»

Microsoft pravi - "nova matična plošča - nov računalnik"

OC Workbench - Podjetje Microsoft je, kot poročajo, prenovilo svojo licenčno shemo. Po novem naj bi bil operacijski sistem vezan na matično ploščo, saj le-ta po njihovem mnenju predstavlja "srce in dušo" računalnika. Po mnenju Microsofta zamenjava matične plošče (razen v primeru okvare) pravzaprav predstavlja nov računalnik.

Iz tega razloga so pri Microsoftu mnenja, da prenos OEM licenc med računalniki z zamenjanimi matičnimi ploščami ni dovoljen, oziroma da je potrebno ob zamenjavi matične plošče kupiti tudi novo Windows licenco.

Morda pa Microsoft še ne zasluži dovolj?

72 komentarjev

DDR SDRAM se draži

Slo-Tech - Novičko je poslal Koci. Hvala!

Cene pomnilniških modulov so kot verjetno že veste precej nestabilne in nepredvidljive. Po zadnjih podatkih narašča cena DDR SDRAM modulov in kot kaže to ni samo trenutna muha proizvajalcev, temveč malce bolj resen trend.

Pomanjkanje spominskih modulov, kot posledica velikega povpraševanja, vodi cene navzgor. Pri nakupu v velikih količinah se cene 128 Mb čipov trenutno gibljejo med 26 in 28 dolarja, 256 Mb moduli PC2100 DDR pa trenutno stanejo med 40 in 45 dolarji, še pred nekaj dnevi samo 33 do 40 dolarjev.

10 komentarjev

Cene RAM-a še vedno padajo

Crucial - Cene RAM-a še kar vztrajno padajo in nič ne kaže, da bi se ustalile. Poleg SDRAM-a je prav nesramno padla tudi cena DDR SDRAM-a, ki se z vsako pocenitvijo bolj približa ceni SDRAM-a. Če si samo pogledamo cene Crucial (Micron) pomnilnika lahko opazimo, da je med SDRAM-om in DDR SDRAM-om samo še dober dolar razlike:
  • 256MB DDR PC2100, 184-pin DIMM - $35.99

  • 256MB SDRAM, PC133, 168-pin DIMM - $34.19

Iz tako nizkih cen lahko sklepamo, da je zamenjava SDRAM pomnilnika z DDR SDRAM-om samo še vprašanje časa. Vendar pa kljub obetavnim napovedim DDR SDRAM gotovo še kar nekaj časa ne bo prevladal na trgu, saj je tukaj še vedno ogromno plošč, ki podpirajo SDRAM pomnilnik. Vključno z najnovejšimi i845 ploščami, ki podpirajo procesorje Pentium4. Ali lahko cene pomnilnika zdrsnejo še niže? Možno, vendar se bojim, da to zaradi napada na WTC, ne bo mogoče. Ali pač.

0 komentarjev

Cene rama višje jeseni?

več strani - Kot pač vsi vemo, so cene pomnilniških modulov v zadnjih mesecih izjemno padle. Razlog je bil predvsem v manjšem povpraševanju in s tem kopičenje zalog. V juniju ter juliju so se tako cene ramov nekako normalizirale. Proizvajalci pričakujejo v 4. četrtini leta višje cene rama. Predvsem zaradi večjega povpraševanja po njih. Tako naj bi cene v septembru in oktobru narasle. Da do tega pride, bo Hyundai ali Hynix Semiconductor v kratkem zmanjšal proizvodnjo DRAM modulov za 20%. Kaj se pričakuje od drugih proizvajalcev, je bilo povedano že v prejšnjih novicah. Vendar pa se bo sigurno tudi Samsung odločil za podobno potezo. S temi potezami hočejo proizvajalci doseči neko ravnovesje med povpraševanjem in ponudbo. Le-to pa bi dosegli nekako septembra ali oktobra. Po tem pa bo trajalo še kake 4-6 mesecev, da se bo prodala zaloga. Samo za informacijo. Micron ima zaloge za približno 10 tednov, kar pomeni, da lahko zadovoljuje potrebe povpraševanja po njihovem ramu 10 tednov, ne da bi...

1 komentar

RAM

OC Workbench - RAM-i se kljub nizki ceni še kar cenijo, vendar ne vsi. Cena SDRAM modulov se je nekako ustalila, na veliki cenovni pohod pa se pripravlja DDR RAM. Cene DDR RAM-a se bodo spustile pod cene SDRAM-a. Vsaj tako lahko sklepamo iz cen RAM-a na OC Workbench. Kaj to pomeni? Če bo šlo tako naprej, potem lahko pričakujemo smrt SDRAM modulov in množično razširjenje DDR modulov. Vendar ne tako kmalu ... Problem zaenkrat tiči v združljivosti, saj SDRAM in DDR RAM med sabo nista združljiva (drugače povedano, ne moremo jih tlačiti v iste RAM reže na matični plošči). Če hočemo v svojem sistemu imeti DDR ram, to pomeni največkrat še dodaten strošek - nakup nove matične plošče (razen če nimate na plošči posebnih rež namenjenih DDR RAM). Ravno zaradi tega razloga ne gre pričakovati hitrega, ampak postopno razširjenje DDR RAM-a. Morda pa se tudi motim (saj veste, da je napovedovanje prihodnosti precej nehvaležna stvar). ...

2 komentarja

AMD in Micron naveza

DigiTimes - Amd namerava skupaj z svojim AMD-716 čipsetom zraven ponuditi proizvajalcem matičnih plošč tudi 128Mb DDR rama Micron. Tako strategijo uporablja tudi že Intel, saj zraven svojih P4 prilaga RDRAM. Tako lahko pričakujemo že v 3/4 leta, da bojo na trg prišle osnovne plošče, pri katerih bo zraven priložen že 128Mb modul DDR rama. Sam čipset stane proizvajalce nekaj več kot 30$ , medtem ko stane 128Mb DDR ram od 31-35 dolarjev. Tukaj se pričakuje, da cena obeh skupaj ne bo presegla 60$. Vendar je tukaj še nepoznano kateri DDR ram bo AMD ponudil. Ali bo zraven prilagal PC1600 (100Mhz) ali boljši je še nejasno.

0 komentarjev

Primerjava različnih DDR modulov

GamePC - Hum, na internetu so se našle že primerjave osnovnih plošč, ki podpirajo DDR pomnilniške čokoladke, nato primerjave osnovnih plošč, ki podpirajo tako DDR kot SDRAM, videli smo tudi primerjalne teste dvoprocesorskih osnovnih plošč s podporo DDRu, pa še kaj bi se našlo. Lahko, da sem bebav, ampak meni se zdi, da je tale članek prvi, ki med sabo primerja različne DDR module. Torej, primerjali so jih 6, tri PC1600 ter tri PC2100. Do česa so prišli? Hm, ja, do tega, kar smo potihem vsi pričakovali. Dokler ne bo prvih procesorjev Palomino, ki bodo imeli tisto pravo podporo ter optimalizacijo za DDR RAM, so hitrostne pridobitve v relaciji s ceno preprosto premajhne. Moj nasvet: Ostanite na SDRAM modulih, za sedaj. Sicer pa Micron itak napoveduje izenačitev cen SDRAM z DDR moduli (kar v prenešenem pomenu nekako pomeni, da bodo ceno SDRAM modulov poviševali ter ceno DDR modulov nižali), tako da bo nam kmalu vseeno, kaj bomo kupili. A do tega stanja je še dolgo......

0 komentarjev

Cena DDR SDRAM-a

več strani - Danes sem na različnih straneh opazil novico, da DDR SDRAM-u cena pada (jupi!). Namreč Micron, eden največjih proizvajalcev pomnilniških modulov, se je odločil, da bo povečal proizvodnjo. Do sedaj se je (kot tudi drugi veliki proizvajalci) skeptično izmikal masovni proizvodnji. Ne samo to, načrtuje celo, da bo v zadnji četrtini leta (Q4) DDR SDRAM predstavljal 30% njegove celotne DRAM proizvodnje. Micron se očitno trudi, da bi ceno DDR-ja čimbolj približal ceni SDRAM-a. Šel je celo tako daleč, da na cruical.com prodaja 128MB DDR SDRAM za okrog 40%-50% višjo ceno, kot stane 128MB PC133 SDRAM-a. Ampak v bodoče bo cena še padla!

2 komentarja

DDR drag kot žafran

X-Bit Labs - Se še spomnite, kaj so nam obljubljali? DDR RAM za ceno SDRAM - a + 5% ? Lepo se je slišalo, a žal (še) ni tako. Tukaj imate primerjalne cene med RAMBUS, DDR in SDRAM - i:
  • PC800 RDRAM RIMM: $164
  • PC2100 DDR SDRAM DIMM: $179
  • PC133 SDRAM DIMM: $38 (!)
Torej, vidite lahko, da je DDR celo dražji od RAMBUS - a! Ah ja, še zmeraj obstaja upanje na pocenitev... .

13 komentarjev