»

NASA draži patente

Slo-Tech - NASA bo v četrtek, 11. 11. 2010, priredila dražbo, kjer bodo zainteresiranim kupcem ponudili v odkup pet patentov za avtomatični razvoj programske opreme. Tehnologija, ki jo pokrivajo omenjeni patenti, je bila prvenstveno razvita za razvoj kode za nadzor flot vesoljskih ladij, a je uporabna tudi v komercialnih aplikacijah, kjer se uporablja razvojni sistem na podlagi pravil.

Tehnologija nudi metodologijo za razvoj formalnih modelov za nadzor sistemov, kjer bi imela odpoved katastrofalne posledice. Semkaj sodijo programska oprema za simulacije in modeliranje, avtomatizirani industrijski kontrolni sistemi, omrežja detektorjev, pametna omrežja IT-sistemov in kompleksna robotika, pravi NASA. Dodajajo, da gre pri avtomatičnemu pisanju programske kode za dva korake. Najprej se ročno ustvari formalni model, ki ima vpisane uporabniške zahteve. NASA za ustvarjanje potencialnih scenarijev iz formalnih zbirk uporabniških zahtev uporablja orodje Learning Automata. Iz teh scenarijev se nato...

23 komentarjev

Patent tedna: Seznam opravil

Slashdot - Zaradi novega mogočnega trenda v razvoju računalniške industrije smo se odločili, da uvedemo novo rubriko novic, ki je pravzaprav edina rubrika, ki na Slo-Techu sploh obstaja. Naše budno oko bo noč in dan spremljalo sprejemanje programskih patentov in vsak teden enemu izmed njih podelilo laskavi naslov: "Patent tedna".

Tokrat nismo imeli težkega dela, saj je nov Microsoftov izum, ki ga je prvi opazil sam predsednik žirije, Gandalfar, zares vreden tega imena in je pustil konkurenco daleč za sabo. Ameriški patentni urad mu je namreč pod zaporedno številko 6,748,582 podelil patent za uporabo seznama opravil pri razvoju programske opreme, ki se samodejno generira iz komentarjev v programski kodi. Po domače povedano, Microsoft si je izboril pravico, da lahko edino on uporablja t.i. sezname "TODO". Redmondskemu vrhu za dosežek čestitamo in mu pošiljamo šopek cvetja s pripisom: "Gaudeamus igitur, iuvenes dum summus!". Naš izbor so potrdili tudi na ostalih mednarodno uveljavljenih...

74 komentarjev

Pisanje na CD patentirano?

Slashdot - Pri CNet.com poročajo o tožbi podjetja Optima Technology. Tožijo Roxio saj naj bi le ta kršil njihov patent 5,666,531.

Če slučajno še nikoli niste slišali za ta patent gre za "sistem za dostopanje do posnetega CD-ROM-a" oziroma po domače: nekdo je patentiral snemanje zgoščenk. Seveda želijo, da Roxio pridobi od njih licenco za uporabo te tehnologije. Akcija pa ima veliko širši pomen saj danes obstaja malo morje programov za zapisovanje. Dodatna zahteva za nakup licence bo podražil marsikateri kvalitetni "shareware" izdelek, pojavi pa se tudi vprašanje kaj bo z raznimi zastonjskimi in predvsem odprtokodnimi implementacijami.

Dobrodošli v čudovitem svetu programskih patentov. Če tudi vi čutite neverjeten bes ob takšnih patentih potem si oglejte stran o prihajajočih patentih v EU in se osvestite o grozotah, ki nas čakajo.

11 komentarjev