»

AMD-jevi gonilniki pomotoma navijajo procesor

Slo-Tech - AMD je potrdil, da je v njegovih gonilnik za grafične čipe Radeon Adrenalin hrošč, ki povzroči avtomatično navijanje AMD-jevih procesorjev (CPU). O težavi zadnjih nekaj dni poročajo različni uporabniki, ki so na spletu objavljali zgodbe o tem, kako so njihovi procesorji skrivnostno povišali takt. Naposled so kot krivca določili gonilnike za grafične kartice, kar je povzročilo nemalo privzdignjenih obrvi. A diagnoza je bila pravilna.

Že septembra je AMD omogočil preprosto navijanje centralnega procesorja, kar je integriral kar v gonilnike za grafični čip. Procesorji Ryzen serije 5000 so bili sposobni navijanja, integracija v gonilnike za grafične čipe pa je pomenila, da uporabnikom za preprosto navijanje ni bilo treba prenesti orodja Ryzen Master. Morebitno navijanje je bilo tako ali tako dovolj zmerno, da ne bi smelo povzročiti težav s stabilnostjo sistema. A ker gonilniki samodejno spremenijo nastavitve v BIOS-u, lahko navijejo procesor tudi brez vednosti uporabnika.

Hrošč se...

4 komentarji

Catalyst Control Center popolnoma prenovljen

Catalyst Control Center iz različice 10.12 v naprednem pogledu

vir: AnandTech
AnandTech - Za grafične kartice kanadskega podjetja ATI se je pogosto govorilo, da so kot (angleški dvonadstropni) avtobusi - so velike, rdeče in imajo slabe šoferje (gonilnike). V daljnem letu 2004 je ATI za upravljanje z grafično kartico oz. gonilnikom splavil Catalyst Control Center (CCC), ki je z leti doživel obilico prenov, nazadnje pred letom in pol. Zdaj je pred nami še ena, očitno ena izmed večjih v zgodovini tega kosa programske opreme. Obenem bo AMD s tem izbrisal še zadnje sledi znamke ATI, saj je bil stari nadzorni center še popolnoma ATI-jev izdelek.

Gonilniki 10.12 so tik pred izidom serije Radeon HD 6900...

24 komentarjev

AMD vreden manj kot je odštel za ATI

bit-tech.net - Cene AMD-jevih delnic so dosegle najnižjo vrednost v zadnjih štirih letih, tržna vrednost podjetja pa znaša vsega 5 milijard ameriških dolarjev, kar je za 400 milijonov dolarjev manj kot je pred letom in pol odštel za nakup kanadskega proizvajalca grafičnih kartic ATI. ZA primerjavo: AMD-jev največji konkurent na področju procesorjev, Intel je vreden 162 milijard dolarjev, kar je za več kor dvaintridesetkrat več kot AMD, nVidiina tržna vrednost pa znaša 19 milijard ameriških dolarjev.

Kot je znano AMD-jevi izdelki že skoraj poldrugo leto po zmogljivosti zaostajajo za konkurenco, poleg tega pa niti nedavno predstavljeni procesorji Phenom niso prinesli občutnega izboljšanja stanja. Edina svetla točka med AMD-jevimi izdelki so grafične kartice serije Radeon HD 3000.

Več o trenutnem stanju AMD-ja si preberite na Bit-Tech-u.

67 komentarjev

Strojne novice

Slo-Tech - Jap, spet bo vikend in spet smo nazaj z zbirko (tokrat sicer malo manjšo) testov, novic in napovedi.

Če začnemo kar s testi, so na Tom's Hardware spisali ZELO obsežen članek o sedmih grafičnih karticah nVidia, od katerih jih kar 5 prihaja iz najnovejše in najhitrejše 7 generacije. Testne primerke tako predstavljajo tri 7800GTX verzije, dve 7800GT ter dve 6600GT ( MSIjeva ter Gigabyte-ova tiha kartica, ki je hlajena pasivno).

Vsi lastniki grafičnih kartic kanadskega giganta ATI pa se lahko veselite novih gonilnikov. Verzija 5.12 prinaša podporo dvojedrnim procesorjem (oz. večjedrnim), uporabniki pa se jezijo predvsem nad zamenjavo ATI Tray Tools s Catalyst Control Centrom.

Se ravnokar odločate za nakup novega AMD sistema, pa ne veste, ali bi počakali kakšne nove bonbončke ali pa bi težko prigarane denarce zapravili že sedaj? Morda pa vas zanima le, kakšne novosti pripravlja AMD v naslednjih letih. V obeh primerih si lahko ogledate enoleten oz. trileten načrt izdaje novih...

32 komentarjev

Novi Omega gonilniki

Slo-Tech - Izšli so novi Omega gonilniki, ki temeljijo na Atijevih uradnih Catalyst 5.10a beta gonilnikih, ki med drugim vključujejo tudi podporo novi tehnologiji Crossfire in so posebej optimizirani za Quake 4 na novih grafičnih karticah X1000. Vse posodobitve in novosti v uradnih 5.10 gonilnikih lahko najdete na tej strani.

Kljub temu, da je avtor naznanil, da bo v to verzijo gonilnikov vključen CCC (Catalyst Control Center) in ne več standardna nadzorna plošča, se to ni zgodilo. Gonilnike lahko snamete z domače strani.

Res sreča, da v novi verziji ni CCC, saj bi se velikost downloada krepko povečala

5 komentarjev

ATi Catalyst 2.5

ATI - Novi Catalyst gonilniki so zopet tukaj - tokrat verzija 2.5. Gonilniki so namenjeni vsem Radeon karticam od različice 7000 do 9700 Pro. Tokratna izdaja gonilnikov odpravi veliko težav v igrah (predvsem v igri NeedForSpeed: Hot Pursuit 2 za Radeon 8500 in Radeon 9700) in aplikacijah ter pospeši izris grafike do novih rekordov v 3DMarku (če to drži, boste morali preizkusiti sami).

Prav tako ponuja nov drsnik v nadzorni plošči za vertikalno sinhronizacijo z monitorjem ("Wait for vertical sync"), ki je nastavljiv tako v zavihku Direct3D kot v OpenGL. Nova je tudi verzija Hydravision-a: 3.2. Vse to pa si lahko dol-potegnete z ATI-jeve strani, le operacijski sistem in grafično kartico je potrebno izbrati.

11 komentarjev