»

Test 35 i815 matičnih plošč

Digit Life - Ker me je od pisanja novic začela rahlo boleti glava, bom tokrat malo bolj kratek. Mogoče se zanimate za nakup i815 matične plošče. Ste si ogledali Tomov megatest i815 matičnih plošč, pa vas ni zadovoljil? Če je odgovor nikalen vam preostane samo še Digit-Lifov megalomanski test plošč, ki bazirajo samo na i815 chipsetu. Test je, kot se za Digit-Life spodobi, natančen saj so pod drobnogled vzeli vsako matično ploščo. Je pa tudi dovolj dolg, tako da vam gradiva za prebiranje zlepa ne bo zmanjkalo .

3 komentarji

Test 21. matičnih plošč

Tom's Hardware - Bil je že čas, da si ogledamo spet kakšen veletest matičnih plošč. Enega izmed zadnje čase največjih testov teh najpomembnejših delov računalnika so opravili pri Tom's Hardware, kjer so stestirali kar 21 matičnih plošč različnih proizvajalcev. Plošče so si različne, vse pa imajo pomembno skupno lastnost - bazirajo na i815 chipsetu. Čeprav se zdi, da je i815 chipset ob pojavu Pentiumov 4 nekako v zatonu, temu ni tako. Na i815 še vedno delujejo Celeroni, starejši (Coppermine), pa tudi novejši (Tualatin) Pentium 3 procesorji. Ob dejstvu, da je i815 prvi spodobni naslednik legendarnega BX chipseta, je jasno, da i815 še ne bo tako kmalu za staro šaro. Skratka, če ste iskali enega izmed večjih testov mamaplatk, potem je ta pravšnji za vas. Priporočam.

0 komentarjev

Test osovne plošče Asus CUSL2-C

Adrian's Rojak Pot - Adrian's Rojak Pot je testiral osnovno ploščo Asus CUSL2-C, ki temelji na Intelovem čipovju i815EP, čipovju, ki se je izkazalo za nekakšnega naslednika legendarnega ter neponovljivega i440BX. Plošča ima 6 PCI, 1 AGP ter 1 CNR režo. Plošča se je, vsaj na tem testu, izkazala za zelo solidno. Ne vem pa, če bi se splačala menjava BX plošče za i815EP mamaplatko, navkljub AGP4x podpori. Tisti, ki pa za udobno delo potrebujete več kot pol gigabajta pomnilnika, pa to ploščo kar odmislite, saj ima i815 (ter vsi njegovi kastrati) to nečedno lastnost, da podpira samo 512MB pomnilnika. No, nazaj k testu. Le-ta je spisan zelo na obširno ter je informativen, tako da ogled priporočam.

0 komentarjev

Epox EP-3SPA3

AnandTech - Pri Anandetchu so pod drobnogled dobili novo Epoxovo matično ploščo, EP-3SPA3. Plošča temelji na Intelovem i815EP čipovju. Omogoča nastavljanje FSBja od 66 pa vse do 250 megahercov po 1 MHz korakih. Voltažo procesorja lahko dvignete za 0.3 volta. Ima 3 reže za pomnilnik, 5 PCI rež ter eno CNR režo.
V testih se je obnesla dokaj dobro, povprečno malo nad povprečjem plošč z i815E ali EP čipovji. Celoten test si lahko ogledate tukaj.

0 komentarjev

Intel favorizira i815EP

X-Bit Labs - Iz "zanesljivih neuradnih virov" so fantje na X-Bit Labs izvedeli, da je Intel začel postopoma zmanjševati število i815E veznih čipovij, ki jih dobavljajo proizvajalcem matičnih plošč. Namesto i815E sedaj potiskajo v ospredje cenejši in atraktivnejši i815EP (i815E brez integrirane grafike), svoja prizadevanja pa so še dodatno podprli s povečanjem razlike v ceni med čipovjima: i815E je tako sedaj za kar $4 dražji od i815EP, ki stane $30.
Tako je precej jasno, da se je Intel zavedal napake, ki jo je naredil z i815E čipovjem. Moderno in zmogljivo čipovje je zaradi obremenitve s popolnoma neuporabno integrirano grafiko stalo precej več, kot bi moralo, in tako je VIA dobila še dodatne priložnosti za uspeh...

0 komentarjev

ASUS CUSL2 - C

X-Bit Labs - Testov (zaenkrat) še nisem zasledil, ampak glede na to, da je ta plošča enaka CUSL2 (ki je, če še ne veste, ena najboljših plošč z i815 čipovjem) z eno razliko - čipovje je i815EP, se pravi brez integrirane grafike, potem že ne more biti slaba[:)]. Stvarca pa naj bi se že prodajala na Japonskem po ceni 137$.

0 komentarjev