»

Iwill XP333

Slo-Tech - Na spletni strani Accelenation so opisali zelo zanimivo osnovno ploščo, ki bazira na čipovju ALi MAGiK1 C1, Iwill XP333. Čipovje se izkaže za zelo zanimivega, ker kot prvo sploh podpira 166 MHz frekvenco zunanjega vodila. Če to skombiniramo še z izjemnimi navijalskimi sposobnostmi, ki so proslavile podjetje Iwill s ploščo KK266A, dobimo zmagovalca. Test pokaže nekakšno bimodalno razdelitev rezultatov, saj v nekaterih testih vodi XP333, v drugih pa 8KHA+ (ja, vem, tečen sem s to ploščo, a kaj ko jo vsi testirajo kot referenco ). Bo to plošča, ki bo prevzela krono slavnemu KT266A čipovju? Počakajmo še na nekaj primerjalnih testov in videli bomo.

2 komentarja

VIA preplavila trg matičnih plošč?

X-Bit Labs - Novico je velikodušno za nas spisal Morpheus:

Kljub temu, da je bilo prvo narocilo za izdelovanje matičnih plošč firme VIA zelo majhno za celo današnje tržišče (komaj dvajset tisoč kosov), je VIA zelo optimistična glede njene prihodnosti. Po besedah predsednika zbora direktorjev, Cher Wanga, namerava VIA prodati 400 tisoč kosov v novembru (po povprečni ceni 80 zelencev na kos). Pravi tudi, da naj bi do sredine naslednjega leta mesečne pošiljke dosegle že okoli miljon enot! To je ogromna številka tudi za tako velikega izdelovalca matičnih plošč. To leto, na primer, sta to številko dosegli samo dve podjetji: Elitegroup in ASUS. Lansko leto je samo ASUSu uspelo preseč to številko. Tako fantje pri X-Bit Labs kot tudi jaz osebno močno dvomimo, da bo VII to uspelo, tudi če vzamemo vkup njihovo pametno marketinško politiko, velike sposobnosti in nizke cene matičnih plošč.

Kljub vsemu se pa tudi to lahko zgodi. Še posebno zaradi tega, ker je VIA svobodna od problema številka ena večine...

0 komentarjev

Nova verzija ALi MAGiK 1 čipseta

X-Bit Labs - ALi MAGiK 1 DDR-RAM čipset je bi do sedaj nazanimiv produkt, saj ni ponujal zadovoljive hitrosti. Njegova hitrost je bila nekako v rangu VIA KT133A čipseta. No pri ALiju niso sedeli križem rok in so izdali novo verzijo tega čipseta z novim BO-Steppingom. Na X-Bit labs so prvič primerjali staro in novo verzijo tega čipovja. Po testih sodeč je novi čipset hitrejši od predhodnika za do 14%. Test in primerjavo z drugimi čipseti si lahko pogledate tukaj.

0 komentarjev

Ali izboljšal MaGiK1 performase

X-Bit Labs - Od vseh čipovij za DDR pomnilnik, trenutno na tržišču, je Alijev MaGiK1 najslabši. Sodeč po testih je večkrat ekvivalenten sistemu z navadnim SDRAM-om. Zato so se pri Ali-ju odločili, da ga bodo izboljšali.
Od včeraj naprej namreč Ali razpošilja izdelovalcem matičnih plošč izboljšano verzijo (revision) svojega DDR čipovja. Izboljšali so pasovno širino in še nekaj malenkosti ter, po njihovem mnenju, dosegli, da se MaGiK1 lahko kosa s trenutno najboljšim DDR čipovjem na trgu, AMD-jevim AMD 760.
Novi verziji (revision) je ime B0; prejšna, slabša, se je imenovala A0. Verzija čipa je vidna na North bridge-u. Prvo podjetje, ki bo dobilo B0 je Iwill. Njihova Iwill KA266-R se bo, po 15. juliju, začela prodajati z novo verzijo Ali-jevega čipa. O performasah novega čipovja pa takrat...

0 komentarjev

ALijev odgovor na KT133A

X-Bit Labs - Medtem, ko se doba DDRja vse bolj približuje, je dobri stari PC133 SDRAM še vedno daleč najbolj popularen. To dokazuje tudi odlična prodaja novih SocketA čipovij, ki podpirajo 200/266MHz FSB procesorje ter PC133 SDRAM. Med njimi seveda prednjači VIAin KT133A, kmalu pa se mu obeta konkurenca. ALi je namreč najavil M1649 čipovje, ki bo konkuriralo ultrauspešnemu VIAinem čipovju. V bistvu ne gre za nič drugega, kot ALi MAGiK1 z drugačnim pomnilniškim krmilnikom. Vse druge funkcije so enake: AGP 4x, ATA100, AC97 zvok... Proizvajalci matičnih plošč, ki so že sodelovali z ALijem so zelo navdušeni nad novim čipovjem in tako se zna zgoditi, da bomo kakšno ploščo ugledali tudi pri nas.

0 komentarjev

ASUSova ALi MAGiK plošča

X-Bit Labs - Nekaj dni nazaj smo objavili ASUSove načrte za bližnjo prihodnost, v katerih začuda ni bilo A7A266 plošče, ki bazira na ALi MAGiK 1 čipovju. Na X-Bit Labs pa so dobili kar nekaj informacij o tej platki. Po vsej verjetnosti je do zamude prišlo zato, ker ASUS noče uporabiti trenutne verzije MAGiK 1 čipovja, saj je prepočasna. ALi pa obljublja, da bo naslednik A0 verzije prehitel celo AMD 760 čipovje, tako da bo ASUS (in velika večina drugih proizvajalcev) raje počakal na novo različico. Kakorkoli, A7A266 bo zares zanimiva plošča, saj bo možno uporabiti tako SDR kot DDR pomnilnik. Plošča seveda podpira 266MHz zunanjo frekvenco, ima pa spodobne...

0 komentarjev

IWill KA266-R proti Gigabye GA-7DX

FullOn3D - Ko smo že pri DDR matičnih ploščah... na FullOn3D so objavili verjetno prvo primerjavo dveh DDR matičnih plošč, in sicer gre za IWillovo KA266-R in prej omenjeno Gigabyte GA-7DX. Lahko bi tudi rekli, da gre za primerjavo med čipovji, saj je IWill plata zasnovana na ALi MAGiK 1 čipovju, Gigabytova plošča pa na AMD 760. Sodeč po njihovem testu se ALijevo čipovje bolje odreže od AMDjevega, v kar pa, po pravici povedano, malce dvomim. Verjetno bomo morali počakati na več testov.

0 komentarjev

Prvi test IWill KA266-R plošče

X-Bit Labs - Na X-Bit Labs so objavili verjetno prvi test IWillove DDR plošče z imenom KA266-R, Gre za ploščo zgrajeno okoli ALijevega MAGiK 1 čipovja, ki je namenjena AMDjevim SocketA procesorjem. X-Bitovci so ploščo preizkusili s PC1600 DDR SDRAMom in nekako niso bili najbolj navdušeni nad performansami, saj je sistem bil le okoli 5% hitrejši od konkurenčnega SDR sistema. To gre delno pripisati počasnosti samega čipovja, delno pa neoptimiziranosti preizkusne različice matične plošče, tako da se bo stanje v prihodnosti po vsej verjetnosti izboljšalo.

0 komentarjev

Samsung se pripravlja na masovno prodajo DDR pomnilnika

EBN - Na EBNju so objavili zanimivo informacijo o Samsungu in njihovih načrtih z DDR pomnilnikom. Podjetje je razvoj menda že končalo, prvi primerki v desktop segmentu pa naj bi se začeli pojavljati prej, kot je bilo načrtovano. Razlog za to je AMDjevo uspešno reševanje problemov s svojim DDR čipovjem, kar bo seveda privedlo do bolj zgodnje popularizacije in razširjenosti. Seveda bo obe pogojevala predvsem cena pomnilnika, toda ta bo po vseh napovedih precej konkurenčna.

1 komentar