»

Nvidia predstavila prvega keplerja: GTX 680

X-Bit Labs - Nvidia je predstavila prvo grafično kartico iz družine Kepler, in sicer GeForce GTX 680. Serija GTX 6xx predstavlja naslednika arhitekture Fermi in sestoji iz osnovnega modelov (GTX 650), modela srednjega razreda (GTX 660, GTX 660 Ti) in visokega razreda (GTX 670, GTX 680 in GTX 690). Prvi je nared GTX 680, ki pa ne bo najhitrejši predstavnik nove serije.

GTX 680 sestavlja novi procesor GK104, ki je v bistvu Fermi na steroidih. Zgrajen je v 28 nm-tehnologiji izdelave, ima 1536 stream procesorjev (ti sedaj tiktakajo z glavno frekvenco grafične kartice, a jih je po drugi strani bistveno več), 128 teksturnih enot, 32 ROP (raster operating unit), 8 SMX (stream multiprocessor) in štiri GPC...

45 komentarjev

Kepler prihaja še letos

Kot kaže bodo s Keplerjem pri nVidii ujeli zadnji vlak za leto 2011. S Fermijem so ga zamudili.

Slo-Tech - Da ima TSMC težave pri prehodu na 28 nm ter da ta prehod zamuja, ni velika skrivnost. Posledično smo pred nekaj tedni videli neuradne napovedi, da bo nVidiina zamenjava za Fermi, na TSMC-jevem 28 nm-proizvodnem procesu izdelana arhitektura Kepler, na tržišče prispela šele v letu 2012. V nVidiinem primeru naj razlog za zamudo sicer ne bi bil popolnoma na TSMC-jevi strani (govorilo se je o izidu spomladi), a so se podobne napovedi pojavile tudi za AMD-jev Southern Islands, ki je prav tako nova arhitektura na 28 nm ter zamenjava za Northern Islands iz serije Radeonov HD 6000. Od takrat so AMD-jevi predstavniki zatrdili, da bodo novi Radeoni izšli še letos.

Podobno so zdaj storili pri nVidii, saj je na japonski konferenci GTC Workshop soustanovitelj nVidie,...

4 komentarji

Kinematografi lani z rekordnimi prihodki

Ars Technica - Ameriška filmska organizacija MPAA je objavila poročilo o obiskih in zaslužkih kinematografov v preteklem letu. Prihodki od predvajanja filmov po vsem svetu so lani znašali 31,8 milijarde dolarjev, kar je osem odstotkov več kot leto pred tem. Od tega so tretjino zapravili Američani in Kanadčani. Število obiskovalcev je nekoliko upadlo, a so kinematografi to več kot nadoknadili z zvišanjem cen vstopnic. V Evropi, Afriki in na Bližnjem vzhodu (regija EMEA) je bila rast prihodkov nekoliko zmernejša in je dosegla pet odstotkov.

Čeprav filmski studii tarnajo nad negativnimi vplivi piratstva, jih v kinematografih ni bilo zaznati. Temu navkljub predsednik organizacije MPAA...

8 komentarjev

nVidiin dvojedrni Fermi na poti?

Dvojni GF110 oz. GTX 595?

vir: techPowerUp!
techPowerUp! - Iz Daljnega Vzhoda smo dobili novice in slike o prototipni grafični kartici iz vrst nVidie, ki na tiskanini nosi dve grafični jedri. Sicer ne gre za prvo takšno grafično kartico, ki uporablja grafične procesorje Fermi - slednjo so v obliki dvojnega GTX 460 že pokazali pri Zotacu, a gre za prve javnosti pokazane (verjetno ne popolnoma namerno) prototipe, ki prihajajo iz nVidiinega razvojnega oddelka in najverjetneje uporabljajo dva čipa GF110.

Poleg same slike tiskanine vemo le, da kitajski mediji kartico označujejo kot GTX 595. GF110, kot vemo, prinese nekoliko boljšo zmogljivost ob enaki porabi, kot čip GF100. Če so ga nVidiini inženirji še nekoliko oklestili in odvili (kot se je že zgodilo v primeru GTX 295 v primerjavi z GTX 280), pa bi lahko na tiskanino stlačili dva čipa, brez da bi bilo za delovanje potrebno...

52 komentarjev

Novo najhitrejše grafično jedro

nVidia GeForce GTX 580

vir: AnandTech
AnandTech - Skrivnosti je konec z nVidiinim dvigom tančice nad GeForce GTX 580, že po njihovih besedah najhitrejšega grafičnega čipa s podporo DirectX 11 na svetu. Podatki so znani, v čipu bo 3D objekte in teksture preračunavalo 512 stream procesorjev, kolikor bi jih sprva moral imeti že GF100. Samo jedro bo teklo s 772 MHz oz. s 1544 MHz, če govorimo o senčilnikih, medtem ko je gigabajt in pol GDDR5 pomnilnika, povezanega prek 384 bitov širokega vodila (enako kot na GTX 480) z nazivno frekvenco 1 GHz, sposoben na sekundo prenesti do 192,4 GB podatkov. Pravilni so bili tudi podatki o porabi, ki znaša do 244 W, torej se na kartici nahajata po en 6 in en 8-pinski PCIe napajalni priključek.

Kljub relativno visoki porabi je kartica tiha, vsaj glede na ostale komponente, katerih...

44 komentarjev

GTX 580 bo hladnejši od predhodnice

Rezultati testov v obliki relativnih rezultatov na Radeon HD 5870

vir: VR - Zone
VR - Zone - Po prvih slikah in prvih specifikacijah smo približno teden pred uradno predstavitvijo dobili še prve rezultate iz testov in dodatne specifikacije za nVidiinega prihajajočega paradnega konja, GeForce GTX 580. Napovedi, da bo šlo za celotno jedro GF100 z dodatnimi izboljšavami, glede na zadnje informacije, držijo, saj bi poleg 512 stream procesorjev čip imel še 128 teksturnih enot, katerih naloga je slike, ki predstavljajo teksture, obračati, jim spreminjati velikost in jih nalepiti na ravnine tridimenzionalnih objektov. S tem bodo močno povišali količino pikslov, ki jih bo na sekundo kartica sposobna izrisati, prav to pa je bila ena izmed hib v arhitekturi GF100. Slednji bi s 512 stream procesorji namreč imel le 64 enot TMU.

Celotna...

77 komentarjev

GeForce GTX 580 v sliki in številkah

Je to res GTX 580?

vir: Hexus
Hexus - nVidia je po prejšnjem spodrsljaju, ko so GTX 580 vključili med zahteve za 3D Vision, naredila še en podoben korak, tokrat v gonilnikih. Še ne popolnoma dodelana različica gonilnikov 261.00 (trenutno imajo Microsoftov certifikat WHQL 260.99) za 32-bitne sistem je razkrila, da lahko poleg GTX 580 pričakujemo še GeForce GTX 455 in GT 405, ki bosta denarnicam mnogo bolj prijazna od prihajajočega GeForce GTX 580. Dobili smo še prve slike, že pred dnevi celotne sestavljene kartice, čemur so sledile še slike z obeh strani tiskanine in hladilnega sistema. Ta je glede na danes popularne hladilnike popolnoma standarden, zaseda dve reži, uporablja toplotne cevke (pet le-teh, tako kot GTX 480) in ima ventilator z...

66 komentarjev

GeForce GTX 580 'potrjen'

GTX 480 - še vedno najhitrejša grafična kartica z enim jedrom

vir: VR - Zone
VR - Zone - Govorice o izidu nove grafične kartice so pri nVidii pravzaprav potrdili kar sami, ko so GeForce GTX 580 uvrstili na vrh seznama (nad GTX 480) zahtev za 3D Vision, ki omogoča npr. igranje iger v 3D tehniki s pomočjo posebnih očal, podobno kot smo to vajeni že iz kinematografov in zadnje čase s televizijskih zaslonov. Podoben spodrsljaj se je nVidii že pripetil z GT 420, približno mesec dni pred uradnim izidom le-te. Spletna stran Digitimes ponovno poroča, da bo nova kartica okrog 20 % hitrejša od trenutno najzmogljivejše kartice nVidie, GTX 480, kar bodo zeleni dosegli s pohitritvijo jedra in pomnilnika.

Poročali smo že, da naj bi v primeru GTX 580 šlo za polni Fermi, torej čip s 512...

20 komentarjev

nVidia predstavlja GT440, pripravlja novo serijo?

GT 440

vir: VR - Zone
VR - Zone - Kot odgovor na prihajajoče grafične kartice AMD-ja, serijo Radeonov HD 6000, naj bi nVidia pripravljala svojo različico osvežitve trenutnega nabora. Da bodo novi Radeoni za bolj ali manj enako zmogljivost precej cenejši in hladnejši od svojih starejših različic in obenem od nVidiine ponudbe, v primeru serije 6800 predvsem od nVidiinega para kartic GX 460, vemo že nekaj dni, medtem ko bo uradna potrditev sledila čez dva dneva. S precejšno zamudo je nVidia s Fermijem komajda ujela korak z AMD-jem, ki pa narekuje hud tempo. Da bi korak še obdržali, zeleni tako načrtujejo GeForce GTX 580.

Uporabljen naj bi bil čip GF110, ki bo očitno to, kar bi moral biti Fermi že ves čas. Pošasten kos...

13 komentarjev

Prihaja najhitrejši Fermi

GeForce GTX 480

vir: VR - Zone
VR - Zone - Ni skrivnost, da ima najzmogljivejši grafični čip iz družine Fermi, GF100, pravzaprav 512 stream procesorjev v 16 skupinah. Ena izmed njih je na GeForce GTX 480 izključena, ki ima tako 480 stream procesorjev, za kar je kriv nizek izkoristek proizvodnje grafičnih čipov. Mnogi od njih so bili namreč vsaj deloma poškodovani, kar je pomenilo, da je bilo ob izidu majhno celo število čipov z delujočimi petnajstimi skupinami od šestnajstih.

Prav tako ni skrivnost, da sčasoma izkoristek proizvodnje naraste, kar so nujno potrebovali pri nVidii. Očitno je izkoristek zdaj že tako visok, da imajo zadostno količino polno delujočih grafičnih čipov. Posledično nVidia lahko splavi...

83 komentarjev

GeForce GTX 460 poleti?

Koliko jedra bo neaktivnega? Je GTX 460 le pokazatelj slabega izkoristka silicijevih rezin?

vir: Expreview.com
Expreview.com - Da bo nVidia le s težavo svoj Fermi prenesla v nižje cenovne range čivkajo že ptiči na veji, ki se spoznajo na grafične kartice, a so pri nVidii vseeno začeli s prvimi koraki v to smer. Na ExPreview namreč poročajo, da so jim njihovi zaupljivi viri povedali, da lahko 1. junija pričakujemo tretjega člana družine grafičnih Fermijev, GeForce GTX 460. Ta datum priročno sovpada s tajvanskim Computexom, ki se bo dogajal med 1. in 5. junijem, obenem pa se je že predvidevalo, da bo nVidia tam predstavila kako novost, osnovano na Fermiju.

V primerjavi z GTX 480, ki ima gigabajt in pol pomnilnika ter...

14 komentarjev

Slike grafičnega Fermija, preimenovanja zahtevali partnerji?

GeForce GTX 4xx

vir: Expreview.com
Expreview.com - CeBIT bo predvsem na grafičnem področju očitno prinesel dobršno bero novosti, saj bo poleg Radeonov mogoče videti tudi težko pričakovane nVidiine grafične kartice s podporo Direct X 11, poznane tudi pod kodnim imenom Fermi. Pri PC Games Hardware so uspeli poslikati in izbrskati nekaj informacij o prihajajočih grafičnih Fermiji, GeForce GTX 470 in GTX 480.

Napovedi o požrešnosti so bile verjetno resnične, saj je kartica, za katero točen model ni znan, opremljena z enim 6 in enim 8-pinskim napajalnim priključkom, kar pomeni porabo do 300 W, zagotovo pa prek 225 W. Hladilnik je tipičen za današnje grafične kartice in je pretočne narave. Za lažji zajem zraka ventilatorja so luknje izrezane tudi v tiskano vezje. Za prikaz slike bosta skrbela dva priključka DVI in en...

44 komentarjev

Prednaročila za Fermi, uradna predstavitev 26. marca?

GeForce GTX 400

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Včeraj so pri nVidii potrdili, da bodo javnosti tudi uradno predstavili svoje grafične kartice, ki bodo podpirale DirectX 11, 26. marca letos, približno pol leta za AMD-jem. Kljub zamudi so pri nVidii samozavestni, da jo bodo uspeli nadomestiti z višjo zmogljivostjo svoje nove arhitekture, najverjetneje v primerjavi z AMD-jevimi Radeoni serije 5000.

Kartice GeForce GTX 400 bodo predstavljene na festivalu PAX (Penny Arcade eXpo) East v ameriškem Bostonu. Festival je zbirališče igralcev namiznih, splošnih videoiger (npr. Pac-Mana in ostalih arkadnih iger) in računalniških iger ter bo potekal med 26. in 28. marcem v konvencijskem centru John B. Hynes Veterans Memorial Convention Centre.

S...

34 komentarjev