»

Tišina na SilentPCReview

Silent PC Review - Na Silent PC Review so spisali članek, kjer vam priporočajo komponente računalnika, ki bodo povzročale najmanj hrupa. Svojo zgodbo so nadaljevali od najtišjih ventilatorjev, hladilnikov, trdih diskov, napajalnikov in matičnih plošč, do najnovejšega članka o priporočljivih ohišjih. Če vas grozno bolijo ušesa si članek le preberite, a ne vem, če boste imeli srečo in kakega od ohišij dobili tudi v Sloveniji.

2 komentarja

Tišanje računalnika

Virtual-Underground - In še en članek nekoga, ki mu je prekipelo zaradi oglušujočega hrupa, ki so ga sposobni proizvest ventilatorji, ki hladijo vroče procesorje, da ne omenjam ventilatorjev v napajalniku in piskanja diska. Torej, članek, v katerem avtor poskuša spravit hrup računalnika, v katerem tiktaka Athlon XP 2100+, na sprejemljivo raven. Kako se je tega lotil, koliko je za to odštel in predvsem ali je bilo vredno truda (in denarja) pa izveste v članku.

3 komentarji

Tiho, a močno

Minerva Technology - Česa vsega še nismo videli pri poskusih utišanja naših računal. Od lepljenja preprog, preko menjavanja ventilatorjev na procesorskem hladilniku, do vodnega hlajenja, ki je imel rezervoar s hladilnimi rebri zakopan globoko pod zemljo. Dobesedno vse. No, v tem članku absolutne tišine niso želeli doseči, saj je napajalnik še vedno vseboval (sicer izjemno tihi) ventilator, a vseeno. Pod drobnogled so vzeli obnašanje sistema pod raznimi obremenitvami s pasivnim hladilnikom na procesorju. Testirali so z dvema CPEjema: Intel P3 933@466 ter VIA C3 933@933 MHz. Po pričakovanjih so bile delovne temperature močno višje, a še vedno nič kritičnega. Veselo na branje!

3 komentarji

Utišanje računala

Monster Hardware - Na Monster Hardware so se tokrat vprašali, kako za čimmanj cene zgledno utišati računalnik. Pred časom smo že videli, kako so nadobudneži nameščali preproge v notranjo stran leve stranice, kar je (gledano s subjektivne strani poslušatelja) izjemno utišalo računalnik. Tukaj so se zadeve lotili iz podobne stvari ter levo stranico Chiefteca (prav sem imel - čisto vsi si jih že lastijo) nalepil snov, ki naj bi absorbirala valovanje. To je kombiniral še s sprejem, ki ima isto funkcijo - ter bil z rezultatom zadovoljen. Žal pa za objektivno izmero rezultata pri roki ni imel decibelmetra, tako da avtorju lahko verjamemo le na besedo. Klik!

1 komentar

Zanimivo industrijsko hlajenje

X-Bit Labs - Nekaj novic nazaj sem vam dal povezavo na test eVGAjinega GeForca4 MX 440. No, na x-bit labs-ih so opisali še nov način hlajenja grafičnih čipov z bolj naprednimi tehnologijami. Kratek povzetek:
- tehnologija "toplotne pipe" (cevi za pikolovce in tečneže): Hladilnik, ki pokriva tako grafični procesor kot pomnilnik je opremljen s tremi pipami, ki skrbijo za odvajanje toplote stran od čipov;
- bakrena rebra;
- hlajenje vseh pomnilniških mest (tako na spodnji kot na zgornji strani kartice);
- ventilator z dvojno...

0 komentarjev

Tiha ventilatorja

Dan's DATA - Veste, kaj je problem vseh današnjih ventilatorjev? Problem vseh, oz. večine današnjih ventilatorjev je, da so od prvega do zadnjega vsi zelo glasni. Po eni strani je to dobro, saj glasnost velikokrat kaže na zmogljivost, vendar pa obstajajo tudi ljudje, ki jim ni vseeno, če jim na hladilniku tuli zmogljiv "badass" ventilator, ki jih iz dneva v dan s svojim hrupom požre nemalo živcev. Rešite za take ljudi pride v obliki ventilatorjev, ki imajo poseben senzor, ki prilagaja število vrtljajev glede na temperaturo procesorja. In ravno o takih primerkih je tekla beseda v Danovem novejšem testu, ki je zopet spisan poučno in zanimivo. V svojem testu je Dan predstavil ventilator podjetja Coolermaster in Thermaltake. Slednji se je...

0 komentarjev

Tih sistem

OcShoot - Glasnost računalnika (s tem mislim predvsem na ventilatorje in disk) se je skozi leta povečevala v skladu z zmogljivostjo. Saj veste, kakšen izgleda danes povprečen računalnik; povprečno glasen disk, glasna CD enota, ventilator v napajalniku, ventilator na procesorju, ventilator na grafični kartici, ventilator za boljši pretok zraka, ventilator kar tako, ... Kmalu se nabere v računalniku ogromno ventilatorjev. Ker pa ventilatorji proizvajajo (skupaj z diskom) določeno količino hrupa, to utegne biti kar problem. Pri overclockerjih je položaj dosti slabši, saj uporabljajo najzmogljivejše ventilatorje, ki so velikokrat tudi eni izmed najglasnejših. Koliko in kakšne ventilatorje dati v sistem, pa je odvisno od vas. Ljudje se namreč precej razlikujemo. Nekatere hrup ventilatorjev ne moti, medtem ko bo drugim začel hoditi na živce že komaj slišen piš. Tisti, ki ne prenesete glasnih računalnikov, si preberite ta članek, ki govori o izdelavi tihega sistema. Članek pokriva nakup ohišja,...

2 komentarja

Čiščenje miške

Overclockers Australia - Miška je ena izmed umazaniji in prahu najbolj izpostavljenih delov računalnika. To dobro vedo igralci streljačin a la Quake3 in UnrealTournamen, ki besno preklinjajo, ko ne morejo natančno nameriti. Posledica: besno razbitje miške ob steni. To je bolj groba pot, obstaja pa tudi bolj prefinjena pot, ki vam bo prihranila denar, potreben za nakup razbite miške - čiščenje miške. OK malce sem zapretiraval. Preidimo torej k stvari: čiščenje miške utegne biti kar problem, predvsem zaradi njene majhnosti. Prav zaradi tega so na OC Melbourne napisani članek, ki govori o čiščenju miške. Torej, če se vam kazalec na namizju prav nemarno zatika, potem je to znak, da preberete ta članek in očistite svojega glodalca.

8 komentarjev