»

Polovica nakupov iger je digitalnih

Vstopna stran trgovine Steam, ki omogoča prednaročilo igre Mafia II

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Pri NPD Group že dolgo spremljajo prodajne številke za računalniške igre, a so šele pred kratkim opravili prvo raziskavo, kolikšen je delež fizičnih nakupov v trgovinah ter koliko kupcev igro kupi kar iz udobja svojega stola pred računalniškim ekranom. Jasno je, da nakupovanje prek spleta pridobiva na popularnosti, a je vseeno v ZDA delež takšnih nakupov v primeru računalniških iger nekoliko presenetljivo visok. Znaša namreč kar 48%, skoraj polovico. S tolikšnim deležem so njihova poročila o prodajnih številkah iger seveda lahko imela znatne napake.

Pet najpopularnejših servisov po drugi strani niti ni tako...

11 komentarjev

Tipkanje brez uporabe prstov

ScienceDaily - Raziskovalci iz Floride, ZDA, so prikazali, kako lahko z uporabo možganskih valov upravljamo z računalnikom. Izum sicer še ni primeren za vsakogar, saj so poskuse izvajali pri osebah s hudimi oblikami epilepsije, ki so že imeli v lobanjo vgrajene elektrode, s katerimi so merili njihovo možgansko dejavnost. Raziskovalci so to izkoristili in jih uporabili za upravljanje računalnika.

Pri tem eksperimentu so na ekranu prikazali 6x6 polj veliko matriko, v kateri so bili postavljeni različni znaki abecede. Računalnik je nato vsakič izpostavil drug znak, oseba pa je morala zgolj usmeriti pozornost na tisto polje. Na takšen način se je program kalibriral oziroma povezal vzorce signalov iz elektrod s točno določenim poljem. Po kalibraciji je bila oseba zmožna zgolj z upravljanjem pozornosti na točno določeno polje napisati pravilno črko oz. znak, uspešnost pa je bila skoraj 100%.

Vzrok, da niso uporabili običajne tehnike EEG, pri kateri ni potrebe po vrtanju lukenj v lobanjo je ta, da...

14 komentarjev