»

Prihajajo cenejši Radeoni in GeForci

techPowerUp! - Čeprav imata danes tako Intel kot AMD v večini svojih veznih čipovij neposredno vgrajen grafični čip oz. imata vgrajeno podporo za koriščenje grafičnega čipa, vgrajenega v sam procesor, očitno še vedno obstaja potreba po poceni grafičnih rešitvah v obliki kartic za režo PCIe. Pri AMD-ju so ravno nedavno predstavili najcenejšega člana Radeonov HD 6000, HD 6450, ki pa je bil že nekaj časa na voljo proizvajalcem velikih sistemov. Enako velja za Radeona HD 6570 in 6670, ki bosta očitno prav tako na voljo tudi končnim kupcem brez preostalega sistema. Še več, na prodajne police bodo vsi trije 19. aprila prišli skupaj.

Pri AMD-ju so tako zapolnili praktično celoten spekter serije 6000, saj imajo tri kartice v seriji...

25 komentarjev

X-Bit Labs razkriva podatke prihajajočih čipov Llano

Štirijedrni čip

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - X-Bit Labs je zadnje dni pravi naslov za novice, povezane s prihajajočimi procesorji AMD-ja. Po obilici podatkov, povezanih s procesorji Zambezi, so tokrat razkrili še podatke enajsterice prihajajočih APU-jev Llano. Od slednjih prva peterica izhaja v juliju, druga peterica pa pred koncem leta, poleg najpočasnejšega čipa, ki bo pravzaprav najhitrejši član skupine E. Slednjo sicer sestavljajo procesorji z jedrom Bobcat, razen E2-3250, ki bo dvojedrnik Llano z grafičnim čipom s 160 senčilniki, 1 MB drugonivojskega predpomnilnika in porabo pod 65 W (TDP je znatno višji od 18 W oz. 9 W, kakršne imajo drugi čipi iz serije E). Preostali čipi Llano bodo del serije A, ki bo razdeljena na A4, A6 in A8 (številke sicer ne pomenijo števila procesorskih jeder). Delovne...

10 komentarjev

Prispel GeForce GTX 550 Ti

Shema pomnilnika na GTX 550 Ti - 1 GB pomnilnika na 192-bitnem vodilu

vir: AnandTech
AnandTech - Osvežena linija Fermijev se spet širi, saj je nVidia predstavila že četrtega člana, GeForce GTX 550 Ti. V primerjavi s predhodniki gre za relativno oskubljeno kartico, saj ima jedro GF116 le 192 senčilnikov, ki pa tečejo pri 1800 MHz (preostanek jedra pri visokih 900 MHz). Številka 192 se nekoliko začuda ponovi še pri širini pomnilniškega vodila, saj je pomnilnika samega 1 GB. Na kartici je 6 čipov, a ker posamezen čip običajno zaseda 32 bitov širine, doseganje 192-bitnega vodila zahteva uporabo trika. Od šestih so štirje čipi gigabitni, medtem ko sta preostala dvo-gigabitna, kar skupaj prinese 8 gigabitov oz. en gigabajt. Pomnilnik teče pri 1026 MHz, kar pomeni efektivnih 4104 MHz za pomnilnik tipa GDDR5.

Rezultati testov niso...

4 komentarji

GTX 590 prihaja

EVGA-jin dvojedrni Fermi s CES-a - lasten izdelek ali GTX 590?

vir: VR - Zone
VR - Zone - Na VR-Zone poročajo, da nVidia resnično pripravlja referenčnega dvojedrnega Fermija. Nekaj inženirskih primerkov nVidiinih partnerjev smo do sedaj že videli, a so v večini ti uporabljali dve manj zmogljivi jedri GF104. Pri nVidii bodo z novo kartico podirali mnoge rekorde, tako po zmogljivosti kot po porabi, saj bodo posegli kar po dveh jedrih GF110. Ti jedri bosta obenem tudi polno zmogljivi različici s 512 senčilniki, saj naj bi bila to najbolj učinkovita zasnova kartice. Poraba enega GTX 580 znaša skoraj 250 W, kar bodo za parjenje dveh na eni tiskanini morali omejiti, mnogo lažje pa je to storiti z manjšo frekvenco ter posledično napetostjo, kot z izklapljanjem delov jedra.
...

11 komentarjev

Dodatne informacije o GeForce GTX 560

vir: Hexus
Hexus - Nedolgo nazaj smo poročali o prvem pobegu specifikacij povezanih s tretjo kartico iz nVidiine osvežene serije Fermi, GTX 560, ki pa so se v nekaterih primerih izkazale za nekoliko optimistične. Pravilno je bilo napovedanih 384 senčilnikov, ki pa bodo očitno delovali z nekoliko nižjo frekvenco. Po prvotnih napovedih naj bi jedro teklo pri visokih 875 MHz (senčilniki sami še višje s 1750 MHz), a zadnji podatki to frekvenco znižajo na 820 MHz (oz. 1640 MHz za senčilnike). S tem so bile zaključene prve napovedi o jedru GF114, ki bo osrčje kartice GeForce GTX 560, a zdaj vemo še, da bo pomnilnika okrogel gigabajt zahvaljujoč osmerici pomnilniških čipov...

1 komentar

nVidiin dvojedrni Fermi na poti?

Dvojni GF110 oz. GTX 595?

vir: techPowerUp!
techPowerUp! - Iz Daljnega Vzhoda smo dobili novice in slike o prototipni grafični kartici iz vrst nVidie, ki na tiskanini nosi dve grafični jedri. Sicer ne gre za prvo takšno grafično kartico, ki uporablja grafične procesorje Fermi - slednjo so v obliki dvojnega GTX 460 že pokazali pri Zotacu, a gre za prve javnosti pokazane (verjetno ne popolnoma namerno) prototipe, ki prihajajo iz nVidiinega razvojnega oddelka in najverjetneje uporabljajo dva čipa GF110.

Poleg same slike tiskanine vemo le, da kitajski mediji kartico označujejo kot GTX 595. GF110, kot vemo, prinese nekoliko boljšo zmogljivost ob enaki porabi, kot čip GF100. Če so ga nVidiini inženirji še nekoliko oklestili in odvili (kot se je že zgodilo v primeru GTX 295 v primerjavi z GTX 280), pa bi lahko na tiskanino stlačili dva čipa, brez da bi bilo za delovanje potrebno...

52 komentarjev

GTX 580 bo hladnejši od predhodnice

Rezultati testov v obliki relativnih rezultatov na Radeon HD 5870

vir: VR - Zone
VR - Zone - Po prvih slikah in prvih specifikacijah smo približno teden pred uradno predstavitvijo dobili še prve rezultate iz testov in dodatne specifikacije za nVidiinega prihajajočega paradnega konja, GeForce GTX 580. Napovedi, da bo šlo za celotno jedro GF100 z dodatnimi izboljšavami, glede na zadnje informacije, držijo, saj bi poleg 512 stream procesorjev čip imel še 128 teksturnih enot, katerih naloga je slike, ki predstavljajo teksture, obračati, jim spreminjati velikost in jih nalepiti na ravnine tridimenzionalnih objektov. S tem bodo močno povišali količino pikslov, ki jih bo na sekundo kartica sposobna izrisati, prav to pa je bila ena izmed hib v arhitekturi GF100. Slednji bi s 512 stream procesorji namreč imel le 64 enot TMU.

Celotna...

77 komentarjev

GeForce GTX 580 v sliki in številkah

Je to res GTX 580?

vir: Hexus
Hexus - nVidia je po prejšnjem spodrsljaju, ko so GTX 580 vključili med zahteve za 3D Vision, naredila še en podoben korak, tokrat v gonilnikih. Še ne popolnoma dodelana različica gonilnikov 261.00 (trenutno imajo Microsoftov certifikat WHQL 260.99) za 32-bitne sistem je razkrila, da lahko poleg GTX 580 pričakujemo še GeForce GTX 455 in GT 405, ki bosta denarnicam mnogo bolj prijazna od prihajajočega GeForce GTX 580. Dobili smo še prve slike, že pred dnevi celotne sestavljene kartice, čemur so sledile še slike z obeh strani tiskanine in hladilnega sistema. Ta je glede na danes popularne hladilnike popolnoma standarden, zaseda dve reži, uporablja toplotne cevke (pet le-teh, tako kot GTX 480) in ima ventilator z...

66 komentarjev

GeForce GTX 580 'potrjen'

GTX 480 - še vedno najhitrejša grafična kartica z enim jedrom

vir: VR - Zone
VR - Zone - Govorice o izidu nove grafične kartice so pri nVidii pravzaprav potrdili kar sami, ko so GeForce GTX 580 uvrstili na vrh seznama (nad GTX 480) zahtev za 3D Vision, ki omogoča npr. igranje iger v 3D tehniki s pomočjo posebnih očal, podobno kot smo to vajeni že iz kinematografov in zadnje čase s televizijskih zaslonov. Podoben spodrsljaj se je nVidii že pripetil z GT 420, približno mesec dni pred uradnim izidom le-te. Spletna stran Digitimes ponovno poroča, da bo nova kartica okrog 20 % hitrejša od trenutno najzmogljivejše kartice nVidie, GTX 480, kar bodo zeleni dosegli s pohitritvijo jedra in pomnilnika.

Poročali smo že, da naj bi v primeru GTX 580 šlo za polni Fermi, torej čip s 512...

20 komentarjev

nVidia predstavlja GT440, pripravlja novo serijo?

GT 440

vir: VR - Zone
VR - Zone - Kot odgovor na prihajajoče grafične kartice AMD-ja, serijo Radeonov HD 6000, naj bi nVidia pripravljala svojo različico osvežitve trenutnega nabora. Da bodo novi Radeoni za bolj ali manj enako zmogljivost precej cenejši in hladnejši od svojih starejših različic in obenem od nVidiine ponudbe, v primeru serije 6800 predvsem od nVidiinega para kartic GX 460, vemo že nekaj dni, medtem ko bo uradna potrditev sledila čez dva dneva. S precejšno zamudo je nVidia s Fermijem komajda ujela korak z AMD-jem, ki pa narekuje hud tempo. Da bi korak še obdržali, zeleni tako načrtujejo GeForce GTX 580.

Uporabljen naj bi bil čip GF110, ki bo očitno to, kar bi moral biti Fermi že ves čas. Pošasten kos...

13 komentarjev

AMD je največji proizvajalec grafičnih čipov

Družini 5800 in 5700, brez 5830

vir: VR - Zone
VR - Zone - Dolgo smo bili vajeni, da je bila s precejšnim naskokom v tržnem deležu ločenih oz. diskretnih grafičnih čipov prva nVidia. Prvi na področju števila grafičnih čipov je pravzaprav Intel, a gre pri slednjem izključno za grafične čipe, vgrajene v vezna čipovja, torej ga tukaj ne upoštevamo. Na drugem oz. tretjem mestu je bil tako dolgo kanadski proizvajalec grafičnih kartic ATI, ki ga je pred časom kupil AMD.

Lani so dosegli prvi preboj, ko so prehiteli nVidio na področju grafičnih čipov v prenosnikih, čemur zdaj sledi še en dosežek. AMD oz. ATI je namreč največji proizvajalec grafičnih čipov, ki ima na diskretnem področju od drugega letošnjega četrtletja 51-odstotni tržni delež, v primerjavi z 49% nVidie....

22 komentarjev

Fermi šele marca

X-Bit Labs - nVidiin prvi grafični čip, ki bo podpiral DirectX 11 in je poznan kot Fermi, GF100, GT300, nV60 ter morda še kaj, bo zamudil še bolj, kot se je predvidevalo. Po govoricah iz industrije, blizu izdelovalcem kartic, poročajo, da bo nVidia nov čip predstavila 10. marca, približno pol leta za ATI-jevo predstavitvijo kartic Radeon HD 5870 in 5850. To seveda še vedno spada v prvo četrtletje leta 2010, kot napovedano, a je bilo splošno prepričanje v industriji, da bo do izida prišlo že prej, v januarju ali februarju.

Glavni razlog za zamudo naj bi bili slabi izkoristki pri proizvodnji, kar je verjetno povezano z velikim jedrom (~3 milijarde tranzistorjev) oz. prenizkimi frekvencami, ki jih izdelana jedra dosegajo. V vsakem primeru je proizvodnja tako velikega jedra draga, kar bo negativno vplivalo na nVidiine zaslužke oz. na cene grafičnih kartic na trgu. Zanimiva je tudi novica, da bodo v drugem četrtletju predstavili še čip GF104, ki bo namenjen najvišjemu zmogljivostnemu (in verjetno...

23 komentarjev

NV40?!

X-Bit Labs - Na dan so pricurjale neuradne informacije o nVidiinem novem grafičnem čipu s kodnim imenom NV40. Kljub temu, da je nVidia uradno priznala, da je bil NV30 čip pravi polom, se še vedno drži 6-mesečnega ciklusa najave novih čipov, torej si lahko kmalu obetamo novo presenečenje. NV40 naj bi bil dvakrat hitrejši od svojega predhodnika. Zanimivo je tudi dejstvo, da bo arhitektura čipa polpolnoma nova.

Po spletu se širijo tudi izjave, da naj bi bil najboljši sistem za igranje zahtevnih iger osnovan na nVidiini GeForce FX 5900 grafični kartici, AMD-jevem Opteron procesorju in matični plošči s prihajajočim nVidia nForce 3 vezjem, medtem ko izdelovalcem iger nVidia priporoča svojo profesionalno grafično kartico Quadro. Torej lahko uradno najavo NV40 pričakujemo nekje v novembru, same grafične kartice pa proti koncu tega leta ali v začetku naslednjega. A ne pozabimo na konkurenčno podjetje ATi, od katerega lahko kaj kmalu pričakujemo napoved novega čipa, ki bo odgovor na nVidiin NV40. Klik!

15 komentarjev