»

Microsoft, Adobe dostavila redni komplet varnostnih popravkov

Do torka ogrejte svoj Windows Update!

vir: CNet
The H - Microsoft je, kot vedno, na drugi torek v mesecu izdal svojo bero varnostnih popravkov. Tokrat prideta samo dva kompleta popravkov za Okna in trije za Office, kar je opazno manj kot prejšnje mesece. Nobeden od popravkov tudi ne nosi oznake critical, se pa popravlja precej resno priviledge escalation napako v WINS strežniku, ter nekoliko otežuje podtikanje okuženih knjižnic (binary planting oz. DLL hijacking). Obe pomanjkljivosti namreč potrebujeta predhoden dostop do sistema.

Za to zadnje mesece skrbijo predvsem zastarele različice (manj) jave in (bolj) Adobe Acrobat readerja. Ta na videz...

26 komentarjev

Izšel Flash Player 10.1

Že beta verzija Flasha 10.1 je bila manj požrešna

AMD - Po več mesecih alfa in beta verzij ter kandidatov za izid je Adobe naposled izdal stabilno verzijo Flash Playerja 10.1, ki je na voljo za uporabnike Windows, Linux in Mac OS X. Običajno vas o podverzijah na prvi strani ne obveščamo, a ta prinaša nekaj zelo pomembnih novosti.

Poglavitna je kakopak podpora za strojno pospeševanje z grafični čipi (GPU) in procesorjem (CPU), ki bo napravila brskanje po s Flashem nasičenih spletnih straneh gladkejše. Druga pomembna novost se vključuje v Firefoxov način anonimnega brskanja (kar se tiče lokalno shranjenih podatkov) Private Browsing, ki na računalniku ne shranjuje nobenih podatkov o obiskanih straneh, piškotkih in podobnega (neslani jeziki ta način imenujejo porn mode). Sedaj tudi Flash omogoča zasebno brskanje, a le v navezavi...

34 komentarjev

Adobe opozarja na ranljivost v Flashu in Acrobatu

Slo-Tech - V petek pozno zvečer je Adobe izdal opozorilo, da so Flash Player 10.0.45.2 in zgodnejše različice za Windows, Mac, Linux in Solaris ranljive zaradi varnostne pomanjkljivosti 0-day (to pomeni, da se napaka zlorablja že ob dnevu razkritja). Ranljiva je tudi knjižica authplay.dll, ki je del Adobe Acrobata in Acrobat Readerja 9.x za Windows, Mac in Linux. Luknja lahko povzroči sesutje računalnika in napadalcu omogoči prevzem nadzora. Obstajajo poročila, da se luknja že zlorablja. Najnovejši Flash Player 10.1 Release Candidate naj bi bil imun.

Adobe priporoča, da do izida popravka uporabniki preimenujejo, odstranijo ali onemogočijo dostop do datoteke authplay.dll. S tem bodo napadalcem preprečili zlorabo, bo pa program javil napako ob opiranju PDF-datotek z vsebino SWF (Flash). Acrobat in Acrobat Reader verzije 8.x nista ranljiva. Kdaj bo na voljo obliž, še ni znano.

18 komentarjev

Adobe Acrobat 9

MacRumors.com - Adobe Acrobat 9 je od danes naprej uradno na voljo za nakup iz Adobove spletne strani. Izbiramo lahko med različicami Acrobat 9 Pro Extended (699 dolarjev), Acrobat 9 Pro (449 dolarjev) in Acrobat 9 Standard (299 dolarjev) za operacijski sistem Windows ter Acrobat 9 Pro za Mac OS X. Nakup je možen tudi v okviru nove različice zbirke Creative Suite 3.3.

Glavne novosti novega Acrobat, ki skrbi za ustvarjanje, upravljanje in pregledovanje dokumentov v standardiziranem zapisu Portable Document Format (PDF) so: shranjevanje spletnih strani v zapis PDF, vstavljanje videa v zapisu FLV in H.264 v PDF, predloge dokumentov in 256-bitno šifriranje.

Adobe Reader 9 bo na voljo v začetku julija, tako da zaenkrat ostaja pri različici 8.1.2.

18 komentarjev

Adobe z novostmi

Monitor - Pri podjetju Adobe so oznanili nakup orodja za delo z zvokom -- Cool Edit Pro. Kupili so ga od podjetja Syntrillium, kjer so orodje razvijali že od samega začetka. Adobe za novo pridobitev načrtuje nekaj sprememb in vključitev v ponudbo ostalih programskih paketov, ki jih že ponuja na trgu. Cool Edit Pro sodeč po temah v našem forumu uporablja marsikdo, tako da upajmo na ohranitev njegove uporabnosti.

Adobe je v teh dneh izdal tudi novo različico zelo priljubljenega bralnika PDF-dokumentov, ki jih je na spletu vedno več -- Adobe Reader 6.0 (znan tudi kot Adobe Acrobat Reader). Nova različica omogoča ogled video posnetkov, animacij Flash in druge multimedijske vsebine v PDF dokumentih, ogled e-knjig, podporo pri organizaciji slikovnega gradiva, tiskanje z brezžičnih naprav ... Dolvleka in izvirna novica.

4 komentarji

Še Adobe Acrobat virus

The Register - Dobro, priznam, da kar tri novice o virusih zvenijo malce pretirano pesimistično, ampak bolje malo pesimizma, kot pa rutinsko formatiranje trdega diska. Če lahko za letošnje poletje trdimo, za človeka precej pasje (zaradi vročine), potem je bilo za računalnike precej kužno, saj so bili zdolgočaseni hekerji kar pridni in so dostavili kar lepo pošiljko novih virusov. Ker je trenutno zelo popularen Adobe, ki je vključen v afero z ruskim programerjem ni vrag da njegovi izdelki nebi "pokasirali" kakšnega virusa. In ravno ti se je zgodilo; pojavil se je črv Peachy, ki okuži Acrobatove PDF datoteke. Peachy je, podobno kot Melissa, Visual Basic Script (VBS) črv. Če kliknemo na okuženo datoteko, bomo okužili računalnik, črv pa se bo poslal na vse naslove, ki jih imamo shranjene v Outlooku. Čeprav črv na prvi pogled predstavlja resno grožnjo, pa temu ni tako, saj za aktivacijo le-tega potrebujemo polno verzijo Adobe Acrobata. Če imamo samo Acrobat Readerja, se črv ne bo aktiviral. Uff,...

2 komentarja