata. Naprava ima 2 GB pomnilnika, podporo za ePub, PDF, PDB, slike in MP3 datoteke. Vse skupaj pa poganja Android. Na spletu se tako že najde nekaj neuradnih programov.

Barnes in Noble še naprej posodablja programsko opremo, prav danes je npr. izšla različica 1.4, a je ta izdaja za slovenski trg bolj ali manj nepomembna. Doda namreč podporo za povezovanje z AT&T-jevim mobilnim omrežjem....

18 komentarjev

Nook končno tu

Nook

X-Bit Labs - Ves prostor pod žarometi na odru elektronskih bralnikov e-knjig je v zadnjem času zasedel Applov tablični računalnik iPad. A še pred njegovim izidom so bili tu konkurentje - Sony Reader, Amazon Kindle in Barnes and Noble Nook. Prav nad slednjim so se kupci v preteklem letu tako navdušili, da so že konec novembra pošle vse zaloge, zato so vsi poznejši za božič dobili zgolj ličen darilni bon, ki ga je letos moč zamenjati za pravi Nook.

Datum splošne dobavljivosti so odlagali cel januar in 10. februar je zadnji datum, ki pa naj bi res veljal. Od danes naprej bo torej Nook moč kupiti v lokalnih prodajalnah v ZDA in prek spleta na B&N online, a zopet samo po ZDA. Nookov zaslon zmore...

41 komentarjev

Nook razprodan še pred izidom

Nook

ComputerWorld - Barnes & Noble Nook je elektronski bralnik e-knjig, ki temelji na platformi Android, in predstavlja konkurenco poznanima Amazon Kindlu in Sony Readerju. Žal ga dobri možje ne bodo mogli postaviti v nogavice ali pod jelko, saj je že pred izidom razprodan. Nook je bil napovedan za 30. november, a so v predprodaji že prodali vse zaloge. To pomeni, da kdor je Nook naročil v petek ali kasneje, se lahko nadeja nove igračke šele v januarju. V Barnes & Noble so se seveda znašli in oblikovali so lične kupone, ki jih je moč naročiti in postaviti pod jelko namesto daril, po novem letu pa jih obdarjenci lahko zamenjajo za pravo napravo.

Letos je prelomno leto za e-knjige in njihove bralnike, saj je velik uspeh doživel Amazon s Kindlom, dobro pa se drži tudi Sonyjev Reader....

9 komentarjev