»

Odkrit trojanec za Linux

Symantec - Raziskovalci Kaspersky Laba so odkrili drugi del trojanskega konja Turla, ki je v zadnjih štirih letih okužil državne organe, vojaške računalnike, veleposlaništva, raziskovalne in izobraževalne ustanove ter podjetja v več kot 45 državah. Avgusta je postalo jasno, kako je Turla okuževal računalnike z operacijskim sistemom Windows, a to je bil le del uganke.

Te dni so razkrinkali tudi trojanca za Linux in hkrati spoznali, da je bil njegov domet bistveno širši, kot so predvidevali. Turla sodi v podoben rang kakor Regin, torej so ga izdelali hekerji z zaledjem države, čeprav še ni mogoče reči, katere. Nemški G Data verjame, da je Turla povezan z Rusijo, a trdnih dokazov ni.

Turla za Linux uporablja premetene...

125 komentarjev

Varnostne težave z Android in Chrome Web Store aplikacijami

Število mobilnih groženj se je v zadnjih dveh letih močno povečalo

Heise - Minuli teden je Kaspersky v svojem četrtletnem Malware reportu zapisal, da je Android kot platforma "vse bolj podoben MS Windows, kar se varnosti tiče". Levji delež naprav nima nameščene zadnje različice operacijskega sistema in je s tem izpostavljen številnim, tudi precej starim in dobro dokumentiranim, varnostnim pomanjkljivostim. Po Googlovih uradnih podatkih je takih kar 95% droidov; na dveh tretjinah teče Android 2.2 Froyo, na tretjini 2.1 Eclair, 5% pa jih še vedno poganja platformo 1.x. Glavni razlog za zaostanek so proizvajalci pametnih telefonov, ki nanje tlačijo prilagojene različice operacijskega sistema, potem pa so zelo počasni pri prenašanju prilagoditev na nove različice.
...

4 komentarji

Trojanec za Android

Lastniki mobilnikov z Androidom pozor! Preverite svoje naročnine na SMS klube

vir: TG Daily
TG Daily - Popularne platforme in operacijski sistemi se vedno spopadajo z zlonamerno kodo oz. vsaj večino nje. Lep primer tukaj so operacijski sistemi Windows, za katere je nesnage neprimerno več, kot za konkurenčna, a mnogo manj razširjena OS X in Linux. V tem primeru se je sicer pogosto govorilo, da so sistemi Windows najbolj luknjasti in hroščati, a je nedavna raziskava pokazala, da ta naslov pravzaprav pripada OS X-u.

V ZDA se na področju mobilnih platform najhitreje širi Android, a njegovo širjenje ni zanemarljivo tudi drugod po svetu, kjer še vedno kraljuje Nokia. Posledično se seveda veča še baza uporabnikov, ki platformo naredi bolj mamljivo za...

6 komentarjev

Google prenavlja licenčni sistem Android Marketa

Shema novega sistema

vir: Android Developers Blog
Android Developers Blog - Vsi lastniki spletnih trgovin si seveda želijo, da aplikacij z njih (oz. mimo njih) ne bi bilo mogoče piratizirati. To je seveda skorajda nemogoče, a vseeno skrbniki lahko nekoliko zmanjšajo enostavnost tega početja. Za piratiziranje npr. iPhone zahteva polni dostop do operacijskega sistema, t.i. jailbreak, medtem ko je nameščanje aplikacij mimo Android Marketa na Androidu popolnoma trivialno, saj potrebujete le namestitveno datoteko .apk, brez kakršnihkoli sprememb na mobilnem telefonu (t.i. root ni potreben).

S tem se je seveda mogoče ogniti omejitvam, s katerimi se sooča Android Market, npr. omejenost plačljivih aplikacij na peščico držav. Tako lahko za .apk poprosite...

56 komentarjev

Trojanec za Android

bit-tech.net - Čas, da uporabniki vsaj malo živijo v strahu, je prišel tudi za lastnike mobilnih telefonov z operacijskim sistemom Android. Za slednjega se je pojavil trojanski konj v obliki aplikacije, naložene na Android market. Šlo je za aplikacijo uporabnika, poznanega kot Droid09 (vse njegove aplikacije so že odstranjene), s katero so uporabniki lahko upravljali s svojimi bančniškimi računi kar na mobilnem telefonu (dandanes dokaj pogosto). Čeprav ni...

21 komentarjev

Prek 60% aplikacij za Android brezplačnih

Podatki AndroidLib

vir: engadget
engadget - AndroidLib je pred nekaj dnevi svetu sporočil novico, da je Android Market dobro leto po ustanovitvi presegel število 20.000 aplikacij, od katerih naj bi bila velika večina, kar 62,%, brezplačnih. Ostale naj bi bile seveda plačljive, prav vse pa naj bi bile na voljo uporabnikom mobilnih telefonov (in drugih naprav), na katerih teče operacijski sistem Android. Danes so to novico zavrnili pri samem Googlu, kjer so dejali, da je Android Market pred kratkim imel zbirko le dobrih 16.000 aplikacij, a niso želeli razkriti, kakšen odstotek teh je plačljiv oz. brezplačen. Googlova želja je sicer raziskati več načinov, kako javnosti na preprost način prestaviti rast Android Marketa.

...

81 komentarjev

Še več aplikacij za Android

Pandora na Androidu

vir: engadget
engadget - Včeraj je uporabnike storitve Spotify, ki omogoča poslušanje glasbe prek interneta, razveselila novica, da bodo storitev lahko uporabljali tudi na iPhone in Android mobilnih telefonih, danes pa se podobno lahko veselijo tudi uporabniki storitve Pandora, ki si lastijo mobilni telefon z operacijskim sistemom Android. Pandora je žal na voljo le v ZDA v plačljivi in brezplačni obliki, a storitev je tokrat omogočena tudi uporabnikom, ki za uporabo ne plačujejo mesečne oz. letne naročnine, za razliko od Spotifya. Prav tako tudi tukaj ni omejitve pri izbiri omrežja, prek katerega se prenaša glasba, saj je mogoče...

34 komentarjev