»

Ubuntu 20.04 LTS je tu

Slo-Tech - Dobili smo novo verzijo najpopularnejše Linuxove distribucije Ubuntu, ki po ustaljenem urniku izide dvakrat letno. Po istem ustaljenem urniku je bil tudi čas za novo verzijo z daljšo (petletno) podporo. Ubuntu 20.04 LTS, ki ni le najpopularnejša namizna distribucija, temveč pomemben vlečni konj strežnikov in oblakov, se imenuje tudi Focal fossa po podlasičji mački, ki živi na Madagaskarju.

V novi distribuciji najdemo jedro Linux 5.4, kar pomeni podporo za kernel lockdown mode, ki v nekaterih primerih tudi uporabniku root omeji delo z jedrom. Podpira Microsoftov datotečni sistem ExFat in Oraclov datotečni sistem ZFS. Vključena so tudi navidezna zasebna omrežja (VPN) WireGuard, ki bo za nazaj prispel tudi na Ubuntu 18.04. Dodatne varnostne izboljšave so še paket Kernel Self Protection, ki vključuje na primer Secure Boot, ter možnost večstopenjske avtentikacije Fast ID Online (FIDO). Podpora za AMD Secure Encrypted Virtualization bo koristna v procesorjih AMD EPYC.

LTS verzije so...

175 komentarjev

Izšel Ubuntu 18.04 LTS

Slo-Tech - Izšla je nova verzija najpopularnejše Linuxove distribucije Ubuntu, ki to pot nosi oznako LTS, kar pomeni dolgoročno podporo. Ubuntu 18.04 LTS bo dobival posodobitve in popravke pet let, torej vse do aprila 2023. Običajne različice so podprte le devet mesecev. Nova verzija s kodnim imenom Bionic Beaver prinaša kopico popravkov, vključno z novim jedrom, zakrpanimi ranljivostmi Spectre in Meltdown in novimi verzijami priloženih programov (npr. GNOME 3.28, LibreOffice 6.0, jedro 4.15).

V primerjavi s predhodno verzijo Ubuntu 17.10 velikih sprememb ni. Bodo pa precej presenečeni uporabniki verzij LTS, ki so vztrajali pri 16.04 LTS. Privzet grafični strežnik je ponovno Xorg, potem ko je 17.10 uvedel Wayland. Ta, čeprav je prihodnost, še...

152 komentarjev

Ubuntu 14.10: na zahodu bolj malo novega

Slo-Tech - Kot po urniku je pol leta po izidu zadnje verzije izšel novi Ubuntu 14.10, ki nosi ime Utopic Unicorn. Kdor bo pogledal od daleč, bo razočaran, saj se vse novosti, izboljšave in popravki skrivajo pod pokrovom, precej pa jih v beta fazi čaka na naslednjo inačico. Navidez torej ni novega nič, celó ozadje na namizju je ostalo enako.

Linuxovo jedro je po novem 3.16, vključene so tudi sveže verzije ostale programske opreme, na primer LibreOffice 4.3.2, Firefox 33, Thunderbird 31.2. Privzeto namizje je Unity 7.3, uporabiti pa je mogoče tudi Gnome, Xfce in LXDE. Upstart še vedno zaganja Ubuntu, a ga je mogoče zamenjati s systemd. Kdor želi KDE Plasma 4, ima na voljo Kubuntu 14.10 (Plasma 5 preprosto še ni nared). Mir je še globoko v izdelavi...

69 komentarjev

Novosti v prihajajočem Ubuntu 12.04

Luskavec je med 30 in 100 cm velik strunar, ki živi v toplih predelih Afrike in Azije. Odlikuje ga značilni oklep iz lusk, ob nevarnosti pa se lahko zvije v kepo, podobno kot ježi. Aktiven je ponoči, ko vohlja predvsem za termiti. Njihova gnezda odpre z močnimi kremlji na prednjih tacah, nakar jih izvleče z dolgim in lepljivim jezikom. Zob namreč nima.

vir: Google
Phoronix - Naslednjo pomlad izide Ubuntu 12.04 Precise Pangolin ("natančni luskavec"), ki bo kot LTS (long-term support) različica z nami kar pet let, tokrat tudi za desktop okolja. Prinaša številne pomembne in hkrati kontroverzne novosti, zato ji je vredno posvetiti nekaj besed.

Prvič, namestitvena slika operacijskega sistema bo tokrat velika vsaj 750MB, kar več ne bo mogoče stlačiti na CD nosilce. Ubuntu bomo zato nameščali z DVD-jev ali še raje USB ploščic, oziroma kot nadgradnjo s prejšnje različice.

Privzeta različica bo 64-bitna, še vedno pa...

93 komentarjev

Izšel Ubuntu 10.10

vir: Heise
Heise - Pravkar je izšla nova različica distribucije Linuxa Ubuntu, ki dnevu izida primerno nosi oznako inačice 10.10 in ima kodno ime Maverick Meerkat. Ubuntu in Canonical se še vedno držita šestmesečnega cikla izidov, pri čemer je vsaka verzija polno podprta vsaj 18 mesecev. Predhodna verzija 10.04 je imela oznako LTS (long-term support), kar pomeni, da bo podprta dvakrat dlje, medtem ko je najnovejši Ubuntu 10.10 spet klasičen in kot tak nosi zagotovljeno podporo za 18 mesecev.

Nova verzija ima Linuxovo jedro različice 2.6.35 in grafično okolje GNOME 2.32.0. Pri sveži namestitvi opazimo nekoliko poenostavljen postopek in podporo datotečnemu sistemu Btrfs.

Dodana je nova Ubuntu Font kot privzeta pisava in Software Center, ki sedaj vsebuje kategoriji...

221 komentarjev

Izšel še en CAD program za Linux

Slo-Tech - Kot poročajo na TenLinks, spletni strani posvečeni CAD, CAM in CAE programski opremi, je podjetje Graebert izdalo svoj 2D/3D CAD program ARES Commander tudi za Linux. Linux različico trenutno prodajajo za 495 USD, kar je za polovico ceneje od Windows različice (obe različici imata sicer isto funkcionalnost).

Aplikacija je trenutno na voljo za 32-bitne distribucije Ubuntu 9.10, Fedora 11, Suse 11.2, Mandriva 2010 (ali novejše), za ostale Linux distribucije pa so namestitveni paketi še v pripravi. Aplikacija je sicer optimizirana za Ubuntu.

ARES Commander Edition je mogoče uporabiti tako za AEC (Architecture / Engineering/ Construction) kot tudi and MCAD (Mechanical CAD) modeliranje.

Proizvajalec ponuja tudi brezplačno 30-dnevno različico, ki jo je mogoče prenesti iz njihove spletne strani. Krajšo recenzijo programa si je mogoče ogledati v reviji Cadalyst.

Morda pa bo letos leto...

6 komentarjev

Ubuntu 10.04 in Windows 7 - kateri je hitrejši

Phoronix - Točno to so se vprašali pri Phoronixu, kjer so povedali, da je bil Linux v preteklosti načeloma hitrejši od primerljivih izdaj Windows, vsaj za običajne uporabnike. A v preteklih izdajah posodobitve kernela niso prinesle večjih pohitritev, grafični gonilniki so še vedno slabši od tistih za Windows, v testih pri Phoronixu pa so posodobitve podatkovnega sistema ext4 le-tega celo upočasnile. Windows 7 je po drugi strani za Microsoftove uporabnike praktično mana z neba in za mnoge nekaj najboljšega po (Microsoftovem) narezanem kruhu.

Na šestih različnih sistemih so pognali lastno zbirko 55 testov, kjer vsak teče trikrat za večjo natančnost. Na vsakem računalniku je bilo tako izvedeno kar 330 testov, 165 v Windows 7, 165 pa...

149 komentarjev

Izšel Ubuntu 10.04 LTS - Lucid Lynx

Ubuntu govori tudi slovensko!

Slo-Tech - Danes je izšel Ubuntu 10.04 LTS z imenom Lucid Lynx. Tokratna različica (ki ima tudi dolgotrajno, triletno podporo) prinaša številne (po mnenju nekaterih nekoliko preštevilne) novosti.

Pod pokrovom teče Linux jedro 2.6.32, dokončno pa so se znebili tudi HAL-a, posledica česar je med drugim tudi hitrejši zagon računalnika oziroma zbuditev iz mirovanja. Uporabniki nVidia grafičnih kartic bodo gotovo veseli privzeto vključenih Noveau gonilnikov, izboljšan pa je tudi upravitelj omrežnih povezav (ki mimogrede že kar nekaj časa zna deliti internetno povezavo na poljubnem omrežnem vmesniku). Spremenili so tudi videz samih oken (kar je prineslo nemalo pritožb, ki so bile večinoma preslišane), seveda pa si lahko...

170 komentarjev

Ubuntu za izid Lucid Lynx pripravlja precej novosti

Ubuntu razvijalci v Dallasu

vir: Ubuntu.si
Ubuntu.si - Ta teden je v Dallasu potekal Ubuntu Development Summit, srečanje razvijalcev in podpornikov Ubuntuja, na katerem so razpravljali tudi o novostih, ki bodo vključene v naslednjo različico Ubuntu 10.04 LTS (Lucid Lynx).

Razvijalci so se tako določili (odločitev še ni dokončna), da bo Ubuntu 10.04 vključeval glasbeno trgovino. V privzetem predvajalniku glasbe Rythmbox bo namreč vgrajen spletni brskalnik, s katerim bodo lahko uporabniki iskali med skladbami in skladbe kupovali, kupljeno glasbo pa bo mogoče usklajevati tudi preko storitve UbuntuOne. Kdo bo ponudnik glasbe se še ne ve, ugiba pa se, da bo to podjetje 7digital.

Spremenili bodo tudi nov privzet program za urejanje video datotek. To naj bi bil ali PiTiVi ali pa

74 komentarjev

Izšel Ubuntu 9.10

Ubuntu Karmic govori 25 jezikov

Slo-Tech - Včeraj je izšel Ubuntu 9.10, znan tudi pod imenom Ubuntu Karmic Koala. Nova različica prinaša kar nekaj izboljšav in novosti, med drugim hitrejši zagon, prenovljeno programsko središče (Software Center), ki omogoča enostavno nameščanje programskih paketov ter integracijo PPA (Personal Package Archive) skladišč razvijalcev na sistemu Launchpad, podporo šifriranim domačim imenikom, skrajšan je tudi čas zagona iz spanja oziroma hibernacije, na voljo pa so še številne druge novosti. Ubuntu je dostopen v 25 jezikih, med drugim tudi v slovenščini, na voljo pa je seveda popolnoma brezplačno.



Pod pokrovom se skriva Linux jedro 2.6.31, privzeti datotečni sistem za nove namestitve je ext4, privzeti zagonski nalagalnik (ang. bootloader) je GRUB2, prav...

357 komentarjev

Ubuntu: šifriranje domačih imenikov in druge novosti

Šifriranje domačih imenikov v Ubuntu

vir: Ubuntu
Ubuntu - Ubuntu od različice 8.04 dalje že ponuja nekoliko skrito možnost šifriranih domačih imenikov za uporabnike, pred kratkim pa je Dustin Kirkland, eden izmed razvijalcev pri Ubuntu v svojem blogu opisal tudi kako že obstoječe domače imenike uporabnikov migrirati v šifriran način.

Možnost šifriranja domačih imenikov je sicer na voljo pri strežniški različici Ubuntuja, v namizni različici pa je živemu CD-ju ob zagonu potrebno dodati poseben parameter. Ob vključeni možnosti šifriranja se uporabniški podatki (in imena datotek) v domačem imeniku uporabnika transparentno šifrirajo in sicer tako, da se vsak domači imenik vsakega uporabnika šifrira z njegovim...

33 komentarjev

Izšel Ubuntu 7.10

Ubuntu - Osemnajstega oktobra je luč sveta ugledala nova izdaja Ubuntu Linuxa, Ubuntu 7.10, poimenovan tudi Gutsy Gibbon. Hkrati z njim sta izšla tudi Kubuntu in Edubuntu.

Novi izid prinaša številne novosti, med drugim izboljšano podporo strojni opremi, za kar skrbi tudi tim. Restricted Drivers Manager, ki zna za nekatere kose strojne opreme uporabiti Windows gonilnike. Izboljšana je tudi podpora za tiskalnike, saj nameščanje gonilnikov za številne USB tiskalnike ni več potrebno, pač pa je dovolj, da tiskalnik le priključimo na računalnik in prižgemo, Ubuntu pa poskrbi za vse ostalo.

Uporabniki prenosnikov bodo gotovo veseli tudi izboljšane podpore za zunanje video naprave (projektorje), uporabniki dual boot sistemov pa podpore pisanju na NTFS razdelke. Ker je Ubuntu namenjen predvsem končnim namiznim uporabnikom, ima različica 7.10 vključeno tudi podporo za 3D namizje (sistem jo vljuči samodejno, če strojna oprema to omogoča), prikrajšani pa ne bomo niti Eduroam uporabniki, saj novi...

83 komentarjev

Izšel Ubuntu 6.06 LTS

Slo-Tech - Danes je izšla naslednja različica izredno popularne GNU/Linux distribucije Ubuntu. Verzija 6.06 prihaja pod kodnim imenom Dapper Drake. Dapper prinaša ogromno novosti: LiveCD prihaja skupaj z grafičnim namestilnim programom, ki še približa Linux svet neizkušenim uporabnikom. Prav tako so nove vključene aplikacije, npr Firefox 1.5.X (ki v Breezy uradno ne bo implementirana) GNOME 2.14, Xorg 7.0,...

Novost pri tej verziji je tudi pošiljanje. Kot verjetno že veste si lahko Ubuntu CD po pošti naročite popolnoma zastonj od sedaj pa lahko zastonj prenesete tudi Kubuntu in Edubuntu.

Dapper pa je tudi prva različica, ki bo podprta tako z imela podaljšano podporo z brezplačnimi varnostnimi popravki (3 leta za Namizno različico in 5 let za Strežniško različico), mogoča pa je tudi plačljiva podpora (tehnična pomoč).

Več o novem Ubuntuju si lahko preberete na strani z novostmi. Prenos pa je možen iz uradne strani.

102 komentarja