»

Jutri komet ISON v periheliju

Slo-Tech - Eden najteže pričakovanih kometov tega leta, komet ISON, bo v jutri (v četrtek) ob 19.25 uri po slovenskem času priletel v perihelij. V svoji najbližji točki se bo središču Sonca približal na 0,012 astronomske enote oziroma 1,86 milijona kilometrov (torej bo vsega 1,1 milijona kilometrov nad površjem Sonca; Zemlja je oddaljena 150 milijonov kilometrov od Sonca), kar ga uvršča med blizusončeve komete.

Komet sta lani odkrila Vitalij Nevski iz Belorusije in Artjom Novičonok iz Rusije, uradno pa je bil potrjen 24. septembra lani. Prihaja iz Oortovega oblaka. Ob odkritju je bil ISON še tako daleč, da je bil bistveno...

53 komentarjev

Konjunkcija notranjih planetov, Jupitra in Meseca

Universe Today - V tem tednu bomo vsako jutro pred sončnim vzhodom lahko opazovali zanimiv nebesni pojav, ko bodo vsi notranji planeti (Merkur, Venera, Mars), Jupiter in Mesec v konjunkciji. To pomeni, da bodo na nebu, gledano z Zemlje, zelo blizu skupaj, ker imajo podobne ekliptične dolžine. Pogled proti vzhodu kakšne pol ure pred sončnim vzhodom, to v naših krajih pomeni med 5.20 in 5.30 uro, bo na nebu najprej odkril najsvetlejšo točko, ki bo Venera. Nekoliko niže bodo skoraj na premici ležali Merkur, Jupiter in Mars. Slednjega bo videti najteže, saj bo najbolj medel in skoraj povsem poravnan z Jupitrom.

Konjunkcije so zanimiv, a ne zelo redek pojav, saj vsako leto vidimo vsaj kakšen ducat konjunkcij dveh planetov Sončnega sistema. Redkejše...

14 komentarjev

Nov komet C/2009 McNaught

Slo-Tech - Obeta se nam nov nebesni dogodek. Komet McNaught C/2009 se namreč približuje Soncu in se mu bo najbolj približal v začetku julija. Že sedaj je komet viden pred sončnim vzhodom s pomočjo daljnogleda v ozvezdju Andromede, vendar astronomi pričakujejo, da se mu bo svetlost povečala, morda celo tako, da ga bomo lahko opazovali s prostim očesom. Na žalost pa bo lokacija kometa takrat dokaj neugodna, saj se bo navidezno zelo približal Soncu in bo zato njegovo opazovanje zaradi jutranje svetlobe moteno. Ampak, pustimo se presenetiti. Astronomi pričakujejo najbolj ugoden čas za opazovanje v zgodnjih jutranjih urah v drugi polovici junija, ko se bo komet nahajal v ozvezdju Auriga.



Več: APOD, Gary W. Kronk-s Cometography, Comet Chasing, JPL Small Body Database, Sky & Telescope

7 komentarjev

Nova sonda za opazovanje sonca

sončeva "konstanta"

vir: NASA
NASA - Danes (v sredo) ob 17:26 po našem času bo iz vesoljskega centra Cape Canaveral na Floridi izstreljena nova vesoljska sonda, namenjena opazovanju sonca, imenovana Solar Dynamics Observatory (SDO) oziroma "observatorij sončeve dinamike" po slovensko. Sonda ima vgrajene 3 različne instrumente. Prvi je serija teleskopov AIA (Atmospheric Imaging Assembly, slov. instrumentarij za opazovanje atmosfere), kateri bod snemal sliko sonca vsakih 10 sekund v 8 različnih valovnih dolžinah v IMAX resoluciji (desetkratna resolucija, kot jo ima trenutni standard HD). Instrument HMI (Helioseismic Magnetic Imager oz. helioseizmični magnetni detektor)...

11 komentarjev

Tretji plutoid: Makemake

Umetnikova upodobitev plutoida Makemake

Slo-Tech - Marca 2005 je kalifornijska skupina astronomov odkrila tretji največji pritlikavi planet v našem osončju. Objekt, ki so ga sprva poimenovali 2005 FY9, kroži okoli Sonca po orbiti, ki leži onstran Neptuna oziroma natančneje, v Kuiperjevem pasu. Objektu, ki se nahaja nekoliko dlje od Plutona in ima od njega približno za četrtino manjši premer, so astronomi nazadnje nadeli ime Makemake (izg. makejmakej), in sicer po stvarniku človeštva v mitologiji avtohtonega ljudstva, živečega na otoku Rapa Nui ( Velikonočni otok). 11. junija 2008 ga je IAU uvrstila na seznam kandidatov za klasifikacijo v novo kategorijo plutoidov, 11. julija 2008 pa se je tudi uradno znašel v istem predalčku kot Pluton in Eris.


Makemake potuje po...

5 komentarjev

Rimski cesti odrezali dva spiralna rokava

Umetnikova upodobitev Rimske Ceste

vir: New Scientist
New Scientist - NewScientistSpace pravi, da je bila izločitev Plutona iz kluba planetov nič v primerjavi s tem, kar so astronomi storili nedavno. Rimski Cesti so namreč "odrezali" kar dva spiralna rokava. Dolgo časa so astronomi predvidevali, da naša galaksija vsebuje 4 spiralne rokave: rokav Strelec, rokav Kotomer, rokav Ščit- Kentaver in rokav Perzej.

Zadnja opazovanja Spitzerjevega teleskopa, ki nebo opazuje v infrardečem delu spektra, kjer je možno videti tudi skozi za vidno svetlobo neprosojne oblake prahu, nakazujejo, da sta prva dva omenjena rokava (Strelec in Kotomer) zgolj koncentracije...

13 komentarjev

Napoved kometa 73P / Schwassmann - Wachmann 3

Slo-Tech - ESO (European Southern Observatory) VLT (Very Large Telescope) je v noči med 23. in 24. aprilom opazoval razpad kometa P73/Schwassmann-Wachmann 3. Komet je razpadel na vsaj 7 fragmentov.

Obstaja velika verjetnost, da bo vsaj eden od fragmentov viden s prostim očesom, nekje med 11. in 14. majem letos, ko se bodo fragmenti nahajali najbližje Zemlji. Tudi če fragmenti s prostim očesom ne bodo vidni, vseeno obstaja verjetnost, da se nam obeta spektakularen meteorski dež.


Vir slike: European Southern Observatory

Vir novice:
- European Southern Observatory
- Astronomy...

19 komentarjev

Viden komet Pojmanski

Slo-Tech - 5. marca se je komet Pojmanski na svoji poti okoli Sonca nahajal najbližje Zemlji (nekaj preko 100 milijonov kilometrov). Trenutno ga je možno opazovati zjutraj pred sončnim vzhodom v ozvezdju kozoroga ( vodič). Svetlost dosega magnitudo 5, torej je komet viden tudi s prostim očesom. Njegov rep je trenutno navidezno dolg več, kot je velika luna, kar je preseglo vsa dosedanja pričakovanja.

Od 5. marca dalje pa se Zemlja oddaljuje od kometa in se bo le-ta manjšal, zato svetujem, da ga astronomski navdušenci opazujejo prvo jasno jutro (morda že jutri).

Komet so prvič fotografirali 29. decembra 2005, da pa gre za komet, pa je prvi ugotovil Grzegorz Pojmanski iz Astronomskega observatorija Varšavske Univerze dne 2....

34 komentarjev