»

Novi procesorji iz AMD-ja

AMD - AMD je včeraj predstavil nove procesorje iz družine FX, ki so namenjeni namiznim računalnikom domačih uporabnikov. Njihove cene se gibljejo pod 200 dolarji, tako da bodo omogočali sestavo računalnikov po zmernih cenah. Novinci so štirje.

Najmočnejši je FX-8350, ki ima osem jeder in tiktaka s 4,2 GHz. Družbo mu dela megabajt drugonivojskega predpomnilnika na jedro in osem megabajtov tretjenivojskega pomnilnika. Stal bo 195 dolarjev. Nekoliko cenejši je FX-8320, ki za 170 dolarjev nudi enake karakteristike, le da teče s 4,0 GHz. Še nižje najdemo FX-6300 (132 dolarjev), ki sicer tiktaka s 4,1 GHz, a ima le šest jeder, medtem ko ima najšibkejši FX-4300 pri 4,0 GHz le štiri jedra in pol manj L3-predpomnilnika.

Novi...

41 komentarjev

Intel izdal osemjedrne Xeone 7500

TG Daily - Intel je z novimi procesorji Xeon 7500 postavil nov osebni rekord, saj je v en procesor stlačil kar osem jeder. Vsako uporablja tehnologijo večnitenja (HyperThreading), torej lahko posamezen procesor hkrati obdeluje šestnajst niti. Povečali so tudi podporo za pomnilnik, tako da lahko štiriprocesorski strežnik s Xeoni 7500 naslovi do terabajt pomnilnika. Intel pravi, da so Xeoni 7500 trikrat zmogljivejši od trenutnih Xeonov 7400. Tiktakali bodo s frekvencami do 2,66 GHz, posedujejo še 24 MB predpomnilnika, štiri QPI-povezave in Turbo Boost. Prav tako so Xeoni 7500 prvi procesorji, ki vsebujejo MCA.

Z novim procesorjem Intel odgovarja AMD-ju, ki je predstavil dvanajstjedrne procesorje, ki imajo dvoje šestjedrnih sredic. Cena za...

28 komentarjev

Intel predstavil nove Xeone

6 jeder v 32 nm - Westmere

vir: AnandTech
AnandTech - Po šestjedrnem procesorju, Core i7-980X, ki je namenjen predvsem za običajne, namizne računalnike, so pri Intelu predstavili tudi podobne šestjedrnike za zahtevnejše delovne postaje in strežnike iz serije Xeon 5600. Nabor dopolnjujejo tudi štirijedrni procesorji, ki imajo s po številu jeder nekoliko bolj obdarjenimi procesorji skupno tehnologijo izdelave. Vsi procesorji iz serije 5600 so namreč izdelani v 32 nm-proizvodnem procesu, ki prinaša nižjo porabo oz. višje zmogljivosti pri enaki porabi, kot jo imajo nekoliko starejši, 45 nm Xeoni iz serije 5500, prav tako zgrajeni na arhitekturi Nehalem. Pri enaki porabi, kot pri Xeonih iz serije 5500, imajo Xeoni iz serije 5600, kot rečeno, dve jedri več (šest) oz. v primeru štirijedrnikov od 5 do 10 odstotkov višjo frekvenco....

9 komentarjev

Izdan šestjedrni mikroprocesor

X-Bit Labs - Intel je včeraj uradno predstavil svoj novi procesor za zahtevne strežniške sisteme, ki ima na eni rezini kar šest jeder. Nova serija se imenuje Xeon 7400 in poleg večjega števila jeder ponuja 16 MB L3-predpomnilnika. Močnejša različica Xeon X7460 bo tiktakala z 2,66 GHz, šibkejša E7440 pa z 2,40 GHz, čemur bosta ustrezali porabi 130 in 90 W električne energije. Za nekoliko manj zahtevne bo Intel prodajal tudi štiri okrnjene petdesetvatne različice z 12 MB predpomnilnika.

Arhitektura Xeon 7400 je nazaj združljiva s 7300, torej lahko naslavlja do 256 GB pomnilnika in 16 fizičnih procesorjev (96 jeder). Pričakovati je, da bodo nove strežnike s temi procesorji vodilni izdelovalci sistemov predstavili kmalu. Omeniti velja še AMD-jev zaostanek, ki vsaj še leto dni ne bo zmožen ponuditi šestjedrnikov, kar Intelu odpira svetlo pot v prihodnost. Še cena: od 1391 do 2729 dolarjev za kos v količinah nad tisoč. Več o tem.

41 komentarjev

Novi Xeoni in nove cene

Daily Tech - Po pocenitvah namiznikov, o katerih smo pisali pred dobrima dvema tednoma (glej povezane novice), Intel tokrat niža tudi cene procesorjev, namenjenih zahtevnejši uporabi. Preden bo AMD-ju uspelo lansirati Barcelono, nameravajo prodati čimveč lastnih štirijedrnikov, zato so pocenitve precejšnje in se dotikajo tudi dvojedrnih Xeonov.

Obenem so najavili tudi dva nova modela, imenovana Xeon DP X5365 in Xeon UP X3230, pri čemer gre predvsem za blažjo osvežitev starejših izdelkov (dvig frekvenc), a z natančnimi številkami v megahercih in dolarjih ne mislim utrujati. Vse lahko namreč najdete v lepo urejenih Daily Tech-ovih tabelah.

0 komentarjev

Xeoni MP pod tisoč dolarji

X-Bit Labs - Viri blizu Intela sporočajo, da namerava Intel sredi aprila na trg poslati nove Xeon MP procesorje za t.i. value večprocesorske strežnike. Zaradi tega naj bi se 18. aprila cena klasičnega Xeona MP 2.0GHz spustila s 1177 na 856 dolarjev, da se napravi prostor za novega, s čimer bo cena Xeonov MP prvikrat nižja od tisoč dolarjev. Vzrok za to znižanje je poleg splavitve novih procesorjev gotovo tudi AMD-jeva konkurenca, ki nudi Opterone 800, ki so trenutno znatno cenejši od Xeonov. Intel uradno navedb ni komentiral. Več o tem.

6 komentarjev