»

Firefox 6 na voljo

Mozillo vse bolj skrbi hitra rast rabe konkurenčnega Google Chrome. Vprašanje je, ali je bombardiranje z različicami in konstantno spreminjanje menijev pravi odgovor.

vir: Heise
Heise - Dobrih sedem let po izidu enke (februar 2004), slabih pet po izidu dvojke (oktober 2006), tri po izidu trojke (junij 2008), dve po 3.5 (junij 2009), še ne pet mesecev po 4ki (marec letos) oz. dva meseca po 5ki (junij) in cel dan pred uradnim datumom je sedaj Firefox 6 že na voljo na mozillinih ftp strežnikih, za vse tri platforme in že preveden v večino jezikov [1]. Najbolj opazna novost naj bi bil nekoliko hitrejši zagon, nov sistem za preverjanje kompatibilnosti razširitev (kar bo upočasnilo zagon) ter znova prenovljen vmesnik za brisanje zasebnih podatkov (zdaj imenovan "Data Management Window").

Pod pokrovom je malo več novosti. Za razvijalce bosta verjetno zanimiva kar dva sistema...

148 komentarjev

Chrome ne bo več podpiral H.264, le WebM

TechSpot - Google je v bitki za video format v prihajajočem standardu HTML5 ta teden jasno zavzel stran, ko je napovedal ukinitev podpore za H.264 v brskalniku Chrome. Odločili so se, da bodo v prihodnjih mesecih po odstranitvi H.264 podpirali le ta hip še nekoliko manj znani WebM in Theoro. Spremembe jasno ne bodo izvedli čez noč, saj želijo dati razvijalcem dovolj časa, da se pripravijo in spremenijo svoje vsebine.

WebM je bil razvit lani, ko je postalo jasno, da bomo v HTML5 potrebovali visokokakovostni in odprti format za video vsebine (H.264 namreč ni povsem zastonj v vseh primerih). Podporo so mu napovedali Google, Mozilla in Opera, medtem ko se Microsoft in Apple nagibata k H.264. Internet...

140 komentarjev

Nova beta Firefoxa 4 tudi v slovenščini

Mozilla.org - Nova različica beta Firefoxa 4 je prvič na voljo tudi v slovenščini, skupno pa je Firefox 4 že pred izidom končne različice preveden v 70 jezikov. Sinhronizacija med različnimi Firefoxi in napravami je odslej precej lažja, saj gesla in skrivna rekla niso več potrebna, razširjena je podpora za grafiko v treh razsežnostih s tehnologijo WebGL, dodatki pa se bodo odslej nadgrajevali brez da bi o tem obveščali uporabnika.



Skupaj z novo razvojno različico za osebne računalnike je izšel tudi Firefox 4 beta za mobilne naprave, ki ga lahko prvič najdemo tudi Androidovem Marketu, na voljo pa je tudi različica za Maemo. Poenostavlja iskanje dodatkov, prinaša večjo hitrost, odpravlja kopico hroščev in omogoča shranjevanje strani v obliki PDF za...

19 komentarjev

Na voljo prva beta Firefox 4

Slo-Tech v Firefox 4 Beta 1

vir: Mozilla.org
Mozilla.org - Firefox 4, prihajajoča različica ognjene lisičke, bo prinesla obilico novosti, med katerimi je nedvomno najbolj opazen prenovljen uporabniški vmesnik. Tega, na moč podobnega Googlovemu Chromeu, si že lahko ogledate v prvi beta različici, ki je za prenos in namestitev na voljo skoraj vsem uporabnikom spleta, za uporabnike operacijskih sistemov Windows, Linux in OS X. Večino sprememb je sicer zaenkrat vključenih le v primeru različice za Windows, npr. ukinitev vrstice z meniji, ki jih nadomesti oranžen gumb Firefox z najbolj pogosto uporabljanimi izbirami.

Prva beta različica je prav to, prva v vrsti mnogih. Razvijalci so namreč obljubili, da ji bo vsakih 7 do 14 dni...

76 komentarjev